Más eszét veszti - én undorodom a szextől

szex aszexualitás pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kérdőíves felmérés szerint hazánkban három év alatt a szexuális aktusok száma havi 8 alkalomról hat alkalomra csökkent, ha ezt százalékos arányban nézzük, azt jelenti, hogy a vizsgált pároknál 25 százalékkal csökkent a lelkesedés a szex iránt.

Az ijesztőnek tűnő számadat azonban még korántsem jelenti azt, hogy a megkérdezett párok valamilyen oknál fogva elindultak az aszexualitás irányába. Az ugyanis ennél sokkal mélyebb szinten zajló viselkedési formája az érintett személyeknek.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


Mi az aszexualitás?


Kérdésed van a témában? Fordulj bátran szakértőnkhöz, Gazdag Enikőhöz!












thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Szeress, ha mersz




Mennyire fontos a szex egy kapcsolatban?



szexualitás

Gazdag Enikő, pszichológus


Az aszexualitás kialakulásában különböző okokat feltételeznek a kutatók: gének, személyiségvonások, gyógyszerek hatása, szülői háttér, nevelés, negatív szexuális tapasztalat stb. Amennyiben felismeri a személy, hogy rá is jellemző az aszexualitás, és elfogadja, megpróbál vele együtt élni, már egy nagy lépést tett. Sokan nem tudják, hogy mi bajuk van, miért nem kívánják a partnerüket, amellett, hogy szívesen hozzábújnak, becézgetik, romantikus érzelmeket táplálnak iránta, csak éppen a nemi vágy hiányzik a partner iránt.

Ha a személyt zavarja, és át szeretné élni ezt az élményt, érdemes lehet szakember segítségével utánajárni, hogy mi oka lehet ennek a viselkedésnek. Ameddig a személy és akár a párja is elfogadja ezt, nincsen probléma, csak akkor, ha ezen változtatni szeretnének.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


Tímea, 40 éves


"Én csak akkor döbbentem rá, hogy húsz éven keresztül tökéletes aszexuális magatartást mutattam a párkapcsolatban, amikor végre volt merszem kilépni abból. Egészen addig úgy éreztem, hogy a szexet nem nekem találták ki. Hiába szültem három gyereket, minden helyzetben hárítottam a férjem közeledését, nem azért, mert nem volt jó... azt sem tudtam, milyen lehet a jó szex, hanem mert nem kívántam az egészet. Nemcsak a férjemet. A szexet sem..."

Zsófia, 34 éves

"Szex? 15 éves voltam, amikor a nevelőapám először a számba rakta a farkát. Tudtam, hogy mi a szex, és hogy sokan így elégítik ki a párjukat. De én még soha nem szexeltem, és csókolózni is csak egyszer csókolóztam. Undorító volt. És ő nem volt a párom. Ma ott tartok, hogy attól is hányingerem van, ha egy természetfilmben állatok párzását látom. Undorít a dolog és kész."

Imre, 28 éves

"Ha azt hiszed, valami nagy feneség történt velem a gyerekkoromban, hát tévedsz. Velem semmi ilyen nem történt. És a modell meg a tanulás... Baromság. Egyszerűen engem a sziklamászás jobban érdekel, mint a szex. Nem érdekelnek a csajok és nem érdekelnek a pasik sem, nincs itt eltitkolt homoszexualitás. Csak én vagyok, meg az, hogy nincs bennem vágy erre, egy sörözés a haverokkal kielégítőbb, mint a legdurvább menet egy bomba csajjal. Ettől most kevesebb vagyok?"

András, 33 éves

"Nem velem van a baj, a párom nem akarja a szexet velem. Egy ideig abban reménykedtem, mással sem. Ma ott tartok, örülnék, ha féltékeny lehetnék, mert az kisebb gond lenne, ha meg kellene küzdeni a kegyeiért, de Emmának nincs olyan. Próbáltam erről beszélni vele, meg hogy forduljunk szakemberhez, de hárít, és azt mondja, ne piszkáljam ezzel. Nem tudom, meddig bírom szex nélkül mellette. Meddig tűrjek, mire várjak? De szeretem, és megőrülök attól, hogy az ágyban mellettem fekszik, néha oda is bújik hozzám, és én majd' eszem vesztem a vágytól, ahogy a formás feneke hozzám ér. De ő amint megérzi a vágyaim, a merevedésem, azonnal elgurul mellőlem."

Melinda, 45 éves

"Meghalt a férjem, már több mint 10 éve. És én a mai napig nem tudok senkit megkívánni. Nekem vele volt jó. Péter volt a tökéletes szerető. Tudom, hogy ugyanolyat nem találok sehol. Voltak próbálkozások, mert elég nagy volt a nyomás rajtam, hogy ne maradjak egyedül, még a volt férjem szülei is azt szerették volna, ha továbblépek. De bennem meghaltak a vágyak. Én se hittem volna el, hogy ez így megtörténhet, hiszen itt vagyunk a 21. században meg minden, meg ez olyan, mint egy rossz dráma."

Miért jó aszexuálisnak lenni?


Az Egyesült Államokban a 2000-es évek közepén jött létre egy közösség (Asexual Visibility and Educatioanl Network), AVEN, melynek tagjai határozottan állítják, viselkedésük teljesen természetes, számukra ez a kívánatos, és arra kérik a társadalmat, hogy hagyják békén őket. Nem kérnek a szexből, és elutasítják a terápiás lehetőségeket. Érveik között szerepel, hogy az aszexualitás nem szexuális elhajlás, nem perverzió, nem betegség, és mivel a társadalom minden szegmensét áthatja a szexualitás, ők csupán egy másik úton járnak. A közösség tagjai ezt egyféle szabadságként értelmezik, hiszen a vágyak nem kötik őket, ráadásul egy jókora adag szabadon felhasználható energia - a szexuális energia - áll a rendelkezésükre. A közösség információkat és tanácsokat kínál - virtuálisan - a hasonló módon élő társaiknak.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Tippünk: Randizz az interneten!



Szexakadémia: Mi a különbség a franciázás és a francia csók között? Videó!/lifenetwork/lifemagazin/20110207-szexakademia-tanuld-meg-az-oralis-szex-es-a-csok.htmlA legdurvább szexbalesetekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110128-a-legdurvabb-szexbalesetek.htmlVigyázz a szexszel! Allergiát okozhat! Videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110107-vigyazz-a-szexszel-allergiat-okozhat.htmlMegtiltották Gregor Berninek, hogy szexeljen!http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20101204-nem-szexelhet-gregor-bernadett.htmlA férfiak izgatónak, a nők megalázónak tartják - Anális szex tabuk nélkülhttp://www.life.hu/szeress/szex/20101130-a-ferfiak-izgatonak-a-nok-megalazonak-tartjak-analis-szex.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.