Így fagyassz okosan – 1. rész

Forrás: Shutterstock -
mélyhűtő háziasszony fagyasztás tippek magazin tartósítás konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fagyasztás remek módja annak, hogy tartósítsuk az élelmiszereinket. Ennek köszönhetően akár télvíz idején is ehetünk áfonyát vagy cukorborsót, ráadásul nem kell minden nap friss húsért leszaladni a sarki henteshez, mert elég csak benyúlni a mélyhűtőbe.

Nagyanyáink idejében még nem számított konyhai alapfelszerelésnek a mélyhűtő, így az akkori háziasszonyok leginkább abból főztek, ami éppen termett a kertben, kapirgált, röfögött az udvaron, vagy amit kaptak a boltban. A tartósítás többnyire kimerült a sózásban, befőzésben, füstölésben, szárításban, ami lássuk be, sokszor egészen új ízt, állagot kölcsönzött az adott élelmiszernek. A fagyasztás ezekhez képest nagyon praktikus, egyrészt azért, mert szinte változatlan formában őrzi meg a lehűtött alapanyagot, másrészt pedig sokkal gyorsabb és egyszerűbb is ez a módszer, mint mondjuk a befőzés, az aszalás vagy a füstölés.

Miért jó a fagyasztás?

Az élelmiszerek hűtve tartósítása természetesen nem teljesen új keletű dolog. Már évtizedekkel ezelőtt is alkalmazták, gondoljunk csak a pincékre, vermekre, hűvös spájzokra vagy, amikor a kútba leeresztve tartották hidegen az ételeket nagyszüleink. Ezek az eljárások napokkal megnövelték az ételek fogyaszthatóságát, ma pedig, a mélyhűtőnek köszönhetően, meg is sokszorozhatjuk őket.

A fagyasztással ugyanis az ételben található mikroorganizmusok szaporodását blokkoljuk,

ugyanakkor az értékes tápanyagok nagyobb része nem sérül az eljárás során – főleg, ha modern, gyorsfagyasztós készülékkel rendelkezünk.

A fagyasztással blokkoljuk az ételben található mikroorganizmusok szaporodását Forrás: Shutterstock

Mit és hogyan?

Igen ám, de mit és hogyan fagyasszunk? Ezzel kapcsolatban sokan, sokféle elvet követnek, így érdemes mindenkinek a saját igényeinek megfelelően kialakítania a mélyhűtési szokásait. Akadnak, akik dobozban, mások zacskóban vagy frissen tartó fóliába csomagolva fagyasztanak. Ez ízlés dolga, ám

bizonyos aranyszabályokat jobb, ha mindenki betart.


Például, hogy a mélyhűtőbe csak ép, tiszta és friss áru kerülhet. Ráadásul az sem mindegy, mit akarunk lefagyasztani. Bizonyos élelmiszereket egyszerűen csak el kell tenni, másokat jobb felszeletelni, lereszelni, blansírozással vagy sütéssel előkészíteni. Ám léteznek olyanok is, amelyek egyáltalán nem tárolhatóak fagyasztóban!

A legtöbb ételt azért szerencsére betehetjük a mélyhűtőbe. Ilyenkor jó, ha arra is ügyelünk, hogy - akár a dobozos, akár a zacskós vagy fóliás megoldást választjuk -, kisebb adagokat fagyasszunk. Ezek egyrészt sokkal jobban elhelyezhetőek a rekeszekben, másrészt pedig, ha csak egy kevés fagyasztott élelmiszerre van szükségünk, nem kell elővenni egy hatalmas zacskónyit, doboznyit és abból lefarigcsálni egy darabot, netán kiolvasztani az egészet, majd kidobni a maradékot.

A mélyhűtőbe csak ép, tiszta és friss áru kerülhet Forrás: Shutterstock

Szintén praktikus, ha felcímkézzük a tárolókat és nem csak azt írjuk rájuk, hogy mi van bennük, de azt is, hogy mikor tettük a fagyasztóba az adott ételt illetve, hogy milyen mennyiséget (darab vagy gramm) tartalmaz a csomagolás.
Természetesen az egyik legfontosabb intelemről se feledkezzünk meg: Kiengedett élelmiszert visszafagyasztani szigorúan TILOS!

Arról pedig, hogy pontosan milyen ételeket tárolhatunk a mélyhűtőben és meddig, következő cikkünkben írunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.