Egészséges elhízás nem létezik - csak a rezgő háj betegít?

Forrás: Thinkstock -
koleszterin betegség elhízás vérnyomás egészség túlsúly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olyan kis édes, kis dundus ez a gyerek - mondják a rokonok elégedetten a picire. Annak ellenére elégedetten, hogy az egészségügy nem győzi hangsúlyozni, milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha elhízik gyerek, ha túlsúlyos a kamasz. Mert egészséges elhízás nincs.

Egy két évtizeden át tartó nyomonkövetéses egészségügyi kutatás eredményeit publikálták 2014-ben, amely szerint a túlsúlyos, egészségesnek "tűnő" emberek az évek múlásával súlyos problémákkal néznek majd szembe.

Forrás: Thinkstock

"Nálam nem rezeg, nálam kemény a háj"

Az egészséges elhízás kifejezés, hangozzék el bármilyen körülmények között, veszélyes, mert félrevezető. Az elhízott emberek többsége az idő előrehaladtával fokozatosan egyre egészségtelenebbé válik. Néhányan úgy vélik, hogy ha valaki túlsúlyos, de nem mutatja (akár éveken keresztül) például a szívbetegség jeleit, még egészségesnek minősíthető. Az új kutatás eredményei azonban azt mutatják, hogy még ha az ebbe a csoportba tartozókon jelenleg nem is jelentkeznek betegségtünetek, a többségükben az elkövetkezendő 20 év során kialakulnak a rendellenességek.

Ráadásul egyféle egészségügyi tunyaság is tetten érhető mindazoknál, akik megszokták, akik elfogadták a túlsúlyt, és azt is megszokták, hogy a súlytöblet ellenére tulajdonképpen jól érzik magukat a bőrükben. Sokszor lehet hallani, hogy "én a fürge, gömbölyű" túlsúlyosok közé tartozom. Esetleg: "velem nincs baj, nálam nem rezeg, nálam kemény a háj...". Ez a gondolkodás hosszú távon hamis biztonságérzetbe ringatja a túlsúlyos embert és esetleg csak későn kapja fel a fejét arra, ha mégis baj van.

Forrás: Thinkstock

Divat a gömbölyű

Bár a divatvilágban uralkodó szélsőségesen sovány ikonok ideje talán lejár és a szépségideál a kiegyensúlyozottabb formák irányába mozdul el, úgy tűnik, az anorexiásan vékony modellek ellentpontjaként a kifutókon és a divatmagazinokban megjelenő plus size modellek sem a legideálisabb példaképek - ha nem csupán a szépségről, de az egészségről van szó.

Az irány azonban, hogy a szépségtrend természetes legyen, vagy közelítsen a hétköznapi emberek által képviselt arányokhoz, rendkívül pozitív, a plus size modellek által képviselt túlsúlyfelvállalás viszont nem feltétlenül követendő.

Minden második elhízott ember cukor- vagy szívbeteggé válhat

A University College London kutatói több mint 2500 férfi és nő egészségi állapotát követte nyomon két évtizeden keresztül testtömeg-indexük (BMI), vérnyomásuk, éhgyomri plazmaglükóz-szintjük és inzulin-rezisztenciájuk mérésével. Az egészséges obezitást úgy definiálták, mint olyan elhízást, amely nem jár együtt a szívbetegség és más egészségügyi rendellenességek, például a cukorbetegség vagy az agyvérzés kockázatát növelő faktorokkal.

Az eredmények azt mutatták, hogy az egészséges elhízott résztvevők több mint a fele a 20 éves kutatási időszak végére egészségtelen elhízottá vált, és mindössze 11 százalékuk fogyott le és került át az egészséges nem elhízott kategóriába. A maradék 38 százalék a kutatási időszak egészében megmaradt az egészséges elhízott kategóriában. Ezzel szemben az egészséges elhízott résztvevők csupán hat százaléka fogyott le, és került át az egészséges nem elhízott kategóriába a kutatás első öt évének végére.

Forrás: Thinkstock

Az egészség nem stabil - és még törékenyebb a túlsúlyos embereknél

Joshua Bell, a kutatás vezetője, így nyilatkozott az eredményekről: "Az egészséges elhízás egyik alapfeltevése az, hogy az állapot az idő múlásával stabil. Most azonban láthatjuk, hogy az egészséges elhízott felnőttek általában hosszú távon egészségtelen elhízottá válnak. Ráadásul az egészséges elhízott kategóriába sorolt felnőttekben nagyobb valószínűséggel alakultak ki a betegségek kockázati tényezői, mint a nem elhízottnak minősülő egészséges vagy egészségtelen emberekben.”

A Life.hu oldalán többször jelent már meg az elhízás veszélyeire figyelmeztető cikk. Az egyik arra hívja fel a figyelmet, hogy az elhízás, hasonlóan az alkoholhoz, a belső szerveket is károsítja. Például a májat is tönkreteheti, mert a májban lerakódott zsír egy idő után kötőszövetté alakul, ott marad és a májenzim megváltozását is eredményezi. Ráadásul az ilyen beteg máj dr. Héczey András, a Videoklinika.hu szakértője szerint elkezd az alkoholisták májához hasonlítani, sőt májrákot is okozhat. Hosszú távon ebbe bele is lehet halni.

Egy másik cikk a hasi elhízás veszélyeivel foglalkozott és megállapítja, hogy a hasi, úgynevezett alma típusú elhízás, a magas vércukorszint és vérnyomás, valamint a kóros vérzsírösszetétel együttes jelenléte nagyban megnöveli a koszorúérbetegség, a stroke (agyvérzés) és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Túlsúlya miatt nem műtik meg VV Macithttp://www.life.hu/drlife/20150123-vv-macit-a-valovilag7-egykori-jatekosat-egyelore-tulsulya-miatt-nem-mutik-meg-a-korhazban.htmlHiába fogyott le a kórházi megpróbáltatások alatt húsz kilót VV Maci, az orvosok addig nem műtik meg, amíg az előírt 50 kilótól nem szabadul meg.Dr. LifeOrigoMost kiderül, mi van valójában a McDonald's sült krumplijábanhttp://www.life.hu/drlife/20150122-ezeket-tartalmazza-valojaban-a-mcdonalds-sult-krumplija.htmlZöldségek, gyümölcsök és egészséges életmód ide vagy oda, még a legrendíthetetlenebbek is tudják a szívük mélyén: a McDonald's sült krumplijának nincsen párja a világon. Várjátok ki, amíg megtudjátok, mi minden van benne.Dr. Life--Az év legdepressziósabb napja január harmadik hétfője - legyen csak azért is jó hangulatod! http://www.life.hu/drlife/20150116-az-ev-legdepressziosabb-napja.htmlBlue Monday, avagy a kék hétfő. Amerikában és Nagy-Britanniában csak így emlegetik az év legdepressziósabb napját. A nyomottság ekkor telepszik a legjobban az emberre, ekkorra múlik el az újévi lendület és rájövünk, hogy az eltökélt változtatásokra nem vagyunk képesek.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.