Kedélyjavító és vitamindús: te megennéd a méhlepényed?

terhesség szülés méhlepény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
January Jones amerikai sorozatsztár megtette, ráadásul nincs egyedül a placenta elfogyasztásának támogatását illetően: az ötletnek egyre több pártolója van itthon és külföldön egyaránt.

A kismama mellett a szülésnél főleg a gyermekkel foglalkoznak az orvosok: ami előtte és utána távozik az anya szervezetéből, az általában a kukában landol. Így történik ez hagyományos esetben a méhlepénnyel is. Egyre többen állítják ugyanakkor, hogy az akár nyersen, akár szárítva fogyasztott méhlepényük segít a szoptatásban, és még a szülési depresszió ellen is jó. January Jones is így tartja formában magát, állítása szerint a méhlepény-kapszulák adnak erőt neki a munkához és a gyerekneveléshez.

AFP
AFP

Több mint hulladék

A placentának nagy szerepe van a terhesség során: hormonokat termel, melyek segítenek megtartani a terhességet, és közreműködésével táplálja az anyai szervezet a magzatét. A terhesség végére körülbelül 500-700 grammosra növő, sötét színű, disznómájra emlékeztető szervbe csatlakozik a baba köldökzsinórja, és szüléskor az újszülött világra jövetele után fél-egy órával - jó esetben magától - távozik. Az orvos alaposan megvizsgálja, mert ha nem távozott egészben a méhből, akkor gondok adódhatnak, de a vizsgálat után, hacsak az anyuka másképp nem rendelkezik, a placenta a szemétbe kerül - bár állítólag a gyógyszeripar felhasználja a szerveket a hasznos hormonok miatt.

A méhlepény tele van vérrel, hasznos vitaminokkal, hormonokkal és vassal. Ösztönösen "tudják" ezt az állatvilág tagjai, hiszen az emlősök mindegyike megeszi méhlepényét a fialás vagy ellés után - nemcsak táplálékul szolgál a legyengült anyaállatnak, hanem a hormonok miatt az utódgondozásban is segít. Normál esetben egy frissen szült nőnek nincs szüksége azonnali tápanyagra, mert méhlepény helyett ehet kevésbé bizarr ennivalót is, de a szervben található hormonok és vitaminok neki is jól jöhetnek.

Mire jó a placentaevés?

Sok anyuka küzd szülés utáni levertséggel, hangulatingadozásokkal, melyért a hormonváltozások (is) felelősek. A méhlepényben található oxitocin nemcsak méhösszehúzó hatású, de ezeken a rossz hangulatokon is javít. Emellett a placentában lévő anyagok a tejtermelést is fokozhatják, és az anya életerejét is növelhetik. A méhlepény továbbá gazdag vasban és B12-vitaminban is, melyek segíthetnek hamarabb felépülni a vérveszteséggel járó szülés után.

A természeti népeknél nem ismeretlen egyébként a méhlepényevés, ahol azonban nem fogyasztják el, ott mágikus erőt tulajdonítanak neki, és elássák a földbe. A nyugati kultúrában is kezd elterjedni a placenta jó híre, így nemcsak az anyának, hanem akár az egész családnak adják homeopátiás szerként. Persze a módszer követőinek nagy része nem nyersen fogyasztja a placentát, mint az állatok: ők általában lefagyasztják, majd megfőzik vagy kiszárítják.

Mit mondanak a szakértők?

Mark Kristal, a buffalói Állami Egyetem pszichológus-neurológus professzorát évtizedek óta foglalkoztatja a placentafogyasztás témája. Véleménye szerint az újdonsült anyukák számos olyan problémával küzdenek, melyekre az állatvilágban nincs példa - ilyen többek között a szülés utáni depresszió. Kristal megállapításairól az [origo]-n olvashatsz bővebben - kattints ide!


Thinkstock
Thinkstock


A méhlepényszakácsoktól a kapszuláig

Az igazi méhlepényevők egy friss darab placentát összeturmixolnak némi gyümölccsel, és vígan kikanalazzák egy tálból. A kevésbé merészek megfőzik vagy kiszáríttatják. Annyira elterjedt ma már ugyanis ez a módszer, hogy külön cégek léteznek - persze egyelőre csak Amerikában és Angliában -, melyek a megfelelően kiszárított és porrá tört méhlepényt kapszulákba töltik, és így az anyuka úgy fogyaszthatja, hogy nem találkozik a véres valósággal.

Ahhoz, hogy az orvosok ne kezeljék automatikusan veszélyes hulladékként a placentát, előre szólni kell, ha haza szeretné valakit vinni, és egy akkora műanyag dobozt kell adni, melybe belefér a szerv. Otthon aztán - ha nem fogyasztod azonnal - le is fagyaszthatod, némi fűszerezés után meg is sütheted, kinek mire van gusztusa. A kapszulásítás itthon csak hozzáértőknek elérhető, erre szakosodott cégekről vagy az Amerikában egyre terjedő méhlepényszakácsokról nálunk egyelőre nem tudni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.