Méhlepénykoktél, vitaminkapszula - ez kell a kismamának?

Forrás: Thinkstock -
betegség koktél vitamin egészség méhlepény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A méhlepényükből készült smoothie-val erősíti egy angliai nő a kismamákat.

Egy kétgyerekes anya saját méhlepényükből készült smoothie-t árul kismamáknak, és állítja, hogy ez számos egészségi előnnyel jár. Eközben az egészségügyi hatóságok megpróbálják betiltani a tevékenységét, mondván, hogy ez a tevékenység több veszélyt is hordoz magában.

Forrás: Thinkstock

Ösztönös és hasznos, vagy csak egy jó üzlet?

Amint azt a Swindonban élő, 41 éves nő elmondta, a legtöbb emlős rögtön szülés után elfogyasztja a saját méhlepényét, és bár ez az emberek körében még szokatlan, nagyon hasznos lenne, ha példát vennénk az állatokról, hiszen a placenta tele van vassal, és segít a tejtermelésben, valamint a szülés utáni depresszió leküzdésében. Kathryn Beale ezért szinte azonnal ellátogat a frissen szült kismamákhoz, a méhlepényükből egy pénzérem nagyságú darabot kivág, majd azt egy mixerben összekeveri különféle bogyós gyümölcsökkel és banánnal, majd megitatja a kismamákkal. Ami megmarad a méhlepényből, azt kiszárítja, porrá őrli, és kapszula formájában szintén odaadja az újdonsült anyáknak. A smoothie-ért 10 000 forint körüli összeget kér el az asszony, a kapszuláért pedig 60 000 forintot, tehát mindez nem olcsó mulatság, mégis sokan érdeklődnek iránta. Minden nő esetében még a terhesség alatt tesztelik, hogy a méhlepénnyel minden rendben van-e, és csak akkor használják fel, ha teljesen egészségesnek találják. A hatóságok azonban nem nézik jó szemmel Kathryn tevékenységét, ezért higiéniai ellenőrzést kívánnak végezni a nő otthonában, ahol annak is utána szeretnének járni, mit is művel pontosan. Az asszony egyelőre nem fogad több jelentkezést addig, amíg a hatóságok jóvá nem hagyják a tevékenységét.

Hormon- és vitaminbomba?

A Life.hu is foglalkozott már a placenta fogyasztásának esetleges egészségi hatásaival:

A placentának nagy szerepe van a terhesség során: hormonokat termel, amelyek segítenek megtartani a terhességet, és közreműködésével táplálja az anyai szervezet a magzatét. A terhesség végére körülbelül 500-700 grammosra növő, sötét színű, disznómájra emlékeztető szervbe csatlakozik a baba köldökzsinórja, és szüléskor az újszülött világra jövetele után fél-egy órával - jó esetben magától - távozik. Az orvos alaposan megvizsgálja, mert ha nem távozott egészben a méhből, akkor gondok adódhatnak, de a vizsgálat után, hacsak az anyuka másképp nem rendelkezik, a placenta a szemétbe kerül - bár állítólag a gyógyszeripar felhasználja a szerveket a hasznos hormonok miatt.

Forrás: Thinkstock

A méhlepény tele van vérrel, hasznos vitaminokkal, hormonokkal és vassal. Ösztönösen "tudják" ezt az állatok, hiszen az emlősök mindegyike megeszi méhlepényét a fialás vagy ellés után - nemcsak táplálékul szolgál a legyengült anyaállatnak, hanem a hormonok miatt az utódgondozásban is segít. Normál esetben egy frissen szült nőnek nincs szüksége azonnali tápanyagra, mert méhlepény helyett ehet kevésbé bizarr ennivalót is, de a szervben található hormonok és vitaminok neki is jól jöhetnek.

Mégis, mire jó a placentafalatozás?

Sok anyuka küzd szülés utáni levertséggel, hangulatingadozásokkal, amiért a hormonváltozások (is) felelősek. A méhlepényben található oxitocin nemcsak méhösszehúzó hatású, de ezeken a rossz hangulatokon is javít. Emellett a placentában lévő anyagok a tejtermelést is fokozhatják, és az anya életerejét is növelhetik. A méhlepény továbbá gazdag vasban és B12-vitaminban is, amelyek segíthetnek hamarabb felépülni a vérveszteséggel járó szülés után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.