Hogyan dolgozzák fel a gyerekek háziállataik elvesztését?

Forrás: Thinkstock -
elvesztés halál család pszichológia háziállat gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajnos a legtöbb kis kedvenc viszonylag rövid életű, így sok kisgyereknek kell szembesülnie azzal, hogy a számukra kedves kis állatuk elpusztul, és többi már nem létezik. Eddig viszonylag kevés kutatás született ebben a témában ahhoz képest, hogy mennyire gyakori ez az élethelyzet. Egy amerikai vizsgálat most rámutatott arra, hogyan lehet ebben a leghatékonyabban segíteni a gyerekeket.

A kutatást végző Joshua J. Russell, a buffalói Canisius College szakembere több gyerekkel is beszélgetett arról, hogyan élték meg, amikor egy-egy háziállatuk elpusztult, illetve ki vagy mi segített nekik a továbblépésben. Amint arról Russell beszámolt, a gyerekek számára

a házi kedvencek többek, mint pusztán állatok,

sokkal inkább olyanok, mintha a testvéreik, avagy a legjobb barátaik lennének, így az elvesztésük is hatalmas trauma volt a számukra.

Forrás: Thinkstock

A megkérdezett gyerekek arról számoltak be, hogy míg egy hal vagy egy hörcsög esetében elfogadják és normálisnak tartják, hogy csupán 1-2 évig élnek, a kutyáknál, a macskáknál vagy éppen a nyulaknál már nem kalkulálják be, hogy ők sem élnek addig, amíg egy ember.

Ráadásul az sem mindegy számukra, hogy milyen módon veszti életét az adott állat. Ha ugyanis idő előtt, váratlanul hal meg – például elüti egy autó –, azt sokkal igazságtalanabbnak érzik, és nehezebben is dolgozzák fel.

Amint az a beszámolókból kiderült, ha egy háziállat addig élt, amennyi a várható élettartama volt, az kevésbé rázta meg kis gazdáját, sőt

még az eutanáziát is fel tudták dolgozni, mert úgy vélték, az jobb az állat számára,

mint a hosszan tartó szenvedés.

Forrás: Thinkstock

A vizsgálat során arra is fény derült, hogy a családok és barátok sokat segítenek a veszteség feldolgozásában, például azzal, ha beszélgetnek róla, illetve valamilyen rituálé segítségével elbúcsúznak az állattól.

Arról már eltérő módon vélekedtek a gyerekek, hogy egy új állat beszerzése mennyire képes enyhíteni a szomorúságukat.

Volt, akit kifejezetten zavart volna egy új kedvenc, mert a régit nem lehet helyettesíteni,

de olyan is akadt, akit pont ez segített túl a gyászon. Utóbbiak arról is beszámoltak, hogy az új állat semmiképpen sem törölte ki az előző emlékét, csupán egy új barátság lehetőségét adta meg a számukra.

Mit mond a pszichológus?

Somogyi Kata pszichológus szakértő szerint a gyerekek erősebben reagálhatnak a veszteségre - legyen ez akár a kedvenc kis háziállata, aki elpusztult. „Mindamellett kevésbé tudják megfogalmazni ezeket a nyomasztó érzéseket, emiatt a szülők gyakran alulértékelhetik azt, hogy mindez mennyire érinti rosszul a gyermeküket.

Mindenképpen azt javaslom, hogy ilyenkor fokozottabban figyeljenek, és ha van rá lehetőség, akkor beszélgessenek velük, hogy a gyerekek kifejezhessék a szomorúságukat, gondolataikat, hiányérzetüket. Ez egy jó lehetőség arra is, hogy fejlesszük a kisgyermek képességét, hogy a negatív, nehezen megfogalmazható érzéseit megtanulja elmondani."

Híres emberek, akik tüdőbajban hunytak elhttp://www.life.hu/drlife/20161103-hires-emberek-akik-tudobaj-kovetkezteben-haltak-meg-koztuk-jane-austen-kafka-moliere-george-orwell.htmlAz antibiotikumok bevezetése előtt a tüdőbaj Európa egyik vezető haláloka volt: források szerint a 19. század első felében ez a betegség volt felelős az összes haláleset 30%-áért. Sajnos sok híresség életét fogta rövidre ez a mai napig pusztító kór – őket gyűjtöttük most egybe. Dr. Life--Betegségek, amelyeket könnyen összeszedhet a gyerek, akár az iskolában ishttp://www.life.hu/drlife/20161104-betegsegek-amiket-konnyen-osszeszedhet-a-gyerek.htmlMinden szülő tudja: az iskolai időszak egyet jelent a különféle megbetegedésekkel, amelyek kiválóan tudnak terjedni az egész nap egy légtérben lévő gyerekek között. Most összegyűjtöttük a leggyakoribbakat. Dr. Life--A Pszichológus Pasi: Okozhat-e étkezési zavart egy mobilalkalmazás?http://www.life.hu/drlife/20161024-a-pszichologus-pasi-okozhat-etkezesi-zavart-egy-mobilalkalmazas.htmlŐrület, milyen tempóban fejlődik a technika. Épphogy megszokunk valami újdonságot, máris itt a következő. A cikk apropóját azok az okoskütyük és alkalmazásaik képezik, amelyek az egészségünk fejlesztését célozzák. Persze nem egyetlen gomb megnyomásával. Ám valóban olyan jó hatással vannak ránk mindezek, mint amennyire ígérik? Dr. Life--Suhajda Dániel: „Végig ott voltam a kislányom születésénél”http://www.life.hu/drlife/20161019-suhajda-daniel-szinesz-a-joba-rosszban-szinesze-vegig-ott-volt-kislanya-szuletesenel.htmlA Jóban Rosszban sztárjának nemrég született meg második gyermeke, akinek világrajövetelét az elejétől végigasszisztálta. Dr. Life--Kávé vagy tea? Az egészséged szempontjából nem mindegyhttp://www.life.hu/drlife/20161020-a-tea-fogyasztasa-csokkentheti-a-sziv-es-errendszeri-megbetegedesek-kockazatat.htmlEgy friss kutatás szerint a mértékletes, ám rendszeres teafogyasztás lassíthatja a kalcium lerakódását a koszorúérben, ezzel együtt pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. De vajon mi a helyzet a kávéval? Dr. Life--Ők sem tökéletesek! Sztárok, akik valamilyen csúf bőrbetegségben szenvednekhttp://www.life.hu/drlife/20161018-sztarok-akik-valamilyen-borbetegsegben-szenvednek-cameron-diaz-morgan-freeman-seal.htmlBár első pillantásra úgy tűnhet, mindig makulátlan a külsejük, a bőrt elcsúfító különféle megbetegedések sajnos a hírességeket sem kímélik – az ő esetükben inkább egy jó kezű sminkes vagy valamelyik képretusáló program jelenthet egyedüli megoldást. A Life.hu most összegyűjtötte a celebeket, akik tudják, mit jelent együtt élni valamilyen bőrt elcsúfító elváltozással. Dr. LifeNorthfoto

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.