Létezik jó alak éhezés és szenvedés nélkül?

Kiss Virág
diéta A hét embere interjú Kiss Virág
Milyen nehézségekkel jár egy fitnesz versenyző élete? Vajon tényleg létezik jó alak éhezés és szenvedés nélkül? Kiss Virág fitneszvilágbajnokkal beszélgettünk, aki elárulta nekünk a titkait!

A magyar fitness világbajnoknak már gyermekkora óta a sport az élete része. Óvodásként ismerkedett meg a balettel, később évekig atletizált. Akkoriban találkozott először a gyerekfitnessel, amelytől már csak egy ugrás kellett a testépítéshez. Kiss Virággal, magyar bikini fitnesz világbajnokkal és fitnesz nagykövettel beszélgetettünk a sport hetén.

– A versenyzés időszakában milyen nehézségekkel járt egyszerre odafigyelni az étkezésre, és a rendszeres sportolásra is?

– A versenyzők élete sok lemondással jár, nem férnek bele a csalónapok. Emellett pedig a testépítés egy énközpontú sport, ami a napod egészét kiteszi.

Aktív versenyzőként teljesen más volt az életem, mint manapság. Ebben az időszakban semmi máson nem jártak a gondolataim, csak a felkészülésen. Ilyenkor mentálisan és fizikálisan is a maximumot kell kihoznunk magunkból, ott nincs helye a csalónapoknak! Tudatosan kell megtervezni minden étkezést és mozgással teli órát úgy, hogy a többi teendőre is jusson idő. Folyamatosan motiválnod kell magad annak reményében, hogy nem hagyod abba a felkészülést. Tekintettel a sport iránti elköteleződésemre és mély szeretetemre, nekem nem az ebéd megfőzése, vagy a mozgás rendszeressége jelentette a kihívást, hanem az időhiány. Akkoriban még egyetemista voltam, két iskolában is helyt kellett állnom versenyzői életem mellett. Huszonévesként nem mindig tudtam rávenni magam egy-egy kötelező tananyag elolvasására, főként, ha elvonta a figyelmemet egy világbajnokság. Nem volt könnyű, de semmit sem csinálnék másképp, mert örülök a szép eredményeimnek, és az egészségemnek is!

Nem könnyű egy fitnessz versenyző élete, Kiss Virág beavatott minket, milyen lemondásokkal jár ez az életforma.
Nem könnyű egy fitnessz versenyző élete, Kiss Virág beavatott minket, milyen lemondásokkal jár ez az életforma.

– 2020-ban megszületett a kislányod, Zoé. A családalapítás miben változtatta meg a munkádat, illetve a mindennapi sportolást?

– 2019-ben volt az utolsó versenyem, amely után én döntöttem úgy, hogy a családot választom. 2020-ban a járványidőszak miatt már nem tudtam edzőterembe menni, hiszen minden zárva volt. Ez megnehezítette a dolgomat, ugyanis az otthoni edzés hatalmas visszaesést jelentett!

Olyan érzés, mintha az 1000%-os motivációm 20%-ra esett volna vissza.

Nem tudtam kikapcsolódni, motiválatlan voltam. Nem élveztem úgy, mintha az edzőteremben izzadnék. Egyszerűen nem éreztem jól magam. S természetesen, miután Zoé megszületett, az énközpontúság megszűnt az életemben, hiszen felelősséggel tartoztam – és azóta is – a gyermekem iránt. 

Ez a döntés persze szintén rengeteg sportbéli lemondással és áldozattal járt. Azonban nincs boldogabb pillanat az életben, mint amikor megszületik a gyermeked, és édesanyává válhatsz. Mióta egy család lettünk, heti 3 edzést tudok vállalni, ami hol edzőtermi, hol pedig otthoni. Inkább az egészséges étkezésre fektetem a nagyobb hangsúlyt. 

– Hogyan néz ki a te saját étrended? Követsz-e valamilyen útmutatást? 

– A tudatos táplálkozással 2010-ben kezdtem el foglalkozni. Nem tudok olyan diétás vagy fogyókúrás csodaszert mondani, amit ne próbáltam volna ki versenyzőként a saját testemen. Minden ember szervezete más, éppen ezért ugyanúgy, ahogyan a sport, a helyes életmód is személyre szabott. Pontosan ezekre adnak jó válaszokat a különböző workshopok vagy roadshowk, ahová olyan nők jönnek el, akik várják a csodát. A végén pedig rádöbbennek, hogy varázsszer nem létezik. Mindenkinek annyira hatásos a saját „életmódja”, amennyit tudatosan foglalkozik vele. 

Sokan azt gondolják, hogy léteznek olyan hatóanyagok, amik megoldják a súlyfelesleg problémáját, de ez nem egészen így működik.
Sokan azt gondolják, hogy léteznek olyan hatóanyagok, amik megoldják a súlyfelesleg problémáját, de ez nem egészen így működik.

„Megfelelő arányban alapvetően mindent eszem. Zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, illetve jó minőségű szénhidrátot is. Persze a nem hasznos tápanyagokat tartalmazó ételek, mint a chips, a torta, vagy a bonbon nem tartoznak az életmódomhoz. Nem mondom, hogy sosem fér bele ilyesmi, de tudni kell kompenzálni. Azonban alapszabály, hogy nagy mennyiségben hagyjuk el a finomított cukrot és a fehér lisztet, de helyettesítőként bármilyen természetes alapanyagot használhatunk. Jó példa a kis mennyiségben alkalmazott természetes alapú édesítőszerek, de kis mennyiségben! Jó tanács: szuper kézműves pékségek léteznek már mindenhol manapság, érdemes kipróbálni például a kovászos kenyereket. ”

– Ha valaki életmódot szeretne váltani, mik a legelső lépések a táplálkozás terén?

– A legfontosabb az, hogy mindenképpen ismerjük meg a saját testünk szükségleteit. Minden alkalommal figyelembe kell vennünk, ha van valamilyen fizikai, vagy lelki betegségünk, s csak a feltérképezés után tudunk továbbhaladni. A legnagyobb tanácsom az, hogy az életmódváltásnál igyekezzünk minél színesebben és változatosabban étkezni.

Nem áll meg az élet a bogyós gyümölcsöknél, és a csirkemellnél! Természetesen a finomított élelmiszereket igyekezzünk elhagyni, de bátran együnk halat, kacsát, pulykát, sertést, az édesítőszerek helyett használjunk mézet, együnk rostban gazdag teljes kiőrlésű pékárúkat, illetve fedezzük fel a piaci kínálatokat is!

Egy idő után nem fog nyomasztani a kérdés, hogy mit egyél, mert rutinná alakítod az egészséges életmódot. S ha ehhez még hozzácsatolod a sportot is, akkor a tested 40-50 éves korodban meg fogja hálálni mindezt. Általában 3-4 hét alatt teljesen képes átállni a szervezet, és a gondolataink is megváltoznak az életmódunkkal kapcsolatban, onnantól kezdve már minden sokkal könnyebb.

Az egészséges életmód alapköve a kiegyensúlyozott táplálkozás.
Az egészséges életmód alapköve a kiegyensúlyozott táplálkozás.

– És a sport terén?

– A legfontosabb az, hogy ne várjunk azonnali eredményeket! Minden edzéstervet fokozatosan kell kialakítani, és eredményeinkhez mérten változtatni rajta. Nem mindegy, hogy valaki délelőtt, délután, vagy este szeret edzeni, az sem, hogy otthoni, vagy konditermi mozgásformát választ. Minden embernek más az örömforrása, hiszen van, akinek a futás, másoknak a jóga, vagy az otthoni mozgás, nekem például csak a súlyzós konditermi edzés adja meg az igazi adrenalint. Miután megtaláltuk a nekünk legjobban tetsző sportot, akkor kezdődhet a tervezés.

Célszerű először csak heti pár alkalommal edzeni, hiszen a testünknek hozzá kell szoknia a rendszerességhez. Emellett fokozott vízbevitelt igényel mindenféle mozgásforma, ezt is muszáj figyelembe vennünk. A bemelegítést és a nyújtást sem mellőzhetjük, különben sérülésekkel kell majd megküzdenünk. Csak az új szokásainkkal tudjuk kialakítani a saját edzéstervünket, ami mellé társulhat a táplálkozás.

– Összességében létezik-e éhezés és szenvedés nélkül tökéletes alak?

– Természetesen nem! Nincs semmiféle csodaszer, vagy pirula, ami önmagában lefogyaszt! Persze vannak hatóanyagok, amik hozzásegíthetnek a folyamathoz, például az anyagcserénk gyorsításához, vagy a narancsbőrünk eltüntetéséhez. Ilyen lehet az L-carnitin, a zöld tea kivonat, vagy a CLA (konjugált linolsav). Ezeket érdemes beszerezni az életmódváltáshoz. A titka egyszerűen a rendszeres mozgás, a rengeteg folyadékbevitel, és a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.