Drogok, amiket a gyereked akár legálisan is kipróbálhat

Forrás: Shutterstock -
fiatal drog tinédzser prevenció függőség gyerek kábítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az addikció mint hajlam örökölhető. Ám az esetek nagyrészében nem a függőség megélése miatt nyúlnak drogokhoz a fiatalok. Azt gondolod, hogy a herointól és az LSD-től kell féltened a gyerekedet? Hatalmasat tévedsz! Nézzük meg, melyek azok a drogok, amelyekhez könnyűszerrel hozzájuthat bárki, a tizenévesek pedig előszeretettel élnek is velük.

„A drog jó”

Én minden középiskolákban tartott drogmegelőzési órámat ezzel kezdem. Ezzel tudják a diákok, hogy nem egy szokványos, papolós előadást kell végigszenvedniük. Nem hazudok nekik, nem beszélek magas lóról.

A drog jó, hiszen elrepít, önbizalmat ad, jókedved lesz tőle, ellazít, felpörget, beindít, vicces leszel, eltölt a szeretet... a különböző szereknek különböző hatása van, de mindegyik jó – egy darabig.

A középiskolákban tartott drogmegelőzési órákon őszintén kell beszélni a fiatalokkal Forrás: Shutterstock

Innentől kezd érdekessé válni a prevenciós óra, hiszen jöhet a fekete eves, amire már befogadóak a fiatalok. A droghasználat menekülés, önámítás, a tested és a lelked feletti kontroll elvesztéséhez, erőszakhoz és a jövőd elvesztéséhez vezethet. Sőt, nem is olyan szélsőséges esetben halálhoz is.

Drognak minősül minden olyan anyag, amely a szervezetbe jutva befolyásolja a központi idegrendszer működését. Ezek egy része hazánkban legális, és igen nagy rájuk a kereslet, de természetesen vannak illegális szerek is.

A drogokat számos típusba be lehet sorolni – serkentők, hallucinogének, gátlók –, és mindegyiknek megvan a maga tipikus felhasználói köre. A bódító és „leszedáló” szerek például nagyon népszerűek a magányos, kirekesztett vagy épp bántalmazott fiatalok körében, akik a hétköznapi megaláztatás, elhanyagoltság és sivár jövőkép elől egyszerűen csak szeretnének elmenekülni pár órára. Ők nagyon könnyen terelhetők a kemény drogok felé, amikre már nem elég a zsebpénz, sem az apa tárcájából kicsent ötezres. Ezek ugyanis szinte azonnali függőséget okoznak, komoly és azonnali elvonási tünetekkel.

Biblioterápiával a drogfüggőség ellen – Interjú egy pszichiáterrel

A Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai osztályán, keskeny folyosó végén, zárt ajtó mögött bújik meg dr. Nagy István Miklós világa. Vörös fotelek, kis dohányzóasztal, vitrines szekrény, no meg könyvek az ablakpárkányon, a sarokban felhalmozva, az asztal alatt... az ember nem ezt várná egy addiktológus-pszichiáter szobájától. Ám maga a doktor úr sem szokványos fehér köpenyes, komoly hangvételű orvos. Kockás ingében kedvesen fogad minket. Olvasd tovább!

Drogozok, mert lázadok...

Alkohol

Egy tinédzser ezzel a droggal kerül a legkönnyebben kapcsolatba. Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a fiatalok és az alkohol kapcsolatával, sokuk sajnos nem csupán a buli kedvéért fogyasztja, többen is elmondták, hogy a rossz hangulat elűzésére is előszeretettel vesznek a kezükbe poharat. Megvédeni őket ettől szinte lehetetlen – hiszen a család is koccint jeles alkalmakkor, apa is meg szokott inni egy doboz sört otthon a meccshez, anya is hétvégén elkortyol egy pohár bort –, így a hangsúlyt nevelésük során a mértéktartásra célszerű fektetni.

Egy tinédzser az alkohollal kerül a legkönnyebben kapcsolatba Forrás: Shutterstock

Energiaital és kávé

A koffein miatt ezek is drognak minősülnek. Már napi 2-3 csésze erős kávétól is heves szívverés törhet rá egy fiatalra, az energiaitalból pedig még ennél is többet fogyasztanak. Reggel ezzel nyitnak, napközben is elkortyolnak egyet, délután a haverokkal is felpattintják az alumínium dobozt, majd este, otthon is lecsúszik egy. Serkentik magukat vele, de a hatás elmúlásával még fáradtabbak lesznek, tehát ismét az energiaitalhoz nyúlnak, amivel létrehozzák a lefelé vezető spirált. Hosszút ávon, nagy mennyiség fogyasztása alvászavarokhoz, szédüléshez, fejfájáshoz, heves szívveréshez, mellkasi fájdalomhoz, pánikrohamhoz is vezethet.

Cigaretta

Igen, ez is egy olyan drog, amely a felnőtté válást és a lázadást szimbolizálja. Ma már egyre több füstölgő fiatalt látni akár az iskola előtt is álldogálni. A nikotin káros a szervezetre, ez köztudott, de ami a legrosszabb vele kapcsolatban, hogy hajlamosít más szerek használatára is. Egy függőségből ugyanis sokkal könnyebb belezuhanni egy másikba.

Drogozok, mert el akarok szállni...

Ilyen állomás lehet a kannabiszhasználat is. A fű ellazít, jókat lehet a hatása alatt nevetni, és igen, egy olyan illegális drog, amely könnyen beszerezhető. Ennél fogva ideális az önmagukat már felnőttnek kikiáltó gyermekek körében. Nem a kannabiszszármazékoktól kell igazán félteni őket, hanem attól, amit a használatuk jelent: egy bejáratot, amelyen nehéz volt bejutni, de a szobában már az összes keményebb droghoz vezető ajtó tárva-nyitva áll előtte.

Nem a kannabiszszármazékoktól kell igazán félteni őket, hanem attól, amit a használatuk jelent Forrás: Shutterstock

Szerves oldószerek

A szipu olcsó, könnyen kivitelezhető, de az egyik leggyorsabban és a legnagyobb mértékben pusztító drog. A benzin, gázok, lakkok, körömlakklemosók, ragasztók, festékek, hígítók ilyen formájú használata szinte azonnal bódultságot vált ki, és már rövidtávon is visszafordíthatatlan szervi károsodást okoz – ezen túl szellemi leépülés is jellemzi.

Drogozok, mert csak így pörög a buli...

Partidrogok – mint a speed vagy az ecstasy – egy-egy szórakozóhelyen játszi könnyedséggel beszerezhetők. Képtelenség tőlük elfáradni, felhőtlen boldogság érzetét keltik, a zene és a fények egy teljesen más dimenzióba repítenek a használatukkal. Hosszabb távon azonban érzelmi sivárságot, agressziót is okozhatnak, sőt, gyakori a fogínysorvadás, csontritkulás is.

A dizájnerdrogokról korábban már készítettünk egy remek összefoglalót. Legnagyobb veszélyük abban rejlik, hogy az interneten könnyen beszerezhetők, a hatásuk pedig kiszámíthatatlan – így könnyen túl lehet adagolni. Sok emlékezetkiesést, ájulást, rosszullétet okoz, mely sajnos gyakran vezet erőszakhoz, rabláshoz.

Amikkel nehezebben, de ugyanúgy összefuthat a gyerek

A kokain, heroin, kristály, meszkalin, LSD... stb. már nehezebben hozzáférhető drogok, nemcsak kapcsolat hiányában, de az áruk miatt is. Természetesen egy fiatal számára nem létezik lehetetlen, ezek pedig nagyon veszélyes szerek.

A kokain, heroin, kristály, meszkalin, LSD... stb. már nehezebben hozzáférhető drogok, de egy fiatal számára nem létezik lehetetlen Forrás: Shutterstock

Szinte elenyésző azok száma, akik droggal kapcsolatos első élményüket egy igazán kemény szerrel élik át, jellemzően előtte a már fent felsoroltak közül többet is kipróbáltak.

Idáig általában csak azok jutnak, akik felett a szüleik semmiféle kontrollt nem gyakorolnak, nem tudnak rájuk hatással lenni, nem mozdítják ki őket a demoralizáló közösségből, akiknek nincsenek céljaik, nincs elég önbecsülésük, nem mernek nemet mondani, nem egészséges a mentális állapotuk. Ugyanakkor egy rossz, a tizenévesre erősen ható társaság könnyen ráveheti a kipróbálásukra akkor is, ha egyébként megfelelő szülői háttérrel és neveltetéssel rendelkezik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy abban a korszakukban, amikor a kortársaik felé fordulnak, a szülő észrevegye azokat a jeleket, amelyek a droghasználatra utalnak. Ehhez természetesen kell egyfajta bizalmi kapcsolat, amelyet már kiskorban el kell kezdeni megalapozni.

Magyar youtuberek szexuális visszaélései – Botrány van kibontakozóban?http://www.life.hu/csalad/20181107-magyar-youtuberek-szexualis-visszaelesei-botrany-van-kibontakozoban.htmlA FanMadeMaker YouTube-oldal mögött álló Nagy Márton november elsejei videójában azt hallhatjuk, hogy vannak videósok, akik szexuálisan kihasználják a nézőiket, a készítő pedig szeretné ezeket az eseteket felderíteni, valamint az ilyen youtuberekről lerántani a leplet. Nézzük meg részleteiben, hogy miről is van szó tulajdonképpen, és mit hozhat el ez. CsaládOrigoHatékony módszerek a gyermekekre leső szexuális ragadozók és bántalmazók ellenhttp://www.life.hu/csalad/20180920-modszerek-a-gyermekekre-leso-szexualis-ragadozok-es-bantalmazok-ellen.htmlGyermekeink védelme nem csak abban merül ki, hogy elkísérjük őket az óvodába, iskolába, majd délután értük megyünk. Meg kell tanulniuk nemet mondani, fel kell tudniuk ismerni, ha valaki nem helyénvaló módon közelít feléjük, valamint azokat a helyzeteket, amik veszélyt jelenthetnek. Ám ezek mellett az is elengedhetetlen, hogy megfelelő módon reagáljanak az őket ért bántalmazás vagy visszaélés alkalmával, és azt követően. CsaládOrigoMelegként az élet – Interjú egy homoszexuális tinédzserrelhttp://www.life.hu/csalad/20180514-melegkent-az-elet-interju-egy-homoszexualis-tinedzserrel-coming-out-kamaszkent.htmlNem könnyű kamasznak lenni. Az ember ebben az életszakaszban keresi a válaszokat az élet nagy kérdéseire, dönt a továbbtanulásról, a jövőbeli munkájáról, életre szóló barátságokat köt, szerelembe esik. Az érzelmek és a hormonok tombolnak, a párválasztás azonban korántsem könnyű feladat. Kiváltképp akkor, ha egy tini a saját neméhez vonzódik. Egy 16 éves fiú – nevezzük Zolinak – vállalta, hogy mesél nekünk titkolózásról és coming outról, félelmekről és nem várt reakciókról, valamint arról, mi zajlik le egy fiatalban, amikor tudatosul benne a saját homoszexualitása. CsaládOrigoA szexuális felvilágosítás a szülők dolga - Interjú Rozs Erika szexuálpszichológussalhttp://www.life.hu/csalad/20170927-a-szexualis-felvilagositas-a-szulok-tinik-szex-vedekezes-rozs-erika-szexualpszichologus.htmlMind emlékszünk a kínos iskolai felvilágosító órákra, amelyek java része elfojtott nevetéssel vagy épp érdektelenséggel teltek el. A szexuális felvilágosítás az iskola vagy a szülő dolga lenne? A tökéletes válasz erre; mindkettőé, egymással párhuzamosan, akár összedolgozva. Sajnos azonban a szexről való beszélgetés még mindig erős tabunak számít a szülő-gyerek kapcsolatban, pedig már egészen kis korban le kellene tenni az alapokat ahhoz, hogy később egészséges szexuális élete lehessen a gyermekeknek. Rozs Erika felnőtt szexuálpszichológiai szakpszichológust kérdeztük a témában. CsaládThinkstockTinédzserek és a nyári szünet veszélyforrásai - Szex, drog, Rock 'n' Rollhttp://www.life.hu/csalad/20170612-tinedzserek-es-a-nyari-szunet-veszelyforrasai-szex-drog-rock-n-roll.htmlA nyár, amikor a gyermekek az iskolai kötöttségek alól felszabadulnak, komoly veszélyt rejt magában. Még azok a fiatalok is, akikkel egyébként évközben nincs „probléma", szembetalálkozhatnak legális és illegális szerekkel, felelőtlen szexuális kalandokkal. Sok szülő gondolja, hogy tinédzserkorú gyermekét kellően felkészítette, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az esetek többségében nincs így. Tarr Andreával beszélgettünk, akinek prevenciós szakemberként és szociálpedagógusként nagy rálátása van a tizenévesek viselkedésére, problémáira és reakcióira. Család--Elképesztő felelőtlenség jellemzi a fiatalok médiafogyasztását http://www.life.hu/csalad/20180817-elkepeszto-felelotlenseg-jellemzi-a-fiatalok-mediafogyasztasat-internethasznalatat.htmlA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a héten kötetlen beszélgetésre hívta a sajtó munkatársait. Itt többek között az is kiderült, hogy az NMHH nagy hangsúlyt fektet a tudatos médiafogyasztási szokások kialakítására, épül a harmadik Bűvösvölgy, és lesújtó a kamaszok tudatossága, miközben az online térben barangolnak. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.