Vigyázz! Már napi 1 kóla veszélyes lehet!

2015.11.06. 15:36

Szakértők szerint már napi egy doboz cukros üdítő elfogyasztása akár 20 százalékkal is megnövelheti a szívbetegségek kockázatát.

A vizsgálat során a Karolinska Intézet kutatói 42 400 negyvenöt és hetvenkilenc év közötti férfit kísértek figyelemmel 12 éven át, akik a kísérlet kezdetekor beszámoltak arról, milyen ételeket és italokat fogyasztanak általában. Ez idő alatt 3604 új szívbetegséget diagnosztizáltak és 509-en bele is haltak a betegségükbe.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Varázsold ragyogóvá a mosogatódat kólával-itt megmutattuk, hogyan kezdj neki!

Az eredmények azt mutatták, hogy akik naponta két adagnyi cukros italt fogyasztottak átlagban, azoknál 23 százalékkal nőtt meg a szívbetegség kialakulásának esélye azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak ilyen italokat. A vizsgálatban a szénsavas üdítőket, az édesített rostot üdítőket és minden egyéb olyan üdítőt számba vettek, amelyben cukor vagy mesterséges édesítőszer volt, ám a természetes, száz százalékos gyümölcsleveket nem.

A táplálkozási szakértők ajánlása alapján napi 30 grammnál több cukrot nem lenne szabad fogyasztani, ez hét tesákanálnyinak felel meg. Nem árt tudni, hogy már egy 330 ml-es kóla is 35 gramm cukrot tartalmaz. A szakemberek már korábban is összefüggést találtak az édesített italok, valamint a vérnyomás megemelkedése, a cukorbetegség kialakulása és a stroke között, a svéd kutatás azonban az első, amely a szívbetegségekkel is kapcsolatba hozta ezeket az italokat.

A tanulmány készítői szerint jó lenne, ha az üdítőitalokra plusz cukoradót vetnének ki, mert ezzel számos embert védenének meg az elhízástól és a különféle szív- és érrendszeri megbetegedésektől.

életmódszívbetegkóla