Gyomorszelídítő gyógynövények - ezeket fogyaszd háborgás esetén

betegség fertőzések gyomorrontás apróbojtorján kamilla egészség áfonya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár lazulós hetei alatt válogatás nélkül esszük, ami jólesik, és csak akkor kapunk észbe, amikor a rendetlenkedő gyomrunk jelez. Ha már megtörtént a baj, nem kell tétlenül várnunk, hogy elmúljon, néhány természetes fortély segíthet.

Az emésztőrendszeri zavarok, a túlevés sajnos bárkinél jelentkező probléma lehet, és ennek kellemetlen tünete, a hasmenés, bizony befolyásolhatja a napunkat, a tervezett programunkat. Ha egy távoli országban nyaralunk és ott új ételt kóstolunk vagy csak sokat ettünk a családi grillezésnél, bizony utólag megbánhatjuk. Ugyanakkor a számtalan emésztést segítő gyógyszer mellett rengeteg gyógynövény van, mely átsegít minket ezeken a nehéz napokon. Persze a legfontosabb egy kímélő étrend és a folyadékpótlás, de akad néhány titkos fegyver is a természetben.

Forrás: Thinkstock

Apróbojtorján

Az apróbojtorján hazánkban gyakran előforduló, évelő, lágy szárú növény, amely a rózsafélék családjának tagja. 10 000 éves ősemberbarlangokban már fellehetők a nyomai, sőt a középkorban varázserőt tulajdonítottak neki: elbeszélések szerint a párna alá tett apróbojtorján mély álomba ringatja az embert. Hasmenésre, gyomor- és bélhurutra, krónikus májgyulladásra antibakteriális hatása miatt alkalmas, egyúttal az emésztőrendszert is stimulálja. A virágos-leves hajtás felső, 20-30 cm-es részét gyűjtjük teljes virágzáskor, júniustól augusztusig, 4 kg friss növényből 1 kg száraz herbát készíthetünk.

Apróbojtorján és fahéj Forrás: Thinkstock

Fahéj

A mi kultúránkban a fahéj elsősorban desszertek ízesítőjeként ismert, de az illatos növény a gyógyászatban is fontos szerepet tölt be. A Dél-Ázsiából származó növény megelőzheti az emésztési zavarokat, emellett a hányinger és a hasmenés ellenszere is. A kínai és indiai kultúrában évszázadok óta használják orvosságként, a nők különösen kedvelik, hiszen a menstruációs gondokon is segít.

Fekete áfonya

A fekete áfonya szintén egy természetes segítő a nehéz napokon. Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját. Egyes történetek szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Emésztési gondok gyógyírjaként hosszú évek óta ismert, a belőle készült bor és tea is segítségünkre lehet. A bor immunerősítő hatású, gyomor- és bélbántalmak ellen hatásos, a termésből készített tea szintén alkalmazható gyomor- és bélbántalmak, hasmenés, de retinaproblémák, látászavarok kezelésére is.

Fekete áfonya és kamilla Forrás: Thinkstock

Veszélyes falatok - "kukavacsora"

A táplálkozással kapcsolatos veszélyforrásokról a Life.hu is hírt adott - különös tekintettel az élelmiszerhigiéniára.

Kamilla

A kamilla az ország szinte minden pontján megtalálható, sőt valószínűleg minden háztartásban is, hiszen a megfázások egyik alapvető ellenszere a kamillatea. Azt talán kevesebben tudják, hogy a túlevés kellemetlen tüneteit is enyhíthetjük vele. Az ókori egyiptomiak Ré napistennek ajánlották föl a kamillát, bőrüket gyakran dörzsölték be vele, mert csillapította a fájdalmat, a lázat és oldotta az izomfájdalmat és görcsöket. A régi gyógyfüvesek évszázadokon át javasolták a kamillát hasfájás, fejfájás, gyomorégés, gyomorrontás, hasmenés, vizelési zavarok ellen. Ma már az egyik legerősebb hasmenés elleni szerként tartják számon. Napi két kamillatea segít a gyomorbántalmakon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.