Ma van a petefészekrák világnapja: Angelina Jolie, Pierce Brosnan és Partick Dempsey üzennek neked

Forrás: AFP/Kevin Winter -
Pierce Brosnan petefészekrák betegség Patrick Dempsey Petefészekrák Világnap egészség Angelina Jolie petefészek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy arról korábbi, Minden nő mályvavirág, csak van, akinek megsérül a szirma című írásunkban beszámoltunk, május 8. a Petefészekrák Világnapja. Ezért most sztárok történeteinek ölelésében gyűjtöttünk össze mindent, amit tudnod kell erről a kórról.

Angelina történetét mindenki ismeri

2015 márciusában, vagyis két évvel az után, hogy eltávolíttatta mindkét mellét, Angelina Jolie a petefészkétől és a petevezetékeitől is megvált. Ahogyan azt már korábban megírtuk, a színésznő azért esett át 2013-ban kettős melleltávolításon, mert így próbálja megelőzni a rákot. Az édesanyja ugyanis tíz év küzdelem után, 56 évesen petefészekrákban halt meg. Hollywood egyik legszexisebb színésznőjét az orvosok 50 százalékban találták hajlamosnak a petefészekrákra, a mellrák pedig 87 százalékos eséllyel alakulhatott volna ki a szervezetében.

Angelina Jolie lányaival, Zahara Marley Jolie-Pitt-tel és Shiloh Nouvel Jolie-Pitt-tel Forrás: AFP/Kevin Winter

A sztár folyamatos kontrollvizsgálatoknak vetette magát alá a veszély miatt, majd miután aggasztó telefont kapott az orvosától, úgy döntött, minél előbb megműtteti magát. A New York Times cikke szerint Jolie erről így nyilatkozott:

az elején próbált nyugodt és erős maradni, és arra gondolni, nem történhet meg, hogy ne lássa felnőni a gyermekeit, és ne ismerhesse meg az unokáit.

Egyre többen teszteltetnek Jolie miatt:

Egy friss felmérés szerint mára két és félszer több nő veti alá magát genetikai vizsgálatoknak, mint korábban. Az "Angelina Jolie-hatásnak" elkeresztelt jelenségről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Pierce Brosnan a legfontosabb asszonyait veszítette el

Sztárszerelmek: amíg a halál el nem választ című írásunk első szereplője nem lehetett más, mint Pierce Brosnan, aki első feleségét és később a lányát is petefészekrák miatt veszítette el. Brosnan és Cassandra Harris ausztrál színésznő 1977-ben házasodtak össze. A sztárpárnak egy közös gyermeke született, Sean, illetve az egykori 007-es örökbe fogadta neje előző kapcsolatából született lányát, Charlotte-ot, és fiát, Christophert is, akiket sajátjaként nevelt. Az idill azonban csak 14 évig tartott, az asszonyt ugyanis 1991-ben legyőzte a rettegett kór. Emlékére férje egy alapítványt hozott létre, amely a rákkutatást támogatja.

Pierce Brosnan és Charlotte Brosnan Forrás: Northfoto

2013 júliusában számoltunk be arról, hogy negyvenegy éves korában elhunyt Pierce Brosnan fogadott lánya, Charlotte Brosnan, aki három évig küzdött a petefészekrákkal. Az asszony június 28-án Londonban hunyt el családja – férje, két gyermeke és két testvére – körében.

Melyek a petefészekrák korai tünetei?

A magyar Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a halált okozó daganatos betegségek között a petefészekrák áll a hetedik helyen, itthon évente közel 700 nő hal meg a betegségben. A halálesetek többsége megelőzhető lenne korai felismeréssel, ám gond, hogy a tünetek alig észrevehetőek. Az Origo cikkét a témában itt érheted el.

Akit a szexi doki, Patrick Dempsey sem tudott megmenteni

Tavaly márciusban számoltunk be arról, hogy hosszú betegség után a színész szeretett mamája elhunyt petefészekrákban. Amanda 79 éves korában, családja körében halt meg. Úgy tudni, 1997-ben diagnosztizálták nála a daganatos betegséget, ami azóta többször kiújult.

Partick Dempsey és édesanyja, Amanda Forrás: Patrick Dempsey Center for Cancer Hope and Healing

Édesanyja esete kapcsán a Grace-klinika sztárja és testvérei alapítottak egy központot rákos betegeknek. A színész azt akarta, legyen egy hely, ahol a páciensek és hozzátartozóik tájékozódhatnak. Dempsey akkor így nyilatkozott:

"Minden információ hasznos és felemelő lehet. A tudás hatalom."

A Patrick által alapított, hat éve működő centrumban bárki, aki érintett a kórban, ingyen kap tanácsot és oktatást, függetlenül attól, hol kezelik.

PCOS: a petefészek-szörnyeteg

A PCOS mozaikszó, melynek jelentése: policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Ugyan az elnevezés csak a petefészket jelöli, valójában egy rendkívül bonyolult betegség, amely a test több szervét is érintheti. Alapvetően hormonális betegségről van szó, amelyre a férfi nemi hormon, az androgén túlsúlya jellemző. Bár a férfi nemi hormon egészséges esetben is jelen van a női szervezetben, túlzott mennyisége sok kellemetlen tünetet idéz elő. Hazánkban a nők körülbelül 10 százaléka érintett a betegségben. Itt írtunk róla korábban.

Anyák napján édesanyáinkat küldtük vizsgálatra

Ahogy arról áprilisban a Life.hu beszámolt, Taylor Swift anyukájánál rákot diagnosztizáltak. Az énekesnő, aki különösen közel áll az édesanyjához, azt kérte karácsonyi ajándékként Andreától, hogy menjen el egy szűrővizsgálatra, hogy megnyugodjanak, nincs semmi baj az egészségével. Így derült ki a betegsége...

A 25 éves sztár a mamája állapotának és kezelésének részleteit titokban szeretné tartani, de Andrea ragaszkodott hozzá, hogy értesítsék a rajongókat. Swift ezért ezt az üzenetet tette közzé a Twitteren:

"Azért, mert lehet, hogy a ti szüleitek is túl elfoglaltak a mindennapokban ahhoz, hogy elmenjenek orvoshoz, és lehet, hogy ti majd rá tudjátok venni őket, hogy vizsgáltassák ki magukat, mert minél korábban veszik észre a rákot, annál könnyebben győzhető le."

Taylor Swift és édesanyja, Andrea Forrás: Getty Images/AFP/Kevin Winter/Acma

Taylor szavai igen elgondolkodtatók voltak, és azok ma, a petefészekrák világnapján is. A rohanó hétköznapokban ugyanis sokan nem jutnak el szűrésekre, vagy nem is vetik alá magukat különböző vizsgálatoknak, nehogy kiderüljön valami.

A Life.hu anyák napja alkalmából korábban olyan vizsgálatokat gyűjtött össze, melyekre fontos, hogy elkísérd 40 feletti édesanyádat, hogy még rengeteg időt tölthessetek együtt, és ne legyen semmi baj. (És persze, te is menj el vele!)

Mell- és petefészekrák: öröklődő tragédia

A BRC1 és BRC2 gének felelősek a generációkon végigvonuló mell- és petefészekrákok nagy részéért. Mint ahogy a cikkből kiderül, híres emberektől egészen az átlagos háziasszonyokig bárki hordozhatja, ám a korai felismerés többségüket megmentheti a rák kialakulásától vagy végzetessé válásától. Hogy mennyit számítanak a gének, kiderül korábbi írásunkból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.