„Rosszabb, mint egy börtönben” - Csapdába esve a pszichiátrián: egy tinédzser lány naplójából

Forrás: Thinkstock -
betegség gyógyszer pszichológia mentális egészség pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fiatal lány szorongani kezdett, ezért ambuláns pszichiátriai kezelésre került. Ám a kapott pszichiátriai szerek nem javítottak az állapotán, ellenkezőleg: furcsa mentális tüneteket kezdett produkálni, amelyek miatt aztán többször visszavitték a pszichiátriai osztályra. Tapasztalata szerint ez volt „a legrosszabb hely a világon, rosszabb, mint a börtönök”.

Ildikó 2009-ben kezdett szorongani. Nemsokára a pszichiátriai ambulancián találta magát, ahol pszichiátriai szereket írtak fel a problémájára. Ezek a tudatmódosító szerek azonban, úgy tűnik, csak rontották a helyzetet. Miután szedni kezdte őket, egyre furcsább mentális tünetei jelentkeztek: nyugtalan lett, agitált, világmegváltásról és emberek irányításáról kezdett terveket szőni, megállíthatatlanul pörgött. Nem telt bele sok idő, hogy kényszerrel egy budapesti kórház pszichiátriai osztályára kerüljön.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Még az is megőrül, akinek egyébként nem lenne különösebb baja

Az ott szerzett tapasztalatai egy rémálomhoz voltak hasonlatosak. Megpróbáltatásairól így írt: „...a velem szemben lévő széknél vagy padnál ült egy idős bácsi teljesen magába roskadva, meztelenül kikötözve a székhez a kezénél fogva, bepelenkázva... Az a szegény szerencsétlen ember így tölthette az egész éjszakát, mert másnap reggel a reggelinél szintén ugyanígy találtam rá… Azt kell, hogy mondjam, a zárt osztály a legrosszabb hely a világon, rosszabb, mint a börtönök, mert tudtommal ott még csak véletlenül sem kötözik ki az embereket, pedig azok között sok a közveszélyes bűnöző. Ott még az is megőrül, akinek egyébként nem lenne különösebb baja.

Jóindulatú daganat a háttérben

Időközben az egyik vizsgálat jóindulatú daganatot mutatott ki a lány agyalapi mirigyében, ami az orvosi szakirodalom szerint oka lehet a lány által tapasztalt szorongásnak. Ennek ellenére azonban – noha az ilyen betegség egészen másfajta orvosi beavatkozást igényel – továbbra is pszichiátriai kezelést kapott és egyre újabb tudatmódosító szerekkel tömték.

A gyógyszerelhagyás megoldás lehet?

Ildikó 2012-ben elégelte meg a pszichiátriai szerek szedésének rendkívül kellemetlen hatásait – amelyekre erősen rászoktatták – és fokozatosan csökkentve az adagjukat, végül leszokott róluk. Erről nem szólt a pszichiáternek – három hónappal később, egy kontrollon jelentette ezt be és miután látták, hogy Ildikó életvidám, tanul és munkahelye lett, nem kényszeríthették arra, hogy tovább szedje a gyógyszereit. Pedig a lány felkészült: nem egyedül érkezett a vizsgálatra, pontosan azért, ha konfliktus lenne a gyógyszerelhagyás miatt, ne kényszeríthessék. De szerencsére nem került erre sor.

Józsi nővér szexuális aktusra kényszerítette a neve elhallgatását kérő nőt

Nem Ildikó esete az egyetlen a pszichiátrián történő visszaélésekkel kapcsolatban. A neve elhallgatását kérő nő szintén nem felejti el egy életre pszichiátriai kezelését. Kórházi tartózkodása alatt ugyanis az ápoló, akit mindenki csak „Józsi nővérként” ismert, szexuális aktusra kényszerítette az asszonyt. A nőnek először csak az tűnt fel, hogy azon esték másnapján, amikor az illető ápoló volt az ügyeletes, mindig sokkal rosszabbul érezte magát a budapesti kórház pszichiátriai osztályán. Később kezdtek csak felderengeni az emlékek: a pszichiátriai szerek túladagolásával az ápoló akaratgyenge állapotba hozta a nőt, majd szexuális aktusra kényszerítette. Amikor a nő beszámolt férjének tapasztalatairól, és a férfi felelősségre akarta vonni az ápolót, kipattant a botrány: a pszichiátriai osztály vezetői kijelentették, hogy „Józsi nővérért” tűzbe tennék a kezüket. A házaspár feljelentést tett, és a nyomozás során az ápoló beismerte tettét. Miután a nyomozás lezártával a rendőrség úgy találta, hogy bár a pszichiátriai ápoló tette elítélendő, ám „bűncselekmény nem történt”, a házaspár bírósági útra terelte az ügyet, amelynek során az ápolót a bíróság elítélte és körözést adott ki ellene. A férj információi szerint „Józsi nővér” jelenleg külföldön tartózkodik, ám letartóztatására csak akkor van lehetőség, ha visszajön Magyarországra. Kérdéses viszont, mi történik, ha nem jön vissza; talán soha nem vonják felelősségre azért, amit elkövetett.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az ön- és közveszélyes emberek közöttünk vannak

Skizofrén vagyok, gyereket nevelek… vagy megölömcímmel korábban egy pszichiátriai kezelés alatt álló nőről írtunk, aki egyik reggel ahelyett, hogy bölcsődébe vitte volna gyermekét, a Dunába sétált vele. Akkor kerestük az illetékeseket az ügyben, de sajnos senkit nem találtunk, aki érdemben nyilatkozni tudott (vagy mert) volna. A napokban újabb tragédia híre jelent meg a média számos csatornáján: Szombathelyen az 53 éves M. Juditot és 81 éves édesanyját holtan találták. A gyanú szerint a pszichiátriai kezelés alatt álló Judit előbb édesanyával, majd magával végzett. Kifejezetten hosszú azoknak az eseteknek a listája, amelyeknek közös nevezője, hogy az érintettek pszichiátriai kezelés után követnek el erőszakos bűncselekményeket, ami legalábbis felveti a kezelő pszichiáterek felelősségének, illetve a pszichiátriai kezelések eredményességének kérdését.

/1501/Megre201511618938

Sajnos úgy tűnik, a napjainkban alkalmazott pszichiátriai kezelések csak kémiailag nyomják el a kellemetlen tüneteket, ez azonban nem oldja meg a páciens problémáját, csak elfedi azt – mondja az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nemzetközi szervezet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.