A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai gyerekeknél

gyerekek étrend táplálkozás vegetáriánus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nemzetközileg elismert gyermekgyógyász, dr. Spock vegetáriánus étrendet javasolt a kicsik számára. A szakértők azóta is vitatkoznak azon, vajon egy fejlődő szervezet számára helyes-e a hús kihagyása - ezúttal ezt az álláspontot támogató szakemberek véleményét összegezzük.

iStockPhoto
iStockPhoto

Senki sem vitatja, hogy a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a különféle magvak gazdagok az alapvető tápanyagokban: fehérjében, szénhidrátban, zsírokban, ezen felül nagy mennyiségű rostot tartalmaznak (ami jót tesz az emésztésnek), és sok ásványi anyag is található bennük. Rengeteg tanulmány látott napvilágot - igaz, elsősorban felnőttekre alapozva -, ami azt állítja, hogy a vegetarianizmusnak kedvező hatása van a vérnyomásra és a koleszterinszintre. Az ilyen diétát követő felnőttek között alacsonyabb a daganatos és a szív-érrendszeri betegségek gyakorisága. Ezen felül egy összehasonlító elemzés szerint a vegák vékonyabban is, igaz, átlagosan csak 10 százalékkal, mint a mindenevők. Tehát közismert tévhitnek tekinthető, hogy a vegetarianizmus egyenlő az automatikus fogyással.

A vegetáriánus életmód előnyeit ettől függetlenül kevesen vitatják, és manapság már az sem számít eretnek gondolatnak orvosi körökben, hogy a gyermekek számára is javasolják a vegetarianizmust. A szakértőket leginkább az foglalkoztatja, hogy vajon növényi anyagokból lehet-e fedezni egy fejlődő szervezet igényeit. Az Amerikai Dietetikusok Társasága (ADA) szerint lehet, pontosabban kis kiegészítéssel lehet. "Egy jól megtervezett vegáns illetve egy lacto-ovovegetáriánus diéta kielégíti a kisgyermekek és fiatalkorúak igényeit, és egészséges fejlődést biztosít" - állítja az ADA.


A vegetáriánus étkezés fajtái


Tápanyagok, amelyek kimaradhatnak az étrendből vegetáriánus diéta esetén




Kalcium


iStockPhoto
iStockPhoto

D-vitamin


Fehérje - kétségtelen, hogy a fő fehérjeforrások közé a húsok tartoznak, azonban megfelelő mennyiségben vihetünk be a szervezetbe fehérjét növényi formában is, például a bab, a tofu, a szója vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér fogyasztásával. Növényi táplálékkal is bevihetők a szervezet számára szükséges fehérje-építőelemek, az aminosavak.


Kalória - a megfelelő kalóriamennyiség könnyen fedezhető vegetáriánus diéta esetén. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy a nagy térfogat miatt a gyermekek azelőtt jóllaknak, mielőtt megfelelő mennyiségű kalóriát vittek volna be. A térfogatot az ételek elkészítésével (pl. zöldségek párolásával, főzésével) lehet csökkenteni, illetve néhány magban vagy épp gyümölcsben igen sok kalória található, ezek kiegészítő, mértékletes fogyasztása megfelelő lehet.


B12-vitamin - ez a vitamin természetes módon valóban csak állati eledelekben (vörös húsokban, halakban, májban, tojásban, tejben) található meg, így aki ezeket mellőzi, figyelnie kell arra, hogy ez a létfontosságú anyagot máshonnan pótolja. A különféle reggeli gabonapelyhekben, szójatejben vagy húshelyettesítő készítményekben megtalálható, de ennek pótlására is megfelelő lehet valamilyen multivitamin készítmény.


Vas - szintén elsősorban vörös húsokban találjuk, de kisebb mennyiségben bizonyos növényekben is előfordul. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért célszerű magas C-vitamintartalmú italokat (pl. narancslevet) fogyasztani olyan ételek mellé, amelyek kis mennyiségben bár, de tartalmaznak vasat (pl. hüvelyesek, magvak, zöld leveles növények, brokkoli).


Tippek szülőknek


étrenden


iStockPhoto
iStockPhoto

Persze a vegetáriánus étrendet a gyakorlatban kivitelezni néha igen nehéz lehet, íme néhány jó tanács azon szülők számára, akik ilyen módon szeretnék étkeztetni gyermeküket.


Iskolai étkezés


A tanárok többsége egyetért a zöldség-gyümölcs népszerűsítésével, ugyanakkor az iskolai menzákon hazánkban kevés helyen van lehetőség vegetáriánus étkezésre, ezért érdemes tájékozódni, milyen módon biztosíthatók a gyermek számára a megfelelő ételek. Tízóraira érdemes neki teljes kiőrlésű lisztből készült szendvicset csomagolni, a két szelet közé paradicsomot, uborkát, répát, esetleg sajtot tenni. Ha nincs lehetőség vegetáriánus ebédre, akkor a legjobb, ha a gyermek magával viszi az otthon elkészített ételeket termoszban vagy más hőtartó edényben. Az ebéd és a szendvics mellé csomagolhatunk desszertként magvakat, (szója)joghurtot, de akár süteményeket is.


Szülinapi parti





Kisgyermekek táplálása




LIFE MAGAZIN: HA NEM ESZIK A GYEREK
http://videa.hu/flvplayer.swf?v=K83X8p3emnAA3abB


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



9 dolog, amit az anyák szívesen mondanának a mostoháknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20101101-9-dolog-amit-az-anyak-szivesen-mondananak-a-mostohaknak.htmlMit ajándékozhatnak a gyerekek a szüleiknek?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20101209-ajandekozas-ha-meg-gyerek-vagy.htmlNa, terhes vagy már? - Amikor nehezen jön össze a babahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20101208-na-terhes-vagy-mar-amikor-nehezen-jon-ossze-a.htmlMiért tart kilenc hónapig kihordani egy embergyereket?http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20101202-miert-tart-kilenc-honapig-kihordani-egy-embergyereket.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.