Pontosabban mutatja ki a mellrákot a 3D-s mammográfia

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Monkeybusinessimages -
mellrák Magyaroroszág Egyesült Államok 3D mammográfia pontosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 3D-s mammográfia a hagyományosnál pontosabban mutatja ki a mellrákot, és a tévesen pozitív diagnózisok számát is csökkenti - erősítették meg egy amerikai kutatás eredményei.

Így előzheted meg a mellrákot! Kattints IDE a részletes cikkért!

A 2D-s mammográfiához képest a 3D-s az invazív mellrák felismerésének arányát 41 százalékkal, az összes melldaganat felderítésének rátáját pedig 29 százalékkal növelte - írták a tanulmány szerzői az egyik orvosi szaklapban.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Monkeybusinessimages

A háromdimenziós képalkotási technika, amelyet az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság 2011-ben engedélyezett, 15 százalékkal csökkentette a tévesen pozitív diagnózisok számát is. A kutatást majdnem félmillió nő részvételével végezték három amerikai egészségügyi központban.

A vizsgálat egyébként alig különbözik a hagyományos mammográfiától, csak néhány másodperccel tart tovább. Az új technika azt is lehetővé teszi, hogy a mell szerkezetének jellemzőit világosan lássák, azokat a részeket is, amelyek a 2D-s mammográfiával nem voltak egyértelműek: egy folt jelezhetett tumort is, de lehet, hogy csak hasonlított rá - írja az MTI.

Ha elég korán fedezik fel a mellrákot, és még nem képzett áttétet a szervezet más részeiben, akkor a túlélés aránya 97 százalékos - hangsúlyozták a tanulmány szerzői. Hozzátették: az Egyesült Államokban nyolcból egy nőnél alakul ki mellrák élete során.

Magyarországon a mellrák az egyik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül. Évente több ezren betegednek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.