2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Meglátta a láthatatlant, véghez vitte a lehetetlent: Semmelweis Ignác élete elevenedik meg a mozivásznon

Forrás: Intercom -
Semmelweis interjú mozi magazin premier
November 30-án került a mozikba itthon a Koltai Lajos rendezésében készült Semmelweis című magyar életrajzi dráma. Az anyák megmentőjeként ismert orvos története, aki lehetségessé tette a lehetetlent és minden szabályt megszegett, csak hogy elméletét bizonyíthassa, mindannyiunkat megdöbbentett. De hogyan élték meg a színészek a forgatást? Semmelweis Ignácot Vecsei H. Miklós, jobbkezét, Emma Hoffmann osztrák szülésznőt pedig Nagy Katica alakította. A film producerei Lajos Tamás és Vida Joe. A film sajtótájékoztatóján Lajos Tamás, Nagy Katica és Vecsei H. Miklós beszélt a filmről, a Life.hu kérdéseire pedig Nagy Katica válaszolt.

Bátor, elhivatott, tántoríthatatlan. Az anyák megmentője. Semmelweis Ignácot mi már csak így ismerjük, hiszen csakis a munkájának élt. A bécsi szülészeti klinikán azonban őrültnek hitték, nem támogatták elmélete bizonyításában sem, pedig eközben egyre nőtt a súlyos láz után elhunyt anyák száma.

De mégis mi okozhatta a fertőzést? Valóban az orvosok voltak a gyilkosok? És hogyan találta el Ámor nyila Semmelweist? Minden szabályt megszegett, csak az életükért küzdő anyák lebegtek a szeme előtt. És persze az a bizonyos szülésznő.

2023. november 30-án került a mozivászonra itthon is Koltai Lajos rendezésében a Semmelweis című magyar, életrajzi dráma. Az Egyesült Államokban hatalmas sikert aratott a nagyjátékfilm. Az amúgy történelmileg hiteles filmbe fiktív szálakat is fűztek, ilyen volt Semmelweisnek a szülésznő iránt érzett szerelme is. Ez a szál fontos volt, többek között azért, hogy a történet szerethető, könnyebben befogadható legyen.

Semmelweis sajtóvetítése az Uránia Filmszínházban volt. Fotó: Máté Krisztián

De miért pont Semmelweis?

„A film ötlete bő két évvel ezelőtt született meg, mikor Vida Józsi egy baráti beszélgetés során megkérdezte tőlem, hogy miért nem Semmelweis életútja lesz a következő történetünk. Ekkor mintha villám csapott volna belém, és itt jelent meg a személyes szál. Én tizenegy éves koromig, szülész-nőgyógyász nagyapám mellett, gyakorlatilag a pécsi szülészeti klinikán nőttem fel" – folytatta.

Lajos Tamás producer elmondása szerint Koltai Lajos nem engedett most sem maximalizmusából, azonban barátságban, jókedvben, szeretetteljes hangulatban telt a forgatás, nem nagyon voltak konfliktusok. Ez egészen kivételesnek mondható ezen a pályán.

Lajos Tamás tudta, hogy ez lesz a következő történet, ami mozivászonra kerül Fotó: Máté Krisztián

„...Már akkor éreztem, hogy ez egy felemelő, közös út lesz"

A színész állítása szerint Koltai tanár urat csak a film érdekelte. Nem foglalkozott azzal, hogy mi lesz az ebéd, nem érdekelte az sem, hogy mi történt tegnap a politikában... csak az, hogy a következő jelenet hogyan fog megszületni.

„Ez olyan történet, amiért az utolsó utáni másodpercig harcolnunk kellett"

Nagy Katica számára a nehéz pillanatok voltak a legemlékezetesebbek Fotó: Máté Krisztián

„A történet nagyon megterhelő, nehéz is róla rendesen beszélni. Ha egy színész megismeri a karakterét és a történetét, a forgatás hónapjaiban fontosabb lesz ez a karakter, mint ő maga... Ez egy olyan történet, amiért az utolsó utáni másodpercig harcolnunk kellett" – tette hozzá Vecsei H. Miklós.

Semmelweis naplójából is merítettek

A kellékesek és a berendezők eszméletlen munkát végeztek. Semmelweis naplójából kiderült sok minden, például az orvos lerajzolta az egyik szülészeti eszközt, amelyet a kellékesek el is készíttettek fémből.

„...katartikus volt"

A színészek elmondásából kiderült, hogy a munkacím a A láthatatlan gyilkos volt. A stáb krimibe képzelte magát. Hamar jöttek a szülőszobai jeleneteket. Húsz néhány hetes kisbabával forgattak, a kamerák mögött ott álltak az édesanyák. Nagyon kellett vigyázni rájuk.

A szülés aktusa olyan volt, mint egy szerelembe esés a baba és az anyukája iránt. Fotó: Máté Krisztián

Ezzel lehet utat találni a nézőkhöz, hiszen mindenki elveszít valakit az életében, akit iszonyatosan szeret. Ennél pokolibb érzés a világon nincs.

És akkor hogyan is érez egy szülésznő?

„Életemben nem fogtam még csecsemőt a forgatás előtt, a filmben négyhetes babákkal dolgoztunk. Az elején rettenetesen meg voltam ijedve, hogyan tudok bánni velük. Aztán valahogy egy pillanat alatt belejöttem. Szerintem ez egy nőnél ösztönösen kialakul" – folytatta.

Nagy Katica számára rengeteget adott ez a film és maga a szerepkör Fotó: Máté Krisztián

„Olyan lehetőség volt, ami nagyon nagy ajándék egy színésznek, ha megadatik neki"

A bábát alakító színésznő számára még most is nagyon intenzív élmény azokra a jelenetekre visszaemlékezni, ahol nehéz körülmények között forgattak. Forró nyár volt, a filmben pedig őszt jelenítettek meg, így az időjáráshoz képest túl melegen voltak öltözve.

„Amellett, hogy nagyon sokat tanultam a rendezőtől, hatalmas élmény is volt ezekkel a színészekkel, ezzel a csodálatos stábbal dolgozni. Rengeteg mindent adott. Emellett egy olyan lehetőség volt, ami nagyon nagy ajándék egy színész pályáján. Csodálatos élmény visszaidézni a forgatás hónapjait" – mondta el a színésznő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.