Szamárköhögéssel kezelnek két kisbabát Budapesten

Forrás: Shutterstock -
betegség kisbaba csecsemő Szamárköhögés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két kisbaba is szamárköhögéssel küzd, valószínűleg a családtagjaiktól kaphatták el. 

Két kisbabát kezelnek Budapesten szamárköhögéssel: az egyik csecsemő október 9-én, a másik pedig december 4-én született. Mindketten egy magánklinikán születettek, ahonnan egészségesen távoztak. A betegséget már otthon kapták el, valószínűleg a családtagoktól, jelenleg kórházban kezelik őket. - írta meg az Index alapján a SzeretlekMagyarország.

Csecsemők esetében a szamárköhögés veszélyes Forrás: Shutterstock

A szamárköhögés ritka betegségnek számít hazánkban, hiszen már egy ideje kötelező a betegség elleni védőoltás. Ám a vakcina még ilyen kicsi gyerekeknek nem adható, ugyanis az oltásokat 2, 3 és 4 hónapos korban, majd 1,5 éves és 6 éves korban kapják. Illetve még egy utolsót 6. osztályos korukban. Tünetei semmivel sem összekeverhetőek: eleinte főként éjszaka jelentkező hurutos köhögés jellemzi, később a köhögés erőteljessé válik, sok esetben hőemelkedéssel és hányással is jár.

Felnőtt ember esetében a betegség spontán gyógyul, kisbabák, kisgyerekek esetében azonban veszélyes, és szövődményeket is okozhat: tüdőgyulladás, középfülgyulladás, sőt ritka esetben idegrendszeri károsodás is kialakulhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.