egészségmegőrzés fűszerek csodaszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Könnyen megbetegszel? Fáradékonysággal küzdesz? Drága étrend-kiegészítők és gyógykészítmények helyett fordulj a természethez, hogy megerősítsd szervezeted védelmét. Íme, a legjobb fűszerek, amelyek gondoskodnak immunrendszered épségéről.

Már a nyugati orvoslás is egyre inkább azon igyekszik, hogy a betegségek megelőzése és az egészség megőrzése felé terelje az embereket. A tüneti kezelés helyett most a minőségi, egészséges és jó alapanyagok fontosságát hangsúlyozzák, ami már a táplálkozásnál elkezdődik – amelybe bizony a fűszerek is beletartoznak. Most összegyűjtöttük a legjobb fűszereket, amelyek rendszeres fogyasztásával számos betegséget távol tarthatsz magadtól.

Étrend-kiegészítők és gyógykészítmények helyett fordulj a természethez, és erősítsd a szervezeted fűszerekkel! Forrás: Thinkstock

Kakaó – a szív legjobb barátja

Számtalan tanulmány kimutatta, hogy sokkal jobb szív- és érrendszeri egészségnek örvendenek azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak magas kakaótartalmú italokat és ételeket, például csokoládét.

A Circulation Heart Failure folyóiratban megjelent tanulmány korábban arról számolt be, hogy 32%-kal kisebb eséllyel fordult elő a szívelégtelenség azoknál a nőknél, akik mindennap fogyasztottak egy kevés jó minőségű étcsokoládét, mint azoknál, akik nem. Egy másik vizsgálat eredményei szerint pedig a csokoládét fogyasztó férfiak körében 17%-kal kisebb a szélütés kockázata. Ez egy fontos adat, ugyanis

szélütés tekintetében a középkorú férfiaké a legveszélyeztetettebb korcsoport.

Kutatók korábban azt is kimutatták, hogy a kakaónak jóval nagyobb az antioxidáns-tartalma, mint a frissen facsart gyümölcsleveké. A statisztikák szerint a rendszeresen, kis mennyiségben fogyasztott kakaó csökkenti a különféle gyulladásos betegségek (diabetes, májcirrózis) kialakulását, illetve az idegrendszert támadó degeneratív betegségek létrejöttét is, mint például az Alzheimer-kór.

Fahéj – a vércukor szabályozója

Te is imádod a fahéjjal ízesített édességeket? Jól teszed. Ez a különleges aromájú fűszer ugyanis segít az optimális vércukorszint beállításában, ezzel pedig elejét veheted a cukorbetegség kialakulásának is. Egy korábban készült tanulmány szerint, ha nagy mennyiségű keményítő bevitele esetén elfogyasztunk egy teáskanál fahéjat, az

ugyanúgy segít stabilizálni a vércukorszintet, akár az erre kitalált gyógyszerek.

Teszi mindezt a kemikáliákban használatos szintetikus anyagok nélkül. Egy másik vizsgálat, a Journal of Nutrition mérése szerint pedig a fahéj rendszeres fogyasztása 13%-kal növeli az antioxidánsok aktivitását a vérben, míg ezzel egy időben az inzulinreakciót 20%-kal csökkenti. Emellé más egészségügyi hatásai is vannak: jót tesz a koleszterinszintnek, csökkeni az Alzheimer-kór kialakulásának, valamint a PCOS (policisztás petefészek-gyulladás) kialakulásának valószínűségét is.

A fahéj segít az optimális vércukorszint beállításában Forrás: Thinkstock

Kurkuma – a szellem karbantartója

A távol-keleti konyha kedvelt összetevőjét, a kurkumát a szakértők csak úgy hívják: az élet arany fűszere. Nem véletlenül: hatóanyaga a kurkumin, amely antioxidánsként jó hatással van a testben kialakuló gyulladások megelőzésére, erősíti az immunrendszert, és szembeszáll a rákos sejtekkel is.

Egy vizsgálat során azt is megállapították, hogy ez a csodafűszer az idegrendszerre is pozitív hatást gyakorol. A kutatásban olyan embereket kértek fel rendszeres kurkumafogyasztásra, akiknek a kognitív funkciói károsodást szenvedtek. A reggelijükhöz hozzáadott 1 gramm kurkuma szignifikánsan

javította a memóriájuk működését, mindössze 6 óra leforgása alatt.

Egy másik, ázsiai vizsgálat szerint azok az idős emberek, akik rendszeresen fogyasztják a sárga fűszert, sokkal jobb eredményeket értek el különböző mentális teszteken, mint a kurkumát mellőző társaik.

Ettől lesz finomabb íze a női altestnek

A férfiak jelentős része szereti, egy részük egyenesen megőrül érte, és csak egy egészen kicsi hányad az, aki nem szívesen hódol az orális szexnek. Akik szeretik, azok viszont egyöntetűen megegyeznek abban, hogy azonos ízű női nemi szerv nincs. Ráadásul ugyanannál a nőnél is változhat az íze attó függően, mit viszünk be a szervezetünkbe. De hogy miért a gazdag ízkínálat? Ennek jártunk a végére korábban itt.

Gyömbér – az emésztőrendszer őre

Hála a kínaiaknak, már évezredek óta tudjuk, hogy a gyömbér kiváló gyógyír különféle emésztőrendszeri panaszokra. Egy tanulmány szerint a gyömbér csökkenti a hányingert és az émelygés érzetét is.

Mindezt a benne lévő antibakteriális vegyületeknek köszönheti.

Más kutatások azt is kimutatták, hogy a gyömbér az izmok ellazításában is segítségünkre lehet, ezért például izomláz elkerülése érdekében is érdemes fogyasztani. A gyömbérfogyasztás enyhíti az ízületi gyulladásos tüneteket, javítja a koleszterinszintet, és a rák megelőzésében is segít. Érdemes azonban friss gyömbért vásárolni, mert a szárított változatában már kevesebb a szervezetünkre jó hatást gyakoroló vegyület található.

A gyömbér kiváló gyógyír a különféle emésztőrendszeri panaszokra Forrás: Thinkstock

Chili – az alakformáló csodaszer

Vizsgálatok kimutatták, hogy a chili csökkenti a vérnyomást, és tulajdonképpen „kipucolja” a szervezetet. A szakértők mindemellett a drága fogyasztószerek olcsó és hatásos alternatívájaként tartják számon ezt a csípős ízű fűszert.

Mindezt a kapszaicin nevű hatóanyagnak köszönheti,

amely a chili jellegzetes ízét is adja. Pozitív hatása, hogy növeli a testhőt, serkenti az anyagcserét, és mindeközben csökkenti az étvágyat is.

Kanadai kutatók bebizonyították, hogy azok, akik chilis előételt fogyasztottak egy főétkezés előtt, 200 kalóriával többet égettek el az étkezés végén, mint azok, akik nem ettek chilit. Az amerikai Purdue Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy csupán fél teáskanál chili elfogyasztása is elég ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást.

Szerintük a kapszaicin molekuláris szinten változtatja meg néhány kulcsfontosságú fehérje működését, ezzel magyarázható a chili fogyasztó hatása. Minél csípősebb egy paprika, annál több kapszaicint tartalmaz, de azért érdemes ezt is mértékkel fogyasztani – írta meg az EatThis.com

Az ünnepek utáni munkaundor valóban létező jelenség – de kezelhetőhttp://www.life.hu/drlife/20170104-az-unnepek-utani-munkaundor-lekuzdese.htmlSemmi kedved dolgozni? Valójában még mindig a karácsony és a két ünnep közötti időszak körül forognak a gondolataid? Szívesen visszamennél az időben, amikor a lustálkodás, a semmittevés és a szeretteid voltak a porondon? Nem vagy egyedül, ráadásul a jelenségnek neve is van, és még kezelhető is. Dr. LifeThinkstock10 év után visszatér a képernyőre az RTL Klub egykori sztárjahttp://www.life.hu/drlife/20170105-batiz-andras-tiz-ev-utan-ter-vissza-a-kepernyore-egy-operacio-utan.htmlEgy riasztó diagnózis, majd az azt követő műtét változtatta meg az RTL Klub egykori, 42 éves sztárjának, Batiz Andrásnak az életét.Dr. Life--Zsírleszívás közben veszítette életét a gyönyörű modellhttp://www.life.hu/drlife/20170104-melanie-montenegro-meghalt-zsirleszivas-kozben.htmlAzt hinnénk, hogy egy zsírleszívás már olyan rutinműtét, amely során senkinek nem eshet bántódása. Az élet mégis bebizonyította, hogy nem lehetünk minden komplikációra felkészülve. Dr. Life--Rengeteg műtéten esett át a tűzben rekedt lány- szinte mindene megégetthttp://www.life.hu/drlife/20170104-szinte-mindene-elegett-a-lanynak-a-haztuzben.htmlEgyáltalán nem volt biztos, hogy megtudják menteni azt a fiatal lányt, aki bent ragadt egy házban, ahol tűz ütött ki. Testének 60%-a megégett. Dr. LifeOrigoFogmosás közben bénult le a 22 éves nő arcahttp://www.life.hu/drlife/20170103-egyik-pillanatrol-a-masikra-lebenult-egy-22-eves-no.htmlChloe McMahon-Swift fogmosás közben realizálta, hogy nem tudja mozgatni az arca egy részét. Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy Chloe ritka autoimmun betegségben szenved. Dr. LifeOrigoBódi Sylvi: "Két nap alatt túl voltam a nehezén" http://www.life.hu/drlife/20170104-bodi-sylvi-meggyogyult-ettol-lett-jobban-a-csodaszep-az-egykori-playmate.htmlAz egykori playmate nem szeret gyógyszert szedni, így egy teljesen más módszert választott arra, hogy kigyógyítsa magát az influenzából. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.