A rettegés foka: miért szeretünk borzongani?

Forrás: Thinkstock -
ijesztő vér félelem filmnézés horrorfilm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Papíron a horrorfilmekben semmi olyan nincs, ami miatt tetszeniük kellene nekünk: véresek, ijesztőek, mi több, legtöbbször a szívbajt hozzák ránk, ráadásul hetekig, vagy akár hónapokig nem tudunk nyugodtan aludni egy-egy ilyen jellegű alkotás megtekintése után. Akkor mégis miért nézzük őket, és hogy lehetséges az, hogy mára egy több millió dolláros iparággá fejlődött?

Résnyire nyitott ujjak a szem előtt, vastag takaró az ölben, hogy bármikor eltűnhess a menedéket nyújtó sötétségében, ha már végképp nem bírod idegekkel a „kellemes" filmnézést – ismerős?

Forrás: Thinkstock

A horrorfilmek attribútumai, mint a véres, ijesztő jelenetek, a paranormálisan viselkedő vadállatok és karakterek ellen

az emberi agy úgy van programozva, hogy tudatosan elkerülje az ezekben a filmekben megjelenő szereplőket és helyzeteket.

Miközben egyesek, köztük olykor mi magunk is puszta szórakozásból ülünk le horrort vagy thrillert nézni. De miért szeretünk borzongani?

Félni valóban jó érzés

A horrorfilm olyan, akár egy hullámvasutazás vagy egy extrém sport

– így írja le érzéseit az Independentnek az ijesztgetős filmekkel kapcsolatosan Chris Nails, a londoni Horrorszövetség alapítója. Chris mindössze 11 éves volt, amikor megnézte élete első horrorfilmjét, és azonnal bele is szeretett az ilyen típusú filmekbe.

Forrás: giphy.com

A horrorok és thrillerek vonzerejének titka az úgynevezett kontrollált félelem – magyarázza Somogyi Kata pszichológus.

Ezeknek a szimultán „mintha-helyzeteknek" az előnye, hogy tudjuk, bármikor kiszállhatunk belőlük: például a félelmetes filmek nézése közben bármikor felállhatunk a fotelből, kikapcsolhatjuk a tévét.

Forrás: Thinkstock

„Ezeknek a filmeknek az esetében fizikálisan és pszichológiailag is közelebb kerülhetünk és jobban megismerhetjük egy-egy ilyen rettegett dolog részleteit azzal a jóleső tudattal, hogy bármikor kiszállhatunk belőle" – vélekedik a pszichológus.

A félelem és a szórakozás közel áll egymáshoz

Forrás: Thinkstock

Összehozza az embereket

Egyesek jobban tűrik az ijesztgetős történetek és filmeket, míg mások kevésbé. Ami közös pont bennük, hogy

az „önijesztgetés" összekovácsolja a két tábort azzal, hogy növeli az egymásba vetett bizalmunkat, és erősíti az összetartozás érzését

– fogalmaz az Independent cikkében Margee Kerr, aki a tábortűznél elmesélt rémtörténetek példáját hozta fel.

Amikor megelevenedik egy horrorfilm

A vérfagyasztó jeleneteket nemegyszer maga az élet inspirálta: házak, ahol nyugtalan lelkek kísértik a lakókat, házak, amelyek őrült sorozatgyilkosok áldozatainak sírhelyéül szolgáltak. A Life.hu itt gyűjtötte össze a világ legfélelmetesebb családi fészkeit.
Őszintén vallott csúfolóiról Király Viktorhttp://www.life.hu/drlife/20161005-kiraly-viktor-enekest-csufoltak-kamaszkoraban.htmlNehéz elképzelni, hogy mint minden más gyereket, úgy a most rendkívül népszerű és sikeres énekest is cikizték kamaszkorában. Dr. LifeFotó: Marton Szilvia - OrigoMiért lesz valaki öngyilkos?http://www.life.hu/drlife/20161007-miert-lesz-valaki-ongyilkos-es-hogyan-lehet-segiteni.htmlA magyarországi mutatók szerint hazánk továbbra is az európai élen jár az öngyilkosságok számát tekintve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén szeptemberben készült felmérésében Magyarország a kelet-európai országok között a harmadik helyen áll Litvánia és Oroszország után. A számok elkeserítőek – főleg abban a tekintetben, hogy a legtöbb tragédia megelőzhető lett volna. Dr. LifeThinkstockValóban rákot okozhat a melltartó? A leggyakoribb tévhitek az emlődaganatrólhttp://www.life.hu/drlife/20161003-a-mellrakkal-kapcsolatos-leggyakoribb-tevhitek.htmlA nők egyik leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedése a mellrák, ami miatt sokan egy időzített bombaként gondolnak a saját testükre. A rizikófaktorainak többsége (mint a genetika, az életkor, illetve a tény, hogy nők vagyunk) ellen ugyanis nem nagyon tehetünk semmit. Ezért tűnnek vonzónak a mellrák kialakulásáról terjedő mítoszok, amelyek azt az érzetet keltik bennünk, hogy ha akarjuk, meg tudjuk védeni magunkat ettől a rettegett betegségtől. Dr. LifeOrigoMiért beszélünk álmunkban?http://www.life.hu/drlife/20160926-miert-beszelunk-almunkban.htmlAz alvászavarok egyik típusa közé tartozik, ha valaki álmában öntudatlanul beszél. A külvilág számára mindez a legtöbb esetben értelmetlen gondolatok füzérét jelenti, ám előfordulhat, hogy akár teljesen világos, összetett mondatok sora hangzik el az álmában beszélő szájából akár spontán, akár amiatt, hogy valaki éppen beszél az alvó személyhez.Dr. LifeOrigoRosszul és keveset alszol? Súlyos következményei lehetnek!http://www.life.hu/drlife/20160928-beteg-lehetsz-ha-nem-jol-es-keveset-alszol.htmlA táplálkozás és a testmozgás mellett az elegendő és megfelelő minőségű alvás is sokban befolyásolhatja egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Life--Hagyományos vagy antibakteriális? A nagy kézmosásdilemmahttp://www.life.hu/drlife/20160922-melyik-szappan-jobb-a-kezmosashoz.htmlA reklámokból már tudjuk, hogy a mai, modern antibakteriális kézmosók akár a baktériumok 99,9%-át is képesek elpusztítani. Ám jó-e ez nekünk? Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) szerint annyira nem, és terveik szerint hamarosan tesznek is arról, hogy az embereket inkább a hagyományos szappan használata felé tereljék. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.