Tanuljunk Katalintól - Tippek reggeli rosszullét ellen

Forrás: Northfoto -
terhesség Katalin hercegné Libero2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Katalin hercegnő, aki épp ezen a hétvégén kereszteltette meg a kislányát, mindkét terhessége alatt igencsak megszenvedte a reggeli rosszulléteket. Többször kórházba is került, a lapok pedig állandóan arról cikkeztek, veszélyben vannak a babák. Az elmúlt években tehát igen sokat tanulhattunk ebben a témában a hercegnőtől, így most végre egy cikkbe gyűjtöttünk mindent.

Természetesen minden test és minden terhesség más és más, így nem szentírás, hogy az összes kismamának szenvednie kell a reggeli rosszullétektől, a hányingertől, az émelygéstől. Van, akinél egy-két alkalommal jelentkeznek csak a tünetek, van, akinél ez csak az első trimeszterben jellemző, de olyan is akad, aki akár a hetedik hónapig is szenved. Ilyenek voltak Vilmos nejének várandósságai is, amely miatt rengeteg programját le kellett mondania, és amiért állítólag a kisfiát sem tudta ellátni.

Forrás: Northfoto

Az akkori hírek szerint a hercegnő annyira erőtlen volt, hogy képtelen volt segítség nélkül felkelni. Előfordult az is, hogy infúzióra kellett kötni a rosszullétei miatt.

Az isteni levendula

Amikor még Katalin a kis Györgyöt hordta a szíve alatt, nem más, mint az anyósa sietett a segítségére, és adott tippeket a terhességi rosszullétek ellen. Camilla akkor azt javasolta, hogy a hercegnő egyen levendulás süteményt, mert az csillapítja majd tüneteit és az émelygését. (A terhes nőknek egyébként a levendulaolajos fürdő is javallott hányinger ellen.)

A levendulát, amiből fürdőgolyót és olajat is készíthetünk, Vilmos herceg mostohaanyja maga is nagyon szereti, ő is szívesen fogyasztja süti formájában.

!

A hányinger és hányás a terhesség korai szakaszában bizonyos mértékig normális. Az sem baj, ha valaki egy ideig reggelenként hány, ha különben tud táplálkozni, és nem indul hirtelen fogyásnak. Ha azonban a hányás olyan gyakorivá válik, hogy nem marad bent a szervezetben semmiféle étel, feltétlenül orvosi kezelésre van szükség, mivel ilyenkor elképzelhető, hogy úgynevezett csillapíthatatlan terhességi hányásról, idegen kifejezéssel hyperemesis gravidarumról van szó, ami egy komoly betegség.

Ez a betegség egyébként kiszáradással és krónikus fáradtsággal jár; ha nem kezelik körültekintően, súlyos következményei is lehetnek. Persze, a médiában mindkét alkalommal rögtön elindult a találgatás, hogy a hercegnő ikreket vár, ugyanis

ikerterhességeknél nagyobb számban fordul elő a csillapíthatatlan terhességi hányás, mint egyetlen gyermeknél.

Forrás: Thinkstock

Nem egyedi eset

Sonia Purnell, a Daily Mail újságírója szintén 34 évesen várta első gyerekét, és Katalin hercegnőhöz hasonlóan szintén súlyos reggeli rosszulléttől szenvedett. "Mindenki azzal biztatott, hogy hamar túl leszek ezen a szakaszon, és gyömbéres kekszet etettek és borsmentateát itattak velem, de ezektől a házi praktikáktól csak még rosszabbul éreztem magam. Állandóan émelyegtem, fémes ízt éreztem a számban, és rengeteget hánytam" – emlékezett vissza Purnell, akinél szinte bármi képes volt kiváltani a hányingert, ételek, illatok, sőt még bizonyos színárnyalatok hatására is rosszullét fogta el. "Nem csak reggel voltam rosszul, délben és este is állandóan émelyegtem, szinte semmi nem maradt meg a gyomromban. A legszörnyűbb napokon akár 30-szor is rosszul lettem. Egy idő után jelentkeztek a kiszáradás tünetei, ezért orvoshoz fordultam" – derül ki korábbi cikkünkből.

A kórházban aztán megkezdték az újságírónő kiszáradás elleni kezelését, intravénásan táplálták cukros és káliumos oldattal. Ekkor sem enyhült a hányingere, sőt egy idő után vért kezdett hányni, ugyanis a sok erőlködéstől megsérült a nyelőcsöve. Az orvosok magyarázata szerint Sonia Purnell esetében a HCG terhességi hormon termelődésére adott súlyos ellenreakció váltotta ki a betegséget. (Végül aztán a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően Purnell rosszulléte enyhülni kezdett, és a 33. héten megszülte egészséges gyermekét.)

Tea, keksz, gyömbér

Mint ismeretes, a terhesség alatt a megváltozott hormonszintek okozzák a reggeli rosszulléteket. Az émelygés kellemetlen, bizonytalan érzés, gyakran egyéb tünetek, például verejtékezés, hidegrázás vagy erős nyálelválasztás is kísérik. Az émelygést pedig esetenként hányás követi. Ilyenkor a gyomor izmai átmenetileg elernyednek, majd görcsösen összerándulnak úgy, hogy a gyomortartalmat nem a vékonybélbe, hanem az egyidejűleg összehúzódó hasizmok segítségével a nyelőcső irányába lökik. A gyomorszáj elernyed, a gyomortartalom pedig a nyelőcsövön és a szájüregen át a külvilág felé távozik.

Várandósan azonban nem szedhetünk gyógyszereket, így a hányáscsillapító bekapása sem ajánlott ebben az időszakban. Valahogyan azért mégis érdemes küzdeni a reggeli rosszullétek ellen, a természetes gyógymódok ez esetben is segítségünkre lehetnek.

Forrás: Thinkstock

Ilyen lehet például az akupunktúrás kezelés, amikor a fülünkön lévő akupresszúrás pontok ingerlésével mulasztják el a hányingert. Segítségünkre lehetnek a különböző gyógyteák, így például a gyömbérből főzött tea jó megoldás lehet, ahogyan a borsmentatea is megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját, ahogy azt Sonia Purnell ismerősei is jól tudták.

De akár egy jó masszázs is segíthet.

Jó megoldás az is, ha este odakészítünk az ágyunk mellé egy csomag natúr kekszet: ébredéskor, még mielőtt felkelnénk az ágyból, egy-két szem elfogyasztása nagy segítség lehet. Ez ugyanis azonnal felszívja a felesleges gyomorsavat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.