Utolért az influenza? Ezt edd, és hamarabb meggyógyulsz!

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer betegség egészséges életmód influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Február az influenza fő szezonja, így érdemes tájékozódni, milyen ételekkel és italokkal teheted elviselhetőbbé a betegség időszakát, illetve gyorsíthatod fel a gyógyulás folyamatát.

Ne számold a kalóriákat!

Az első és legfontosabb dolog, hogy betegség idején a szervezetnek a megszokottnál több kalóriára van szüksége, mivel keményebben kell dolgoznia, hogy le tudja győzni a fertőzést, főleg, ha az még lázzal is jár. Ezért fontos, hogy bármennyire is nincs étvágyad, ragaszkodj a megszokott étrendedhez, és figyelj arra, hogy elég folyadékhoz jusson a szervezeted.

Ügyelj a kisebb adagokra!

Érdemes a szokásosnál kisebb adagokat fogyasztani, ám azokat nagyobb gyakorisággal. A legtöbben esküsznek rá, hogy egy finom csirkehúslevessel minden betegség legyőzhető, és bizony ennek van alapja. A csirkehúsban található aminosavak ugyanis segítenek felszakítani a tüdőben letapadt váladékokat, a forró folyadék pedig a gyulladások ellen kiváló. Hasonló okból kifolyólag használ a forró tea is, amely enyhíti a torokfájást, és ha zöld teából készíted, antioxidánsai az immunrendszert is támogatják.

Forrás: Thinkstock

Sok-sok C-vitamin

Noha az csupán mítosz, hogy a közönséges megfázásra használna a C-vitamin, a citrusfélék mégis segítséget jelentenek, mert a vastag héjuk alatt található vékony, fehér réteg flavonoidokat tartalmaz, ami viszont serkenti az immunrendszert és gyorsítja a gyógyulást. Erős torokfájás esetén a gyümölcsből készült fagyasztott nyalókát is érdemes kipróbálni, mivel ez egyszerre enyhíti a gyulladást, hidratál, és emellett – ha valóban 100 százalék gyümölcsből készül – egészséges is.

Csak csípősen!

A csípős ételek is sokat segítenek, főleg orrdugulás esetén. Ilyenkor a bátrabbak próbálkozhatnak csilipaprikával, wasabival vagy tormával is. Az influenzát gyakran kísérik gyomorpanaszok is, ilyenkor könnyen emészthető ételeket kell választani, mint amilyen a kétszersült vagy a pirítós. Gyümölcsök közül a banán a legjobb választás, amely káliumtartalmának köszönhetően hányás és hasmenés ellen is használ, emellett könnyen emészthető és a lázat is csillapítja. Hányinger és egyéb emésztési panaszok ellen a gyömbér is bevethető, akár gyömbértea formájában, akár üdítőitalként fogyasztva. Ám az utóbbi esetben kerüljük a szénsavat, mert az nem tesz jót a felkavart gyomornak.

Ezeket kerüld el az influenza alatt!

Először is hanyagolj minden olyat, ami kellemetlen érzést okozhat a gyomornak, legyen az túl fűszeres vagy túl savas étel, illetve bármi, ami túlzottan cukros vagy zsíros. Tejtermékekkel próbálkozhatsz, bár sokan úgy vélik, hogy ezek fokozzák a váladéktermelést, ami nem mindig szerencsés. Legjobb, ha magadon próbálod ki, és meglátod, beválik-e vagy sem. Ne feledd azt sem, hogy betegség idején legfontosabb a pihenés és az ágynyugalom, mert a megfelelő étrend mellett ez járul hozzá leginkább ahhoz, hogy minél előbb ismét csúcsformában lehess.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.