Beyoncé pár napra vegán lett - mire jó ez a diéta?

Forrás: Thinkstock -
diéta Beyoncé életmód vegán Stőhr Gréta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre többen tartanak „veguár" hónapot, amikor teljesen mellőzik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását a test méregtelenítése érdekében. A módszer népszerűsége azután kezdett növekedni, hogy Beyoncé és Jay-Z beszámolt a 22 napos vegánságáról, amelyet kifejezetten egészségügyi célból választott. Venus Williams és Leona Lewis is hisz az ideiglenes „detox-diétában".

Az év elején egyre többen váltanak néhány hetes vegán étrendre, hogy szervezetük „tiszta lappal" kezdhessen. A diéta ezért a veguár nevet kapta (vegán+január). A brit Vegán Társaság beszámolója szerint nagyon sokan követték az utóbbi időben Beyoncé részleges vegán diétáját. Juliet Gellatley, a Viva vegán és vegetáriánus csoport elnöke elmondta, hogy az egészségügyi előnyök mellett szerepet játszhat a döntésben az állatvédelemmel kapcsolatos tudatosság. „A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának, illetve a koleszterinszintnek a csökkentése is csábító. De az is elképzelhető, hogy valaki látott egy üzemi állattartással kapcsolatos videót. A vegetarianizmushoz fordulás egyfajta szellemi nyitottság tanúbizonysága" – magyarázta Gellatley.

Forrás: AFP/Joe Klamar

A vegánok kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak: húst, halat, valamint más állati zsiradékot tartalmazó terméket egyáltalán nem. A tejtermékeket, például a tehéntejet, a sajtot, a joghurtot és a tojást is elkerülik. A vegán diéta elsősorban gabonából, zöldségekből és gyümölcsökből áll, ugyanakkor a feldolgozott élelmiszerek – például a fehér cukor és bizonyos borfajták – bevitelét is tiltja. A vegán életmód részeként sokan a ruházkodásban is kerülik az állati eredetű anyagokat, úgymint a bőrt és a gyapjút, s állatokon tesztelt kozmetikumokat sem használnak.

Mit mond a szakértő?

Beyoncénak nagyon bevált ez a diéta, hiszen az énekesnő jobb formában van, mint valaha.Teste nőies, izmos, karcsú, ehhez pedig hozzásegítette őt ez az új diéta is. Megkérdeztük Stőhr Gréta vegán chéfet, a Life.hu szakértőjét, mi az ő véleménye erről az új trendről. ,,A veguárt egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom, és nem csak egészségügyi szempontból. Azt mondják, ha valaki egy tevékenységet legalább 21 napig rendszeresen végez, az könnyen szokássá válhat.

Forrás: Thinkstock

Rengetegen próbálkoznak a vegán életmóddal, mert kíváncsiak arra, milyen testi és lelki előnyökkel járhat. Ez az életmód akár már egy hét alatt is érezteti a pozitív változásokat. Egy hónap alatt jelentősen tisztul a bélrendszer, könnyebbnek érezzük magunkat, emésztőrendszerünk végre fellélegezhet, a nagy mennyiségű rostok, enzimek pedig fokozzák az anyagcsere működését. A sok zöld növény, gyümölcs magas víztartalommal látja el a szervezetünket, ezért az enzimgazdag életmód a lehető legoptimálisabb az emberi szervezet számára.

A növényi táplálkozás segítségével végre energikusabbak és fittebbek lehetünk, hiszen nem az emésztésre megy el az energiánk nagy része. Bőrünk és hajunk ragyogóbb lesz, és a felesleges zsíroktól is rövid idő alatt, kínzó diéták és lemondások nélkül szabadulhatunk meg. Előnye még, hogy a konyhában sokkal kreatívabbá válhatunk, és bevitt ételeink tisztasága végett gondolataink, érzéseink is tisztulnak. "

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.