Szupermami, szexistennő, fitneszmodell egy személyben? Más nő leszek a szülés után?

Forrás: Thinkstock -
családbővítés házasság szülés utáni depresszió Deáki Tímea császármetszés szülés szerelem Libero2015 kapcsolat testalkat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt vélhetően minden pár, amely családalapításra adja a fejét, tudja, hogy miután világra jött a gyermekük, már nem lesznek ugyanazok az emberek. A pasiból, a vőlegényből, a férjből apa válik, a barátnőből, a feleségből pedig anya. A szülővé alakulás kívül-belül megváltoztat mindenkit, hiszen más lesz a gondolkodásmód, az értékrend, az időbeosztás, és legtöbbeknél az alak is. A temérdek teendő mellett pedig hajlamosak lehetünk mindezt elfelejteni, pedig előbb-utóbb ezekkel a démonokkal is meg kell küzdeni.

Nem állíthatjuk, hogy minden marad a régiben

Fontos, hogy tudomásul vegyük, hárman (vagy többen) lettünk, és ezáltal mindannyian másokká váltunk a kapcsolatban. Még ha ezt elsőre nem is érezzük, az apák gyakran alárendelt szerepet kapnak az új felállásban, és ahogy háttérbe szorulnak a bébivel kapcsolatos teendők ellátásában, úgy az anyukával való közös percek száma is drasztikusan lecsökken, átértékelődik. És a közös programok, az egymással való foglalkozás, a szex, a hosszú beszélgetések, vagyis minden, ami valaha párkapcsolattá és szerelmesekké formált titeket, egytől egyig a csöppség mögé szorulhat.

Forrás: Thinkstock

A szoptatás, az altatás, az esetleges szülés utáni depresszió, a folyamatos para, a terhességi csíkok vagy a szülés sebei mind-mind széthúzhatnak titeket, ráadásul éppen azokban a hetekben, hónapokban, amikor azt hiszitek, a kisbaba éppen hogy közelebb hoz majd titeket egymáshoz. Ebben a különleges mátrixban kell hát megtalálni a tökéletes egyensúlyt, hogy anyák, de nők is, gondviselők, de szeretők is lehessünk egy személyben. Még akkor is, ha ennél egy adott, sírós, kakiszagú pillanatban valahogy minden sokkal fontosabbnak tűnik.

Mi az a baby blues?

A szülés utáni szorongás egyik formája, az úgynevezett baby blues nagyon gyakori; a nők mintegy 70-85 százalékát érinti. Általában a szülés utáni három napban kezdődik, és akár két hétig is tarthat. Többnyire orvosi kezelés nélkül, magától elmúlik, csupán pár napos pihenésre van szükségük az anyáknak. A valódi, szülés utáni depresszió a nők mintegy 10 százalékát érinti, és csak minimum két hét után beszélhetünk róla. Ha viszont hónapokig nem kezelik, akár évekig is elhúzódhat. A témáról korábban itt írtunk bővebben.

Az új alakom a legnagyobb para?

Az anyaság, formák ide vagy oda, része a nőiességnek, az egyik legfontosabb feladatunk és örömünk, és természetes, hogy nem csak a lelkünkben hagy nyomot. Sok nő az anyaságban találja meg elfeledettnek vagy sosem létezőnek hitt nőiességét, és egy boldog családanya akár jóval sugárzóbb is lehet egy feszes hasú, gyermektelen nőnél - írtuk korábban hasonló témájú cikkünkben, amelyben arra is figyelmeztettünk, hogy ebben a világban, ahol a hírességek két héttel a szülés után már miniruhában mutogatják tökéletes alakjukat, és mindenáron szabadulni akarnak anyává válásuk összes külső jelétől, az átlagos életet élő nőt is megkísértheti a gondolat, vajon elég jó nő-e még párjának, vagy önmagának.

Persze ez attól is függ, kedvese mennyire közvetíti felé, hogy a gyermekszülés után is nőként tekint rá, illetve attól, milyen mértékben formálódott át teste az anyaságtól.

Az elkerülhetetlen gömbölyödés?

A terhesség alatt felszedett 8-10 kiló, mely még egészségesnek tekinthető, bizony kikerekíti a kismamákat, és a zsírpárnák egy része szülés után is megmarad. Emellett a medence arányai is megváltozhatnak, sokaknak szélesedik a csípője, vagy előrébb kerül a szeméremcsontja a baba térhódításának köszönhetően, de van, hogy a megnövekedett mellméret is tartós marad.

A terhesség alatti vizesedés vagy féktelen evési rohamok miatt viszont jóval több is felszaladhat az emberre, mint amit kívánatosnak tart, így a szoptatás befejeztével az anyukák általában fogyókúrába kezdenek. Ha ez ésszerű keretek között marad, és némi otthoni tornával is kiegészül, akár a szoptatás időszaka alatt is, akkor a baba első születésnapján az anyuka is nyugodtan mosolyoghat a közös fényképeken.

Forrás: Thinkstock

A gyereket használjuk fel?

Akkor is baj van, ha a nő az, aki nem akarja/meri visszaengedni magához az apát, és a kicsivel takarózik, hogy ennek ne is kelljen egyhamar bekövetkeznie. Kiságy vagy szülői szoba: meddig hagyjuk, hogy a pici közénk furakodjon? című cikkünkben Deáki Tímea párterapeuta elmondta, hogy a leválástól kizárólag az édesanyák félnek, mondván: utána a baba nem függ már annyira tőlük. Ez jellemzően az első gyerekes anyukákra igaz, akik könnyen elkövethetik azt a hibát, hogy megmagyarázzák maguknak, a poronty érdeke/igénye/szokása, hogy a szülői ágyban aludjon. Ezzel pedig könnyen belefuthatnak más problémákba, kapcsolatiba és nevelésibe egyaránt.

Az első és legfontosabb ilyen a szexuális elhatárolódás. "Félő, hogy a csöppség jelenléte valójában védekezés csupán. Vagyis tökéletes alibi, kibúvó lehet az összebújás, felnőtt programok, szex ellen" - állítja a szakértő, és jelzi, hogy ez sajnos nemcsak a kezdeti, gyermekágyi hónapokra jellemző, de akár több évig is elhúzódhat. "Ha ugyanis a baba évekig a szülők között alszik, a nő előbb-utóbb fél majd bármit is kezdeményezni, a férfi pedig addigra már réges-régen feladta a próbálkozást. Ez pedig további veszekedéseket generálhat, amelyeket valahol mélyen az (anyai) önzőség táplál."

Az orális szex hamarabb jöhet:

A szex újrakezdése a gyerek születése után nem mindig könnyű az új szülők számára. Az Origo korábbi cikkéből kiderül, hogy egy 2012-es vizsgálatban úgy találták, hogy a nők szexuális étvágyát a szülés utáni időszakban inkább lelki, mint fizikai tényezők befolyásolják.

Az orvosok általában azt ajánlják, hogy a nők kerüljék a szexet a szülés utáni első hat hétben, egyrészt a sérült szövetek gyógyulásának elősegítésére, másrészt a fertőzés kockázatának csökkentésére. Legtöbbször a hatodik hét végén sorra kerülő kontrollvizsgálat jelenti (ha az orvos nem talál problémát) a zöld lámpát.

Az esetek nagy részében az újszülöttel való első heteket amúgy is a kevés alvás és az új helyzet nehézségei miatt stressz jellemzi, ami nem igazán kedvez a szenvedélyes nemi életnek. Ám a megkérdezett nők 26 százaléka már közösült a hathetes kontroll előtt (a hetedik héten ez az arány 61 százalékra ugrott). A maszturbáció gyakorisága 40 százalék volt az első hetekben. A harmadik hónap végére a nők 85 százaléka kezdett el újra közösülni. Hatvanöt százalékuk vett részt orális szexben, és 61 százalékuk maszturbált.

A szex újrakezdésének időzítésében a nők számára legfontosabb tényezők a partner feltételezett szexuális szükségletei és vágyai voltak, ami arra utal, hogy egyes nők inkább a partnerük, mint a maguk kedvéért kezdik újra a szexet. Erre utal az is, hogy a nők korábban kezdték el orális szexben részesíteni partnerüket, minthogy közösültek, vagy orális szexben részesültek volna. Ugyanakkor a maszturbáció gyakorisága a gyermekágyas időszakban azt mutatja, hogy sok nő - a közvélekedéssel ellentétben ilyenkor is érez szexuális vágyat. A családtól és másoktól kapott támogatás és a szülésélmény - mind fizikai, mind lelki értelemben - szintén befolyásolta az absztinens időszak hosszát.
Ki akar lapos fejű gyereket? Ezt tedd, hogy ne legyen nyomott a baba tarkójahttp://www.life.hu/csalad/20150525-csecsemo-laposfejuseg-mit-tegyunk-hogy-ne-legyen-lapos-a-baba-tarkoja.htmlAnyaként őrülten nehéz mindig jó döntést hozni. Egyszerre követni a belső hangot, az anyai tanácsokat, más mamák ajánlásait, az oktatókönyvek tippjeit és a fórumozó anyukák trükkjeit. Ezekből kellene összegyúrni a legjobb megoldást bizonyos helyzetekre, és akkor még ott van az is, hogy a poronty egyébként pedig azt csinál, amit akar...CsaládThinkstockKiságy vagy szülői szoba: meddig hagyjuk, hogy a pici közénk furakodjon?http://www.life.hu/csalad/20150512-egyutt-alvas-vagy-kisagy-hol-aludjon-a-kicsi-a-szuloi-agyban-vagy-sajat-szobaban.htmlRengeteg olyan kérdés gyötri az anyákat, amelyeknél sosem tudhatják, mikor hoznak jó vagy rossz döntést. Az egyik ilyen téma az együtt alvás kérdése is, vagyis hogy hány évig engedjük a kicsit magunk közé, matracozzunk-e, illetve meddig aludjunk el vele, majd pedig vonuljunk át a szülői hálóba az éjszaka közepén.Család--Amikor teherbe esni teljesítménytúra: beavatkozások, lehetőségek napjainkbanhttp://www.life.hu/csalad/20150507-ha-nem-akar-jonni-a-baba-milyen-beavatkozasok-orvosi-lehetosegek-vannak.htmlAzt mondják, a stressz a legjobb fogamzásgátló, és ez sok esetben igaz is. Előfordulhatnak azonban olyan eshetőségek is, amikor valami más baj van. Szervi, szervezeti, nála vagy nálam. Vagy csak nem klappolunk össze. Mikor jön el az a pont, amikor külső segítség kell? És ha eljött, hová fordulhatunk? A Life.hu most ennek járt utána.CsaládThinkstockTápszeres voltam, és túléltem: anyatejet vagy tápszert egyen a baba?http://www.life.hu/csalad/20150506-anyatej-vagy-tapszer-az-orok-kerdes-hogy-mit-egyen-a-baba.htmlMár régóta tudjuk, hogy a szoptatásnál kevés intimebb dolog van anya és gyermeke között. Azzal is tisztában vagyunk, hogy "jót tesz" a babának a szoptatás, mivel így kerül kapcsolatba azokkal a jótékony mikroorganizmusokkal, amelyek végül a testében tanyát vernek. Szakértők szerint az anyatej közel 700 baktériumvariánst tartalmaz, de mi lesz azzal, akit nem tud így táplálni az édesanyja?Család--Nyugi! Nem vagy rossz anya, csak szorongsz a szülés utánhttp://www.life.hu/csalad/20150430-szules-utani-szorongas-depresszio-ezert-alakul-ki-a-noknel-anyaknal.htmlA felmérések szerint a szülést követő szorongás és depresszió kialakulásában a hormonális változások, valamint az új élethelyzet okozta stressz játszanak igazán nagy szerepet. Amikor is az újdonsült anyuka úgy érzi, tehetetlen, túlságosan leterhelt, képtelen egyedül megbirkózni a napi feladatokkal,és közben állandó bűntudata van, hogy rossz anya...CsaládThinkstock10 dolog, amit minden anyukának tudni kell: Ennél cukibb anyák napi videó nincs ishttp://www.life.hu/csalad/20150503-lakatos-mark-anyak-napi-meglepetes-video-gyerekkoztarsasag-styletube.html"Nagyon szeretünk titeket, csak nem tudjuk, hogy mondjuk ki ezt. Szeretlek anyu, gyönyörű vagy" - Ilyen és ehhez hasonló pontok, összesen tíz, amit tényleg minden édesanyának ismernie kell.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.