Önértékelési zavar tinikorban - Vedd észre, ha gyermeked testképzavarban szenved!

Forrás: Thinkstock -
önértékelés szülő tini testképzavar anorexia corleonis gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A filmekből, plakátokról, videóklipekből szinte kizárólag tökéletes alakú, gyönyörű emberek néznek vissza ránk, ritkán látni egészséges, vagy akár teltebb idomokkal rendelkező hírességeket. Mindez pedig nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is hatással van, akik egyre korábban kezdik keresni azt a bizonyos ideált, akire hasonlítani szeretnének.

Természetesen a tinikorban kialakuló testképzavarért nem csak a show-biznisz okolható, számos más tényező is szerepet játszhat benne.

A tinikorban kialakuló testképzavarért nem csak a show-biznisz okolható, számos más tényező is szerepet játszhat benne Forrás: Thinkstock
  • A maximalista személyiségtípusú gyerekek, akik az életük minden területén a tökéletességet várják el maguktól, gyakran az étkezéseiket is túlságosan korrigálják.
  • De a kóros soványság figyelemfelkeltési módszernek sem utolsó, hiszen míg aggódnak egy lányért, addig legalább foglalkoznak vele a környezetében.
  • A valamilyen oknál fogva sokat gúnyolt gyerekek is belecsúszhatnak az anorexiába, hiszen a gyorsan leolvadó kilókat sikerélményként élik meg, ami már némi önbizalom forrása lehet, úgy érezhetik, "ezt legalább meg tudtam csinálni".
  • Az önbüntetés is szerepelhet az okok között, hiszen a gyerekek könnyen kialakítanak önvádoló mechanizmusokat, s azt gondolhatják, ha éheznek, azzal jóvátesznek egy rossz gondolatot vagy cselekedetet - hasonlóan a böjtölő felnőttekhez.
A testképzavar és a kóros soványság kialakulásának számos oka lehet Forrás: Thinkstock

Az okok tehát sokfélék lehetnek, egy figyelmes szülő azonban felfedezhet néhány olyan jelet, mely már gyanakvásra adhat okot.

  • A közös étkezések kerülése
  • Gyakori folyadékfogyasztás evés helyett.
  • Kalóriaszámlálgatás, az ételek rejtegetése.
  • Különböző gyógyszerek, hashajtók szedése.
  • Napi többszöri méredzkedés, és állandó elégedetlenség a testsúllyal.

A betegség előrehaladtával hasfájás, gyengeség, szédülés, ájulás, ingerlékenység figyelhető meg, illetve az iskolai teljesítmény romlása.

Személyes találkozás a világ legismertebb életvezetési tanácsadóival

Ki ne szeretne boldogan élni? Sikeres lenni? Ne állj a saját boldogságod, sikered útjába, szerezz jegyet a 2017. április 1-jei Wake-Up! Day-re, 2017 legnagyobb motivációs és transzformációs rendezvényére. Olyan világhírű coachok, trénerek lépnek a színpadra, mint „A Titok" című film sztárja, Lisa Nichols, Marisa Peer, Jeffrey Allen, illetve számos hazai példakép, így dr. Kemény Dénes, Hosszú Katinka, Shane Tusup és mások. A világszinten egyedülálló, rendkívül tartalmas program délelőtt 10 órától este 7 óráig nyújt prémium minőségű kikapcsolódást, tanulási és fejlődési lehetőséget, akár életre szóló útravalót a résztvevőknek. Időpont: 2017. 04. 01. Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna. A rendezvényre jegyet ITT rendelhetsz.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.