Tükörsima, recsegésmentes parketta egyszerű módszerekkel - Házilag kivitelezhetőek

burkolat praktikák olaj karcolás parketta viasz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem egy izgalmas krimiben árulja el a settenkedő rosszfiú lépteit a recsegő parketta. Persze a recsegés nemcsak a filmeken, hanem az életben is igen kellemetlen.

Arról nem is beszélve, hogy a parketta nemcsak hangot adhat, könnyen meg is sérülhet. Ilyenkor jól jöhet néhány házi praktika, amivel helyrehozhatod a károkat.

Thinkstock
Thinkstock

Mielőtt azonban bárminek nekiállnál, fontos tudnod, hogy pontosan milyen anyagú parkettával állsz szemben. Nemcsak az anyag számít, hanem az is, hogy első vagy másodosztályú anyagról van szó: utóbbi nyilván könnyebben karcolódik. A laminált padló olcsó és könnyen tisztítható, cserébe viszont könnyen recseghet, és ha egyszer megkarcolódik, nem csiszolhatod és lakkozhatod újra. A régi faparkettával ezt megteheted, de az könnyen karcolódhat, a hajópadló pedig könnyen kopik. Azért minden fajtánál lehet javítani a helyzeten, csak különbözőképpen.

Ha már megőrülsz a recsegéstől

Ha a recsegő parkettára panaszkodsz, a férfiak elegánsan közlik: fel kell szedni az egészet, aljzatkiegyenlítővel megcsinálni a betont, szivacsot rá, újrarakni a parkettát, és kész is. Ugye milyen egyszerű? Nyilvánvalóan ez jelenti a biztos és tartós megoldást, viszont rengeteg munkával, pénzzel és a szoba kipakolásával jár. Ha a recsegést az aljzat egyenetlensége okozza, semmilyen házi praktika nem segít, muszáj felszedni a parkettát és kijavítani a hibákat.

Thinkstock
Thinkstock

Ha azonban azért recseg, mert a lapok nem jól illeszkednek egymáshoz, rések vannak köztük, akkor van remény, a megoldás pedig a szintetikus, vízben oldható PVA-gyanta, ami nagyobb barkácsboltokban beszerezhető. Az utasításnak megfelelően keverd el meleg vízzel, és áztass bele hosszúra - a résnél hosszabbra - hagyott zsinórdarabokat. A zsinórválasztásnál figyelj: lehetőleg természetes anyagból készült spárgát használj, és azt is mérd le, hogy mennyire vastagra van szükséged a rések kitöltéséhez. Óvatosan tedd a résekbe a PVA-s zsinórdarabokat és egyengesd el azokat úgy, hogy ne türemkedjenek ki a padló szintje fölé. Egy ronggyal vagy spaklival gyorsan töröld le a felesleget, simítsd el - ismét a padló szintjéhez mérve -, és várj. Ha sikerült a művelet, a PVA-s zsinórok megdagadnak, és kitöltik a hézagokat.

Praktikák a karcolások ellen

Elég néhány bútor megmozgatása, és kész is a baj, kisebb karcolástól a Grand Canyonig terjedő sérülések is keletkezhetnek. Utóbbi esetben nem árt szakembert hívni, de ha kisebb a probléma, házilag is orvosolhatod a hibát - például körömlakk segítségével. Természetesen a színtelen változatot vedd elő, kend át több rétegben a sérülést, és száradás után csiszold le kicsit, hogy ne csillogjon annyira.

Thinkstock
Thinkstock

A felolvasztott viasz vagy zsírkréta is jól jöhet, de csak akkor, ha találsz a padló színével megegyezőt: ha ilyen szerencséd van, óvatosan öntsd a karcolásba a nem túl forró masszát, simítsd le és hagyd megszáradni. Ha találsz egyszerű vazelint a fürdőszobában, egy napig a karcoláson hagyva az is segíthet.

Így nyerheti vissza a kopott parketta régi fényét

A kopott, fényét vesztett fapadló kiábrándító látványt nyújt. Kérdezz egy férfit, és ismét egyszerű választ kapsz: le kell csiszolni a parkettát, felporszívózni, és újralakkozni. Természetesen annyiban igazuk van, hogy ez adja a legtartósabb és legszebb eredményt. Ám ha erre jelenleg nincs kapacitásod, néhány házi szerrel azért javíthatsz a helyzeten.
Az olaj és az ecet a két legjobb barátod lesz a művelet során: keverd össze őket, öntsd a padlóra és dörzsöld át egy puha ronggyal. A méhviasz is segíthet, szójaolajjal melegítve, keverve és lehűtve rákenheted a felületre, és ronggyal átdörgölve kész is vagy. Azért ezekkel a házi szerekkel légy óvatos: először egy nem feltűnő, kis helyen próbáld ki őket!

Thinkstock
Thinkstock

Ápolás és megelőzés

Sokkal egyszerűbb megelőzni a karcolásokat és foltokat, mint eltüntetni őket. Ezért ha átrendezed a szobát, előtte a székek és bútorlábak alá tegyél boltokban kapható alátéteket. Ezek nemcsak a padlót óvják, hanem a bútorok mozgatását is megkönnyítik. A szobában tartott virágokat is jobb, ha alátétben öntözöd: a víz a parketta nagy ellensége, ha sok éri, fel is púposodhat. A kiszáradás viszont ugyanúgy ront a helyzeten, ezt különböző olajos vagy viaszos ápolószerek rendszeres használatával kerülheted el, ezek a padló fényét is visszaadják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.