Amit mindig is tudni akartál a menstruációról, de sosem merted megkérdezni

Forrás: Thinkstock -
havi vérzés menstruáció menzesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába nyílt ki a világ, hiába írunk 2017-et, a menstruációról beszélni valamiért még mindig kényes, nem odaillő és zavarba ejtő. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes kérdést vele kapcsolatban, amelyek valószínűleg a te fejedben is megfordultak már, de még soha nem tetted fel őket. 

Miért kellemetlen szagú a menstruáció?

Önmagában a vérzésnek nincs kellemetlen szaga. Mindezt a levegővel való érintkezés, az izzadság és a különféle baktériumok okozhatják. Egyetlen mód van arra, hogy kivédd: cseréld rendszeresen a tamponod és a betéted, illetve a menstruáció ideje alatt legyél még kényesebb arra, hogy tisztán tartsd ezeket a területeket.

Cseréld rendszeresen a tamponod és a betéted Forrás: Thinkstock

Miért kell sokszor vécére járni a menzesz ideje alatt?

A szakirodalom is számon tartja a menstruáció miatt megváltozott ürítési szokásokat. A gyakori vizelésért a hormonális változások okolhatók, és főként a menzeszt megelőző időszakban jelentkeznek. Sok nő számol be a menstruáció első néhány napjában fokozott székelési ingerről, vagy éppen az ellenkezőjéről. Ennek hátterében nem csupán az életmód és a genetikai adottságok állnak, hanem az úgynevezett progeszteron nevű hormon is, ami a bélműködésre is hatással van.

A premenstruációs szindróma egy valóban létező jelenség?

Statisztikák szerint a nőknek nagyjából 70%-a határozottan igennel felelne erre a kérdésre. Az már azonban egyénenként változó, hogy a premenstruációs szindróma (PMS) tünetei, mint az ingerlékenység, a puffadás, a fejfájás, a különféle ételek utáni sóvárgás, a fáradtság és a szorongás kinél milyen mértékben jelentkeznek. Kutatások szerint az, hogy kit milyen mértékben érint a PMS, függ attól, ki mennyire érzékeny a hormonális változásokra, 56%-ban genetikailag öröklött.

A fejfájás is lehet a premenstruációs szindróma tünete Forrás: Thinkstock

Régen hogyan oldották meg az intimhigiéniát?

Habár ma már hozzá vagyunk szokva a drogériák kínálta széles tampon- és betétválasztékhoz, a régi időkben egészen más módon vészelték át a hölgyek azokat a bizonyos napokat. A fennmaradt források szerint az egyiptomi nők puha papiruszból csavart tampont helyeztek a hüvelyükbe,

az ókori Görögország hölgyei pedig muszlinnal betekert fadarabbal védekeztek a szivárgás ellen.

A középkorban harisnyához erősített pamutlabdácskákkal oldották meg a vér felszívását. Az első menstruációs eszközök megjelenése az 1800-as évek második felére datálható: ekkor a nők vattával vagy pamuttal megtöltött betéteket használtak a menstruációjuk alatt, amelyet egy speciális övvel erősítettek magukhoz.

Az egyiptomi nők papiruszból készült tampont helyeztek a hüvelyükbe Forrás: Thinkstock

Egy kis tampontörténelem

Ami ma már egy pillanat alatt megvásárolható minden boltban, és egy mozdulattal a helyére téve praktikus és higiénikus megoldást nyújt, az a múltban nagyon-nagyon hosszú időn át kellemetlen és nehéz problémát jelentett a nők számára. Utánanéztünk, eleink mi mindent használtak menstruáció idején: kattints ide!

Miért más minden menstruáció?

Ahány nő, annyiféle menzesz. Ami egyeseknél egy hétig tart, az másoknál két nap is lehet. Van, akinek fájdalmasabb, más meg sem érzi. És akkor a menzeszt kísérő tünetekről még nem is esett szó.

Egyelőre a tudomány is értetlenül áll a kérdés előtt, hogy vajon miért így rendezte a természet a női szervezet működését és a ciklusát, ám szerencsére egyre több ilyen jellegű kutatás készül ebben a témában. Tehát minden normális – kivéve, ha a vérzés időtartama tovább tart, mint egy hét, vagy erősebb, súlyosabb formában jelentkezik. Bármilyen változást is tapasztalsz, fordulj orvoshoz!

Mit jelezhet a kimaradt menstruáció?

Elsősorban terhességet. Ám az is igaz, hogy a kimaradt vagy nem időben jelentkező menstruáció hátterében egészen más okok is állhatnak:

lehet utazás, stressz, valamilyen fertőzés vagy megváltozott táplálkozási szokások is.

Akárhogy is, minden ilyen esetben keresd fel az orvosod, hogy biztos legyél abban, hogy minden rendben van veled.

Minden ilyen esetben keresd fel az orvosod Forrás: Thinkstock

Teherbe eshetek a menzesz alatt is?

Technikailag igen, akár a menstruáció alatt is van esély a teherbe esésre. Mint korábban írtuk, minden nő ciklusa más, éppen ezért megeshet, hogy az ovuláció a menzesz előtti pár napban történik. Az sem elhanyagolható tény, hogy a spermiumok akár több napig is életben maradhatnak a hüvelyben. Egy fogamzóképes korú nő a ciklusának bármelyik napján képes teherbe esni.

Milyen más eszközök léteznek még a tamponon és a betéten kívül?

Néhány évvel ezelőtt egy Miki Agrawal nevű illető fejéből pattant ki a menstruációs bugyi ötlete, amelyet olyan egyedülálló technológiával fejlesztett ki, hogy akár két tamponnak megfelelő mennyiségű vért is képes felszívni – miközben nyoma sincs annak a kellemetlen érzésnek, amelyet a tampon vagy a betét használata tud okozni. A menstruációs bugyiról bővebben itt írt annak idején a Life.hu.

Hozzá hasonlóan érdekes, a beszámolók és vélemények szerint pedig egyben igencsak hasznos eszköz lehet az úgynevezett intimkehely. Ez tulajdonképpen egy szilikonból készült apró kis tölcsér, amely akár 10 éven át is használható. Az intimkehellyel kapcsolatos tapasztalatainkról, illetve a mosható betétről és a biotamponról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Megfázás, ami halálos is lehet: minden, amit a járványos hörgőgyulladásról tudni kellhttp://www.life.hu/drlife/20170303-a-jarvanyos-horgogyulladas-betegseg.htmlMagas láz, sípoló, kimaradó, vagy éppen szapora légzés – általában ezekkel az ijesztő tünetekkel kezdődik a főként csecsemőket érintő hörgőgyulladás, amely miatt kiugróan sok kisgyermeket ápolnak a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának intenzív osztályán. A járványos hörgőgyulladás nem egy sima megfázás, és már az első tünetek jelentkezésekor komolyan kell venni. De mire figyeljen a szülő? Erről beszélgettünk Dr. Novák Hunorral. Dr. LifeThinkstockLélekfitnesz: így tanultam meg nemet mondanihttp://www.life.hu/drlife/20170306-megtanultam-nemet-mondani-a-lelekfitnesz-kihivas-alatt.htmlNem akartam antiszociális lenni, nem akartam bántani, nem akartam, hogy bárki bármi rosszat gondoljon rólam. Kerültem a konfliktust, ahogy csak tudtam, aztán persze azon kaptam magam, hogy dühös vagyok, hogy frusztrált vagyok, és mérgez engem belülről. Ezért döntöttem el, hogy belevágok a Life.hu Lélekfitnesz kihívásába, és megtanulok nemet mondani egyetlen hét alatt. Nekem így sikerült. Dr. LifeThinkstock7 kérdés az egészségről: Kulcsár Edinahttp://www.life.hu/drlife/20170220-kulcsar-edina-az-egeszsegerol-es-mutetekrol-beszelt.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a gyönyörű Kulcsár Edinát faggattuk. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoAlig 15 év, és nem csonkítják többé a nőket?http://www.life.hu/drlife/20170216-a-noi-nemi-szervek-csonkitasa.htmlÉvek óta napirendi téma a nők körülmetélése, amelyet hiába tiltottak be egyes országokban, mégis nők millióin végzik el ezt a rendkívül fájdalmas beavatkozást. Az Egyesült Nemzetek Szervezete sürgeti a változást.Dr. Life--A szexuális életed bánja, ha másokéhoz hasonlítgatodhttp://www.life.hu/drlife/20170217-ne-hasonlitsd-ossze-a-szexualis-eleted-masokeval.htmlMég egy okot talált a tudomány arra, miért nem jó, ha túlzásba viszed a saját életed, jelen esetben szexuális életed hasonlítgatását másokéval. Egy friss pszichológiai kutatás során ugyanis azt találták, hogy mindez rossz hatással van a libidódra, ezáltal pedig a szexuális életedre is kihatással van. Miért is? Mindjárt mondjuk. Dr. Life--A sötét ötven árnyalata: így hat a nők szexuális egészségére a mamipornóhttp://www.life.hu/drlife/20170213-a-sotet-otven-arnyalata-hatasa-a-szexualis-egeszsegre.htmlMúlt hét óta ismét Szürke-lázban ég az egész világ. Tovább folytatódik Anastasia Steele és Christian Grey románca E. L. James folytatásos regényének második része alapján. De miért nem tündérmese A sötét ötven árnyalata? Hogyan befolyásolja mindez a női szexualitást, és idealizálja a bántalmazó kapcsolatban élést? Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.