Amiért még a lábujjadat is elvesztheted: tények és igazságok a cukorbetegségről

Forrás: Thinkstock -
tény hasnyálmirigy inzulinrezisztencia igazság cukorbetegség Schobert Norbert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A köztudatban egyre inkább kiemelkedő szerepet kapó cukorbetegség már nem csak jóval több embernél jelentkezik, mint korábban, de már a kisgyermekeket is érinti. Meglepő adatok következnek a betegségről és annak szövődményeiről!

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség szakértőinek adatai alapján idén már közel 382 millió embert érint a cukorbetegség, ebből 600 ezer ember magyar. Az érintettek nagyrészüknek 2-es típusú diabéteszben szenved, ami egyértelműen visszavezethető a mozgásszegény életmódra is.

Forrás: Thinkstock

Évente 5,1 millió ember hal bele ebbe a betegségbe, nagyobb hányaduk 40-59 év közötti. Világnézetben tekintve egyre inkább nő a cukorbetegek száma: 175 millió ember kezeletlen cukorbetegséggel él, aminek az egyik fő oka, hogy alacsony vagy közepes jövedelmű országban élnek, ezért nincs lehetőségük orvosi ellátásra.

Mi is pontosan a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz) a vércukor feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy által termelt, inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia). Inzulin híján a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, emiatt megemelkedik a vércukorszint, emiatt alakul ki a betegség.

A 2-es típusú diabétesz okozói a finomított szénhidrátok, minél magasabb a glikémiás indexük, annál gyorsabban szívódnak fel a szervezetben, ezzel a vércukorszint emelkedését okozva a vérben. Az ördögi kör egyszerű: az inzulinhullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a szervezetbe vitt cukrok ellen, így alakul ki az inzulinrezisztencia. Ám az agy érzékeli a szervezetben lévő cukrokat, ezzel „utasítja” a hasnyálmirigyet a további inzulin termelésére, azonban az előbb-utóbb beadja a kulcsot – olvasható A nagy kalóriahazugság című könyvben.

Diabétesz személyiségek - A cukorbetegség lelki okai

A cukorbetegség mára népbetegségnek számít, sőt egyes előrejelzések alapján az elkövetkezendő száz évben még többen fognak tőle szenvedni. Már a 17. században már komolyan vizsgálták a kialakulásának okait, a szakértők mostanra azonban már közelebb kerültek a megoldáshoz - sőt lelki okait is feltárták.

Nem válogat, bármilyen korosztályt érinthet

A gyermekek között ritkának számító népbetegség mostanra annyira kinőtte magát, hogy náluk és a kamaszok körében is egyre gyakrabban fordul elő. Esetükben általában „csak” az 1-es típusú cukorbetegségről beszélünk.

Forrás: Thinkstock

A cukorbetegség több komoly szövődménnyel is járhat, köztük említhetjük a koszorúér betegségeket, az érelmeszesedési jelenségeket, a láb keringési zavarait (és a velejáró szövődményeket), az idegrendszeri – és vesekárosodást, valamint a szemészeti szövődményeket is.

Schobert Norbert

A 2-es típusú cukorbetegség, nem örökletes és a sorssal sincs összefüggésben, csupán az életmódunk által gerjesztett probléma, ami – elsőként inzulinrezisztenciával mutatkozik meg – egy egyén cukorfogyasztásával követhető össze. Már egészen kisgyerekként találkoztam ezzel a betegséggel, mivel a nagyszüleim és a nagybátyám súlyos cukorbetegek voltak. Folyamatosan diétáztak, tablettákat szedtek, végül a nagymamám 56 évesen, a nagybátyám – aki ereje teljében volt – 60 éves korában hunyt el. Mindkettejük idegeit tönkretette a cukorbaj, a nagybátyám lábujjait le is kellett vágni, arra a szagra, amit azután áradt a lakásban, a mai napig emlékszem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.