Segítség! Meztelenül, összebújva alszanak a 11 éves ikreim

Forrás: Thinkstock -
meztelenség ikrek Majsai László ikertestvér testvér szexualitás kisgyermek szakértő szemérem testvériség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábbi, öt különös gyermekszokás, ami pszichológust igényelne című cikkünkben említettük már, hogy egy bizonyos életszakaszban a gyerekek égnek a vágytól, hogy megtudják, milyen a lányoké, illetve a fiúké. Legfőképpen akkor, ha nincs ellenkező nemű testvérük, és a szüleik sem mutatkoznak előttük meztelenül. De vajon hol húzódnak a határok a gyermeki kíváncsiság, a normális érdeklődés és az abnormális viselkedés között?

December végén egy kétségbeesett anyuka írt levelet a Slate magazinnak, mondván valami gond van a 11 éves ikreivel. És úgy érezte, külső támogatás nélkül ezt már nem tudja megoldani.

"Van két csodálatos, 11 esztendős ikergyermekem, Evan és Franny, egy fiú és egy kislány" - kezdte történetét az édesanya. "Amikor hétévesek voltak, külön szobát kaptak, de pár hónapja, miután felébredek, egy ágyban találom őket meztelenül, és igencsak összegabalyodva. Azt nem gondolnám, hogy bármi is történhet kettejük között, az viszont aggaszt, hogy a lányomnak van már némi szeméremszőrzete is" - írta, majd pedig abban kérte a lap szakértőjének segítségét, hogy miképpen vethetne véget ennek az állapotnak.

Forrás: Thinkstock

A szakember azt tanácsolta, hogy a szülők üljenek le a gyerekekkel, és egészen nyugodtan szegezzék nekik a kérdést, hogy mégis mi folyik itt. Biztosítsák őket a szeretetükről, de jelezzék, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania a másik magánéletét, majd pedig állítsanak konkrét fizikai határokat. Hogy az álnéven író anyukának segítettek-e az ajánlások, nem tudni, az azonban biztos, hogy a Life.hu pszichopedagógusának, Majsai Lászlónak is megvan a véleménye a témáról. A szakértő így segítené a hasonló szituációban megrekedt szülőket:

"Természetesen nem könnyű a hasonló korú, ellentétes nemű testvérekkel, de az ikrekkel még annál is nehezebb" - kezdi érvelését a szakértő. "Az ikrek, és legfőképpen az egypetéjűek között van valami, már-már misztikus együttrezgés, együttrezonálás, ami szinte megfejthetetlen a szülők és a környezet számára. Azt szoktam tanácsolni az ikreket váróknak, illetve nevelőnek, hogy tájékozódjanak más, ikergyermekes családoknál, hogy megfelelően felkészülhessenek erre a fokozottan nehéz feladatra."

Ikrek a családban:

Az egészségügy ismeri az egypetéjű, a kétpetéjű ikreket, valamint különbséget tesz a természetes úton, valamint a mesterséges megtermékenyítés során fogant ikerterhességek között. Legyen azonban bárhogy, lehet a természet különösen kedves ajándéka, vagy a tudomány vívmánya az ikerterhesség, létük, személyiségük alakulása és az ikrek közötti különös kapocs máig sok titkot rejteget magában. Korábbi cikkünkért kattints ide!

Abban a Life.hu szakértője is egyetért a Slate tanácsadójával, hogy a megoldás kulcsa egyértelműen a kommunikáció. Ha ugyanis a kicsik a szétválasztás után évekkel is visszajárnak egymás szobájába, ráadásul ezt a különös formát választják hozzá, akkor egész biztos, hogy nem volt szerencsés húzás az elszeparálás. "Arra persze nincsen szabály, hogy mikortól érdemes, vagy egészséges külön szobába költöztetni a testvéreket. Ez függ a szerepeiktől, az egymáshoz való ragaszkodásuk mértékétől, az önállóságuktól, és attól is, hogy külön-külön mekkora személyes teret igényelnek" - állítja Majsai László, aki szerint legelőször azt kell tudatosítani a gyermekekben, hogy önálló, szuverén személyiségek. És így is kell kezelni őket!

A másik, ami a pszichopedagógus szerint különösen fontos, hogy nem szabad a szülőknek és a gyerekeknek együtt aludniuk. És a testvéreknek sem ajánlatos egymással.

Forrás: Thinkstock

A természetes félelmeket le kell küzdeni!

Hatan egy ágyban: lehetséges?

Korábbi cikkünkben egy édesanya, akinek másodjára hármasikrei születtek, ebből kifolyólag pedig négy egykorú gyereket van szerencséje nevelni, mesélte el, hogyan is működik, illetve nem működik náluk az a bizonyos hálószobai együttalvás.

Majsai László szerint az extrém összebújások nem annyira szokatlanok, főleg az ellenkező nemű testvérek körében. Ilyenkor ugyanis megvan a megfelelő partner, akivel éjszaka fel lehet térképezni a másik testét, fel lehet fedezni az esetleges eltéréseket, és még örömet is lehet szerezni egymásnak. "Előfordulhat, hogy a tesók csókolózni tanítják egymást, vagy például közösen maszturbálnak. Ez a morál szempontjából abnormális lehet. És nemcsak morális, de lehet, hogy a későbbi családalapítás során is problémát okozhat."

Segítség, maszturbál a gyerekem!

Általános tapasztalat, hogy a gyerekek testük felfedezése közben a nemi szerveikkel is megbarátkoznak. Az érintés lesz az első inger, amely segítségével ráébrednek, hogy különlegesen érzékeny területen kalandoznak. Később - bár az érintés megmarad - más módon is szeretnék felfedezni testük szemérem övezte tájait, tükör segítségével, vagy még később játszópajtás közreműködésével. Írásunkat a témában itt találod.

Vélhetően egyébként az okozhatja a kis Evan és Franny különös viselkedését, hogy a szülők nem vették észre időben, valami nincs rendben. "Ezeket a dolgokat általában meg lehet oldani családon belül, méghozzá beszélgetéssel. A tiltásnak nincs értelme akkor, ha nincs mögötte elemzés, vagyis a jó kommunikáció elengedhetetlen. Ki kell mondani, hogy mi a probléma, és min kell változtatni. Ha ez nem sikerül, akkor kerül a képbe a külső szakember. Ha már kezelhetetlen az abnormitás, be kell vonni egy segítőt" - tanácsolja Majsai László.

A 7 leggyakoribb hiba, amit a szülők elkövetnek

Minden gyerek más és más, mind külön személyiség, mindenkinek saját karaktere van. Ezt figyelembe véve kell kialakítani a saját nevelési módszereket, hiszen minden gyerekhez más út vezet. Ám vannak olyan egyetemes buktatók, amiket a szülők gyakran elkövetnek. Íme, a leggyakoribbak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.