A kakaó csodálatos hatásai

2014.06.19. 20:25

A kakaó egészségre gyakorolt, jótékony hatásairól számtalan tudományos tanulmány született. Nem titok, hogy a kakaó jót tesz a keringésnek, véd a cukorbetegségtől, óvja az immunrendszert is, valamint késlelteti az öregedést.

A mindennapok "hétköznapi" és ünnepi eledele a kakaó, amit millió formában fogyaszthatsz: italként, sütiben, fagyiban vagy csokoládé formájában. Talán nincs is olyan nap, amikor valamilyen módon ne kerülne be néhány gramm kakaó a szervezetbe - szinte észrevétlenül. Ez azonban jó, mert a kakaó bizonyítottan előnyös az egészségvédelemben: némi túlzással valóban csodaszer.

Kakaóval a civilizációs betegségek ellen

Norman K. Hollenberg, a Harvard Medical School, valamint a Brigham and Woomen´s bostoni kórház munkatársa évekig élt Panamában, a kuna népcsoport körében, amely csoport életmódját, táplálkozási szokásait tanulmányozta. Összehasonlító vizsgálatokat is végzett a szintén panamai - szárazföldön élő - kunák, és egy, a szigeten élő kuna csoport szokásait illetően. Kiderült, hogy a szigeten élő emberek személyenként mintegy negyven csésze kakaót fogyasztanak, míg a szárazföldön élő rokonaik között nem ennyire elterjedt ez az ital. Mindez egészségügyi állapotukra igen hangsúlyosan rányomja a bélyegét - legalábbis ezt hangsúlyozza a tudós.

Forrás: Thinkstock

Amíg a szigetlakó-kakaófogyasztó kunák körében elenyésző, alig 10%-ra tehetők a civilizációs betegségnek számító daganatos elváltozások, cukorbetegség, keringési elégtelenségből származó bajok (szélütés, szívroham), a szárazföldön élő kuna lakosság körében ez az arány jóval magasabb.

A kutató több évig tartó munkája során arra a következtetésre jutott, hogy a kakaó, egészen pontosan a kakaóban található flavonol tipusú vegyület - az epicatechin - az, amely ezt a lényeges különbséget eredményezi. Norman K. Hollenberg nem kevesebbet állít, minthogy a epicatechin egyféle vitaminnak számít, amely jelentősége a maga módján legalább olyan magas, akár a penicilliné.

Kakaóval a szívinfarktus ellen

Egy másik kutatás a kakaó keringésre gyakorolt hatását helyezte a központba. A Németországban végzett kísérletsorozat menetéről és eredményeiről a Journal of Cardiovascular Pharmacology című szakfolyóirat számolt be

Kísérleti alanyként erősen dohányos férfiakat vontak be az eljárásba, mert esetükben bizonyítottan rendkívül magasak a keringési problémák. Az alanyoknak egy héten keresztül különböző mennyiségű flavonolt tartalmazó kakaót kellett elfogyasztaniuk - a hatóanyag mennyisége pedig 28-918 mg közötti tartományban mozgott.

Az eredmények megdöbbentőek voltak, mert kiderült, hogy már 179 mg flavonol is 50%-os javulást eredményezett a keringésben (két órával a fogyasztás után). A legmagasabb, vagyis a 918 mg flavonol szervezetbe juttatása pedig olyan mértékű keringés-javulási eredményt hozott, amely megegyezett az egészséges emberek keringési mutatóival.

A vizsgálatokat megismételték a kísérleti peiódus után egy héttel később, ám akkor már a vizsgálati alanyok keringési rendszerének működése az eredeti állapotra állt vissza. Vagyis ebből következően a kakaó rendszeres fogyasztása az, amely tartós és kiegyensúlyozott módon képes segíteni a szervezet (a keringés) munkáját.

Forrás: Thinkstock

Kakóval az öregedés ellen

Nyolcezer amerikai alany bevonásával zajlott le az a kutatás 1998-ban, amely a kakaó (a csokoládé) az emberi élet meghosszabbításának lehetőségére fókuszált. Azt addig is tudták a kutatók, hogy a kakaó, a tea, a vörösbor és a kávé egyaránt dúskál a polifenolokban, vagyis azokban a vegyületekben, amelyek antioxidáns hatással vannak a szervezetre - lekötik a szabadgyököket. Így rendkívül jótékony hatással bírnak az immunrendszerre és nagyágyúk a daganatos betegségek elleni harcban.

A kutatás arra is kitért, hogy a felsorolt élelmiszerek közül melyik tartalmazza a legtöbb antioxidáns anyagot. Az érmet a kakaó vitte el, amely (egy csészében) kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, háromszor annyit, mint a zöld tea és csaknam ötször többet, mint a fekete tea. Azt is megállapították azonban, hogy a valódi egészségvédő hatását a kakaó ital formájában tudja igazán jól kifejteni. Vagyis abban a formában, amelynél nem kell a szervezetnek megküzdeni a gyártás során hozzáadott anyagokkal - zsírokkal, tartósítószerekkel. Ital formájában azonban a napi 1-2 csésze kakaó elfogyasztása jótékony fegyver az öregedés ellen.

Cikkünk egyik forrása: www.http://csokiegyetem.hu/

Máig titok övezi, hogy valójában milyen módon fedezték fel, hogy a Theobroma cacao fa hüvelyében található termésből ital készíthető. Az biztos, hogy i. sz. 600 körül, a maja birodalomban már ismerték ezt a fantasztikus növényt. Mexikó őslakói ebben az időben már művelési szinten fogalalkoztak a kakaócserjékkel, a kakaóbab pedig értékcikknek számított, fizetőeszközként és szertartások kellékeként egyaránt használták. Sőt, aki abban a szerencsés helyzetben volt, hogy ezt megengedhette magának, fogyasztotta is a megpörkölt, ledarált szemekből készült, rendkívül keserű italt, amit chocolatl-nak neveztek.

Persze nem elhanyagolható ma sem a csokoládé "keserűsége", ugyanis a benne található vitaminértékű flavonoid, az  epicatechin (is) adja a kakaó csodahatását biztosító keserű ízt.  

 

 

egészségbetegségkakaóflavonoidásványi anyagokvitaminokfociVB