Imádsz szelfiket nézegetni? Ez lehet az oka a pszichológusok szerint

Forrás: AFP/Zhang Weitao -
önbizalomhiány szelfi pszichológia közösségi oldalak önbizalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minél gyakrabban nézegetik az emberek a saját vagy mások profilképeit, annál kisebb az önbecsülésük és az élettel való elégedettségük, állítják pszichológusok. A közösségi médiában ez a nézegető attitűd arról szól, hogy nem vesznek részt a megosztásokban, csak csendes megfigyelőként vannak jelen. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ennek kevéssé van hatása az emberek önképére, de a Penn State kutatói ennek a szöges ellentétét találták.

Ruoxu Wang és Fan Yang, tömegkommunikációs végzős hallgatók egy online felmérést végeztek arról, hogy milyen pszichológiai hatása van a posztolásnak és a szelfi nézegetésnek. A munkájukat Michel Haigh, kommunikációs egyetemi docens segítette. Úgy találták, hogy a tartalom megosztásnak nem volt szignifikáns pszichológiai hatása arra az egyénre, aki közzé tette.

Azoknak azonban, akik gyakran nézegetik saját, illetve mások profilképeit, alacsonyabb az önbecsülésük és az élettel való elégedettségük.

Forrás: AFP/Zhang Weitao

Wang elmondta, hogy az emberek általában akkor készítenek szelfit, amikor boldogok vagy jól szórakoznak. Ezeknek a képeknek a nézegetése másokban azt az érzetet keltheti, hogy az ő életük kevésbé nagyszerű.

Azok, akikben erős a vágy a népszerűségre, sokkal érzékenyebbek a fotók nézegetésére. Őket ez az úgynevezett nézegető attitűd inkább kielégíti és növeli az önbecsülésüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.