Így előzheted meg a mellrákot

Forrás: Thinkstock -
halál szűrőprogram kampány mellrák rák (betegség)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan szembesültek már azzal, hogy a rokoni, baráti körükben van rákbeteg, régen viszont csak elvétve találkoztak a kórral. A legtöbben úgy gondolják, hogy civilizációs betegségről van szó, az amerikai halálozási statisztikák azonban egy másik alapvető problémára világítanak rá.

Évente a világban több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot, és a WHO legfrissebb, február 4-én, a rák világnapján kiadott jelentése szerint ez a szám az elkövetkező években tovább növekszik: az előrejelzések szerint 2025-re eléri a 19 milliót, 2034-re pedig a 22 milliót – írja az Origo.

A magasabb életkorral egyre nő a rák kockázata: ahogy öregszünk, egyre több rákkockázatot növelő mutáció halmozódhat fel bennünk. Azaz, ha valaki elég sokáig él, nagy eséllyel még akkor is rákban fog meghalni, ha egyébként egészséges az életmódja, rákkeltő anyagoktól mentes a környezete, valamint a legmodernebb orvosi technika is rendelkezésére áll.

Forrás: Thinkstock

Ám nemcsak a rák előfordulása, hanem – az időben felállított diagnózisok és a korszerű kezelések révén – a gyógyítási arány is növekszik. Sok tumorfajta ma már egyáltalán nem számít halálos kórnak, ami azt jelenti, hogy egyre több ember van, aki hosszú időn keresztül élhet együtt a betegséggel – írja a Rákgyógyítás.hu.

Tudtad?

A világon Magyarországon, Uruguayban, Örményországban és Mongóliában a legmagasabb a rákhalálozás gyakorisága.

Agresszív kampány a rák megelőzésére

Szűrőprogramokat indít tavasztól az Emberi Erőforrások Minisztériuma a mellrák megelőzése érdekében – jelentette be az egészségügyi államtitkár a rákellenes küzdelem világnapján. Hatszázezer behívót postáznak majd, a hátrányos helyzetű térségekbe szűrőkamion megy, és meghosszabbítják a szűrőállomások nyitvatartási idejét is. A Fidesz női tagozata pedig jogszabályban rögzítené, hogy a veszélyeztetett korosztályba tartozó nők munkaidőben is részt vehessenek a szervezett rákszűréseken.

Kinga először nekünk mesélte el történetét, de a rákellenes világnap alkalmából az Országos Onkológiai Intézetben is kiállt a nyilvánosság elé, és beszámolt küzdelméről és jövőbeli terveiről. Az esemény után számos tévécsatorna is készített vele interjút, ezek közül egyet itt nézhetsz meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.