Te mikor vizsgáltad meg utoljára a székleted? Soha? Veszélyben lehetsz!

Forrás: -
betegség vécé rák széklet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A britek csupán 62,7 százaléka van tisztában azzal, hogy néz ki a normális, egészséges széklet, ami azt jelenti, hogy harmaduk azt sem képes felismerni, ha a bélrák tünetével kell szembenéznie.

Mindez már csak azért is aggasztó, mert a britek mindegy 25 százalékának széklete nem tekinthető egészségesnek orvosi értelemben, és az elkeserítő adatok alapján elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek egy része orvoshoz sem fordul, ha rendellenességet tapasztal ezen a téren.

Ami azt illeti, az emberek 20 százaléka gyakorlatilag semmit sem tud a belek egészségéről, ami különösen sebezhetővé teszi őket a betegségek szempontjából, hiszen nem veszik észre, ha nem egészséges a székletük állaga.

Forrás:

A Coloplast által kidolgozott kérdőív 2001 felnőttet kért arra, hogy azonosítsák a leggyakoribb széklettípusokat. A bogyós és a darabos széklet szorulásra utal, a folyékony változatok a bélrendszer gyulladását sejtetik, míg a virsli alakú, de nem egyenletes felszínű, illetve a kígyószerű széklet egészségesnek számít.

A britek többségének, 58 százalékának egészséges, egyenes virsli alakú a széklete, 17 százalékának egészséges, virsli alakú, de göcsörtös, 14,5 százalék viszont szorulással küzd. A súlyos szorulás 4,4 százalékra jellemző 5 százalék rosthiányra utaló székletet produkál, a híg, gyulladásra utaló széklet pedig 4,6 százalék mindennapjai része. A teljesen folyékony széklet 0,8 százaléknál jelenik meg, itt már valószínűleg valamelyik bélbetegségről, például IBS-ről (irritábilis bél szindróma) lehet szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.