Skizofrén vagyok, gyereket nevelek – vagy megölöm…

Forrás: Thinkstock -
betegség gyilkosság öngyilkos mentális betegség öngyilkosság skizofrénia gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy skizofrén nő éppen a bölcsődébe készült gyermekével, amikor egy hang azt mondta neki, hogy ölje meg a kicsit és saját magát is. A nő ennek megfelelően besétált a Dunába, elengedte gyermekét, aki megfulladt, ő maga pedig egy idő után zavartan kisétált a folyóból. Az eset 2013 szeptemberében történt, 2014 októberében vádat emeltek a zavart anya ellen. Mégis ki a felelős egy ilyen halálesetért?

"A védőnői ellátás fokozott gondozást tud abban az esetben biztosítani, ha tudomása van arról, hogy a szülő gyógykezelés alatt áll, illetve ha problémát lát, akkor jelez a gyermek háziorvosa felé (a szülők háziorvosát a védőnő nem biztos, hogy ismeri), ha szükségesnek ítélik, akkor a Gyermekjóléti Szolgálat segítségét tudják kérni” – árulta el a Life.hu-nak Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Forrás: Thinkstock

Senki nem volt hajlandó nyilatkozni

Hogy ebben a konkrét esetben mi történt a terhesgondozás ideje alatt a kismamával és az után, hogy a gyógykezelés alatt álló édesanya megszülte gyermekét, nem lehet tudni, hiszen a nyomozás az ügyben a mai napig zajlik. Az viszont tény, hogy a Life.hu által felkeresett szakértők, védőnők, pszichiátriai szakdolgozók és a pszichoterápiai tagozat munkatársai közül senki nem kívánt nyilatkozni az ügyben, és minden egyes megkeresett, illetékesnek gondolt személy további illetékeseket nevezett meg… És így tovább…

Mi a skizofrénia és örökölhető-e?

A skizofrénia agyi rendellenesség, mely befolyásolja az ember cselekedeteit, gondolkodását, és azt, ahogy a világot látja. A skizofréniában szenvedők másképp észlelik a valóságot, sőt elvesztik a realitásérzéküket. Előfordul, hogy nem létező dolgokat látnak vagy hallanak, furcsa, zavarba ejtő dolgokat mondanak, azt képzelik, hogy mások kárt akarnak okozni nekik, vagy hogy folyamatosan figyelik őket. Az érintettek erre a külső világtól való visszahúzódással reagálnak, vagy zavartan, félelemben intézik teendőiket. Az esetek többségében a skizofrénia késő tizenéves vagy korai felnőttkorban jelentkezik, férfiaknál jellemzően 25, nőknél 30 éves kor körül. Bár krónikus betegségről van szó, van segítség. Támogatással, gyógyszerrel és terápiával sok skizofréniával élő ember él és működik önállóan. A skizofrénia közepes kockázatot jelent az öröklődést illetően, körülbelül 12 százalék eséllyel adhatjuk át utódainknak ezt a betegséget. Azon személyeknél, ahol a családban első fokon fordult elő a betegség, tízszer nagyobb eséllyel örökölhetik tovább.

Hogyan működik a rendszer?

Mivel az aktuális ügyben az illetékes személyektől nem kaptunk kielégítő válaszokat, megpróbáltuk saját szakértőinkkel körbejárni a témát. Felmerült ugyanis néhány kérdést, amire szerettünk volna mindenképpen választ kapni. Az teljesen nyilvánvaló, hogy minden nőnek joga van az anyasághoz. Az már más kérdés, hogy mennyire önző dolog – amennyiben az – olyan sajnálatos állapotban gyermeket vállalni, amelynek következtében, akár akaratlanul is, az anya bármikor a saját gyermekének az életére törhet. A gyermekvállalást ilyen szempontból természetesen senki nem hivatott megakadályozni, egyedül az édesanya dönthet saját, illetve születendő gyermekének sorsáról. A kérdés azonban inkább az, hogy ha egy mentális problémákkal küszködő nő úgy dönt, gyermeket vállal, van-e az egészségügyi rendszerben bárki, aki odafigyel arra, hogy a terhesség ideje alatt romlik-e az édesanya állapota és ha igen, van-e bárki, aki ezt érdemben jelezni tudja másoknak? Hogy van-e bárki ebben a rendszerben, aki különös gonddal odafigyel a megszületett gyermek személyes biztonságára? A legfőbb kérdés mégis az, hogy ha létezik olyan szervezet az egészségügyi rendszerben, aki ezekre a dolgokra odafigyel, hogyan történhetett meg ez a sajnálatos haláleset? És ha nincs, akkor valóban csupán a szerencsére vannak bízva azok a gyermekek, akik hasonló körülmények között születnek meg? A Life.hu jóhiszeműen kereste fel a különböző szervezeteket, hogy megtudjuk, hogyan működik ez a rendszer a valóságban, de sajnos nem kerültünk közelebb a megoldáshoz…

Forrás: Thinkstock

A betegség okai

A skizofrénia okait nem ismerjük tökéletesen, általában úgy tartják azonban, hogy a betegség genetikus és környezeti tényezők bonyolult kölcsönhatásának eredménye. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében megrendezett Élet a skizofréniával című előadáson elhangzott, hogy a skizofrénia genetikai háttere nem bizonyított. A ma leginkább elfogadott nézet szerint a betegség egy komplett folyamathoz, egy úgynevezett génkörnyezeti reakcióhoz köthető. Ez azt feltételezi, hogy a skizofrén beteg korábban rendelkezett egy speciális genetikai háttérrel, amelyhez a fejlődés egy kritikus időszakában valamilyen környezeti faktor jelent meg. Ilyen lehet például egy húgyúti fertőzés, az apa életkora a fogantatáskor vagy a szülési komplikációk, de az anya terhesség alatti táplálkozása, a visszatérő, gyakori családi problémák, illetve a serdülőkori kannabisz-használat is tényező lehet.

A probléma itt kezdődik, de nem ez az egyetlen baj

Egy mentális zavarokkal küszködő nő pszichiátere sok esetben nem értesül időben arról, hogy a betege terhes – előfordulhat, hogy a páciens titkolózik, így a terhesség csak akkor derül ki, amikor már a sokadik hónapban a változás szemmel látható. Én magam azt tartanám helyesnek, ha a nőgyógyászok az anamnézis felvétele után tájékoztatnák a kezelőorvost arról, hogy a beteg teherbe esett, hiszen ekkor már időben fel lehetne készíteni a pácienst és a családtagjait egyaránt a nő életében bekövetkező változásokra. Ez a legtöbb esetben nem történik meg, vagy nem időben történik meg – pedig ezzel csökkenteni lehetne az ilyen sajnálatos esetek valószínűségét” – mondja Majsai László pszichopedagógus, a Life.hu szakértője.

Jelek és tünetek

A skizofréniának öt jellemző tünete van: téveszmék, hallucinációk, zavaros beszéd, zavaros viselkedés és az úgynevezett „negatív” tünetek. A betegség jelei és szimptómái azonban jelentősen eltérhetnek az egyes esetekben, mind mintázatukban, mind súlyosságukat tekintve. Nem minden betegnél jelentkezik az összes tünet, és az egyes tünetek erőssége időben is változó lehet.

Ilyen az élet egy skizofrén anyával

Majsai László pszichopedagógus szerint nem könnyű. „Az a pszichiátriai beteg, aki megfelelő kezelés alatt áll, a számára felírt gyógyszereket rendszeresen szedi, általában tünetmentes. Egy ilyen nőnek a gyermeke maximum annyit lát otthon, hogy anyukája rendszeresen gyógyszert szed, néha kissé gyengélkedik, adott időközönként ellátogat az orvoshoz. Egy idő után megtanul a gyerek jobban odafigyelni az édesanyjára, és kialakul benne egyfajta segítő szándék. A legnagyobb baj akkor van, ha a skizofrénia tünetei már jelentkeztek valakin, de még nincs diagnosztizálva, az illető még nem áll kezelés alatt. Ekkor egy gyermek azt látja, hogy az anyukája egyszer teljesen normális, míg máskor furcsán viselkedik. A visszatérő tüneteknek köszönhetően pedig félelem és rettegés alakul ki a gyerekben. Ez az időszak egy kisgyerek számára mindenképpen lélekromboló és a kis fejében a káosz uralkodik.”

Egy skizofrén nem ismeri fel a félelmet mások arcán

Az Élet a skizofréniával című előadáson elhangzottak szerint a tüneteket különböző módokon tudjuk osztályozni. Az empátiás készségeket mérő vizsgálatok mellett a skizofrén betegeknél problémát jelenthet az érzelmek felismerése és a rájuk adott válasz, amelyből következnek az úgynevezett arcfelismerési és mentalizációs nehézségek: a skizofrén betegeknél például nem egyértelmű a harag és a félelem felismerése. Ebből kifolyóan nem képesek következtetni a másik érzelmeire, szándékaira és gondolataira. Paranoid személyeknél nehézséget jelent továbbá az udvariassági szint kiválasztása, valamint a nem szó szerinti értelmezések használata, mint a metafora vagy az irónia.

A skizofrénia-kutatás újabb eredményei

A virtuális valóság terápia igazi újdonság. A skizofrén beteg egy 3D-s virtuális világban „sétál” 5 percen át, amely idő alatt 12 emberrel találkozik. Miután letelt az 5 perc, feladatok következnek: a program például arcokat mutat neki, amelyekről el kell döntenie, találkozott-e velük, avagy milyen érzelmet vélt felfedezni rajtuk, továbbá osztályoznia kell, mennyire biztos a válaszaiban. A terápia végén visszajelzést kap, jól válaszolt-e.

Forrás: Thinkstock

A betegség következményei

A kapcsolatok komolyan sérülnek, mert a skizofrén emberek gyakran visszahúzódnak és elszigetelik magukat. A paranoia miatt ráadásul a gyanakvóvá válhatnak a családtagokkal, barátokkal szemben is. A téveszmék, hallucinációk és zavaros gondolatok olyan hétköznapi „feladatok” elvégzését is gátolhatják, mint az evés vagy a tisztálkodás. A skizofrén betegeknél nagy az öngyilkossági kísérlet kockázata.

"A családtagok rendszerint nincsenek felkészülve az ilyen súlyos betegek szakszerű ellátására. Érdemes abba is belegondolni, hogy egy ilyen mentális beteg a környezetéből másik 4-5 embert 'tesz tönkre' akaratlanul – tehát a szorzószám egy ilyen betegségnél igen magas! Arról nem is beszélve, hogy – maradva az aktuális esetnél – még egy egészséges nő hormonháztartása is felborul a terhesség ideje alatt, gondoljunk csak a szülés utáni depresszióra. Egy mentális zavarokkal küszködő betegnél ez szintén előfordulhat, de az ő esetükben még súlyosabb következményei lehetnek ennek a változásnak" - árulja el a szakember.

A drog és a skizofrénia

Az úgynevezett Caspi-vizsgálat a kannabisz 26 éven aluli fogyasztókra gyakorolt hatását vizsgálta a skizofrén és a pszichotikus tünetek fejlődésével kapcsolatban. Caspi az ún. COMT-gént vizsgálta, amely a dopamin előfordulásában játszott szerepet és azt találta, hogy ha ennek a COMT­-génnek egy bizonyos változata és a serdülőkori kannabiszhasználat egyszerre áll fenn, jelentősen nőtt a skizofrénia kialakulásának lehetősége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.