Gyömbér, a hideg, téli napok sztárja - Érdemes megszeretni!

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer gyömbér illat tea fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A klasszikus téli fűszerek egyik legjellegzetesebbje a gyömbér, ami egy sokkal összetettebb fűszer, mint gondolnád. Számtalan okot fel tudnánk sorolni, miért is jó, ha télen mindig van a hűtődben egy nagyobb darab gyömbér, de íme a 4 legfontosabb!

Kiváló gyógyító hatása van

Nem véletlenül mondják, hogy megfázásra, torokfájásra a gyömbértea valódi csodaszer: ennek oka pedig a fűszer gyulladáscsökkentő hatása. Nem is kell túlcifrázni a dolgot: reszelj le egy ujjnyi gyömbért, adj hozzá egy kevés citromot és egy kis kanál mézet, majd még melegen fogyaszd el. Az ájurvéda szerint is kiváló gyógyító erővel bír a gyömbér, és a fejfájásra is nagyszerű ellenszer.

Forrás: Thinkstock

A hányinger egyik fő ellensége

A terhességi hányinger ellen is kiváló a gyömbér: állítólag Katalin hercegné is előszeretettel alkalmazta a várandóssága alatt. De ez nem új keletű dolog, ősidők óta fogyasztják a nők, sőt egyes kutatások szerint hatásosabban csillapítja a hányingert, mint a B6-vitamin.

Így tárold a gyömbért!

Szobahőmérsékleten a gyömbér hamar kiszárad, ezért érdemes hűtőben tárolni, csak arra figyelj, hogy légmentesen zárd le fóliában vagy papírzacskóban.

Nagyszerű zsírégető

A fahéj mellett a gyömbér a másik olyan fűszer, ami kiváló zsírégetőként működik. Melegítő hatású, csípős anyagai miatt hozzájárul az emésztés, a méregtelenítés serkentéséhez, ezzel párhuzamosan nagy szerepe van a fogyásban is. Ha pedig túletted magad, akkor is jó, ha van otthon egy darab gyömbér: segít megszüntetni a puffadást, emellett aktiválja a gyomor nyálkahártyájában lévő hőreceptorokat, ezzel pedig fokozza a belek működését.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője a következőkre hívja fel a figyelmet a gyömbérrel kapcsolatban. ,,A gyömbér elsődlegesen szélhajtó és görcsoldó hatású növény, eredményesen alkalmazható az utazási betegségeket kísérő tünetek – beleértve a szédülés, izzadás, hányinger és a hányás – megszüntetésében, fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. Emellett mérsékli a bélgázok képződését, és hasgörcsök enyhítésében is hatásos. Vigyázva fogyasszák a gyógynövények virágporára allergiás emberek, mert keresztreakciót válthat ki!"
Forrás: Thinkstock

Szép leszel tőle!

Ha szereted az otthoni szépségtrükköket, és szívesen kísérletezel új készítményekkel, akkor ideje bevetni a gyömbért is!

Használhatod arcpakoláshoz

A gyömbér üdévé, ragyogóvá teszi és tonizálja a bőrt, de kiváló a sötét foltok ellen is. Facsarj ki egy fél citromot, adj hozzá egy evőkanál mézet, és reszelj bele egy ujjnyi gyömbért. Keverd össze a hozzávalókat, alaposan masszírozd be az arcbőrödbe, majd 5 perc után langyos vízzel mosd le. Ha a foltok ellen használod, akár napi szinten alkalmazhatod ezt az arcmaszkot. Ha csak a bőr felfrissítése a célod, hetente egyszer is elég lesz.

Gyömbéres méregtelenítő lábfürdő

Készíthetsz isteni méregtelenítő lábfürdőt is: ehhez nem kell más, csak másfél evőkanál mustárpor és egy teáskanál reszelt gyömbér. Feküdj be a meleg vízzel teli kádba, a talpadra masszírozz a gyömbéres keverékből, majd relaxálj 20 percig. Hagyd, hogy a két szuper hozzávaló kifejtse méregtelenítő hatását.

Forrás: Thinkstock

Frissítsd fel a töredezett hajvégeket!

A legegyszerűbb módon is nagyon hatásos a gyömbér a hajra: reszelj le 2 ujjnyit belőle, tedd a hajvégekre, és pár perc után mosd le. De készíthetsz hajvégápoló pakolást is: itt a reszelt gyömbérhez keverj egy kis uborkapürét, kókuszzsírt, vond be vele a hajvégeket, és 10 perc után mosd le. Látványos lesz az eredmény!

Te szereted a gyömbért?

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.