Aki zenét tanul, annak a nyelvérzéke is jobb lesz

Fotó: Bielik István - Origo -
zene nyelv tanulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elég középiskolás korban elkezdeni a zenei oktatást, hogy pozitív hatásai érződjenek: ezeknek a fiataloknak a hallása és a nyelvi érzéke fejlődik ugyanis – állapítja meg a Northwestern University friss tanulmánya, amely a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szaklapban jelent meg.

A zeneoktatás azért rendkívül fontos, mert segítségünkre van abban, hogy egyéb készségeink is fejlődjenek, s így más területen is sikeresek legyünk. A szakemberek szerint komoly probléma, hogy az iskolák a zenei képzésen próbálnak spórolni, ezért a kutatás célja nem titkoltan az volt, hogy bizonyítsák: a képzés az intellektus fejlesztése szempontjából is elengedhetetlen.

Fotó: Bielik István - Origo

– mondja a kutatást vezető Nina Kraus.

A kutatás során 40 Chicago környékbeli elsőéves középiskolást vizsgáltak, akik röviddel a tanév kezdete előtt kezdtek zenét tanulni. Négy éven át követték a gyerekek fejlődését, miközben a csapat egyik fele zenét tanult, a másik fele pedig sportórákra járt. Az összes gyerek hasonló szociokulturális háttérből érkezett, és ugyanazokba az iskolákba járt.

A négyéves kutatási periódus során kiderült, hogy a zenével foglalkozó csoport gyorsabban fejlődött számos területen: a hangokra érzékenyebben reagáltak, így a nyelvérzékük is jobb volt. Ez jellemző volt a másik csoportra is bizonyos mértékig, de a zenével foglalkozó diákok az apró részletekre fogékonyabbnak bizonyultak.

A szakemberek abban bíznak, hogy az iskolák észreveszik a zeneoktatás fontosságát, és nem ezen próbálnak spórolni a későbbiekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.