Csicsókával a cukorbetegség ellen

Forrás: Thinkstock -
vitamin magnézium kálium foszfor ellenszer krumpli cukorbetegség cink C-vitamin kálcium B-vitamin csicsóka kozmetikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A krumplihoz hasonlatos csicsóka amellett, hogy remek vitaminforrás, megelőzi a cukorbetegség kialakulását.

Tágra nyílt szemekkel néztünk a piacon, amikor az egyik pulton megpillantottuk a csicsókát. Hallottunk már róla, és rémlett, hogy talán a krumpli rokona, de fogalmunk sem volt, mit kezdjünk vele. A Life.hu most utánajárt, mire jó a csicsóka és milyen ételek készíthetők a furcsa kinézetű krumpliklónból.

Forrás: Thinkstock

A csicsóka hazánkban már a burgonya előtti időkben, az 1600-as években honos volt. Igénytelen növény, a homokos talajon is megterem. Rendkívül jól segíti az emésztést, tisztán tartja a bélrendszert. Magas a kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor- és cink-ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma. A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely a bélben sértetlen marad, ezért segíti annak működését.

Hatásos a gyermekkori asztma kezelésében, megakadályozza a szívbetegségek kialakulását és a cukorbetegség legjobb ellenszere, mert az inulin a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Gumója egyedülálló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatású, ezért kozmetikumok összetevőjeként is alkalmazzák.

Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető.

Burgonyás csicsókapüré

Hozzávalók: 70 dkg csicsóka, 40 dkg burgonya, 1 kávéskanál só, 1 csipet szerecsendió, 1 ek tejföl, 3 dkg vaj
Elkészítés: A csicsókát egy dörzsiszivaccsal alaposan tisztítsd meg, a burgonyát hámozd meg. Mindkettőt vágd apróra, és sós vízben főzd puhára. Egy burgonyatörő segítségével törd őket pépesre. Add hozzá a vajat, a tejfölt, a sót és a szerecsendiót, majd alaposan keverd össze. Kíváló húsok mellé köretnek!
Akár már ma felébreszthetik Törőcsik Andrást a kómábólhttp://www.life.hu/drlife/20140321-torocsik-andrast-az-ujpest-labdarugojat-penteken-vagy-szombaton-ebreszthetik-fel-a-mesterseges.htmlPénteken vagy szombaton felébreszthetik az altatásból Törőcsik Andrást, az Újpest 58 éves, 45-szörös válogatott labdarúgóját, akin agyműtétet hajtottak végre.Dr. Life--Durva! Nyolc hónaposan 20 kilót nyom a gyerekhttp://www.life.hu/drlife/20140320-santiago-mendoza-nyolc-honaposan-csaknem-20-kilot-nyom-miutan-anyja-tuletette-most-eletmento.htmlSaját anyja hizlalta így fel a gyermeket, aki minden bizonnyal Kolumbia legkövérebb „aprósága."Dr. Life--Farkasházy barátja várta Kínában Bajorthttp://www.life.hu/drlife/20140320-farkashazy-tivadar-baratja-kollegaja-bajor-imre-kinai-kezeleserol-betegsegerol-beszelt.htmlEgy ország drukkol most a nagybeteg Bajor Imrének. A színész jelenleg Kínában kezelteti magát, barátja, Farkasházy Tivadar pedig könnyes szemmel kérte az embereket arra, hogy imádkozzanak Imréért.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.