Melyik a legjobb olaj a főzéshez? A szakértő elárulja

Forrás: Thinkstock -
napraforgó szívderítő repcemagolaj olajok kókuszolaj szívbeteg egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem elég odafigyelni az olajak minőségére, a mennyiségére is gondolni kell!

Egészségünk és szépségünk megőrzésében, valamint a megbetegedések megelőzésében fontos szerepet játszanak a hidegben sajtolt növényi olajok. Ezekre a bennük rejlő telítetlen zsírsavak és vitaminok miatt van szükségünk. A Life.hu korábban összegyűjtötte azokat a nélkülözhetetlen és jótékony olajokat, amelyektől egészséges és gyönyörű leszel még a leghidegebb napokon is. Fontos azonban, hogy kellő odafigyeléssel közelítsük meg ezeket a csodaszereket.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés: "Mi a helyzet az olajokkal? Napraforgó, oliva, kókusz. Melyik a legjobb, legegészségesebb?"

A Szívderítő szakértője, Huszárik Bernadett terápiás dietetikus válaszolt a felmerülő kérdésre: "A növényi olajok telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezek zsírsavak alkalmasak a koleszterinszint csökkentésére, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. A főzéshez, sütéshez leginkább a napraforgó-, a repce-, és a kókuszolajat használják. Az olívaolajnak gyulladáscsökkentő, vérnyomás csökkentő, értágító hatása is van, ezért saláták ízesítéséhez ajánlom. A tökmagolaj sok antioxidánst tartalmaz, véd a szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, jó hatással van a prosztatára, a húgyhólyagra is. Saláták, levesek ízesítésére ajánlom, általában hidegen használják.

Arra viszont nagyon kell figyelni, hogy a szűz és a hidegen sajtolt olajokat csak salátakészítéshez, tésztaételek ízesítésére használjuk, ne hevítsük őket! A másik fontos dolog, ha valaki egészségesen szeretne táplálkozni, akkor az úgynevezett bő olajban sülteket (pl. rántott hús), az étrendből ki kell iktatni. Nem elég odafigyelni az olajak minőségére, a mennyiségére is gondolni kell!"

Csínján a sóval, ha kedves a szívedhttp://www.life.hu/drlife/20141006-a-tul-sok-so-megterheli-az-errendszert.htmlAz egészséges táplálkozás mértékletességet is jelent. Azt is, hogy óvatosan bánunk a fűszerekkel, kevés zsíradékot használunk, na és persze a sónál is tudjuk, hol van a határ. Ellenkező esetben a vérnyomásunk bánja.Dr. LifeThinkstockTáplálkozás a jól működő pajzsmirigyérthttp://www.life.hu/drlife/20141002-a-pajzsmirigy-alul-vagy-eppen-tulmukodese-befolyasolhato-etrenddel.htmlAzt, hogy valóban megnövekedett e a pajzsmirigyes betegek száma, vagy csak azért tart jóval több pajzsmirigyproblémával küzdő beteget számon az egészségügy, mert finomabb eszközökkel, hamarabb lehet kiszűrni ezt a betegséget, nem tudni. Az viszont nem kérdés, hogy a pajzsmirigy működése étrenddel jó irányba befolyásolható.Dr. Life--Szívzörej a kisbabáknál - Ijesztő, de ne ess pánikba!http://www.life.hu/drlife/20141002-az-ujszulottek-szivzoreje-ijeszto-tunet-a-szulok-szamara.htmlAz újszülöttek szívzöreje ijesztő tünet lehet a szülők számára, pedig a legtöbb esetben nincs szó szívbetegségről.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.