Méregtelenítés – igen vagy nem? Mit mond a szakértő?

Forrás: Thinkstock -
méregtelenítés szakértő fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden tavasszal nők ezrei kezdenek különböző méregtelenítő kúrákba, de az örök kérdés marad: ez vajon valóban szükséges-e a tavaszi megújuláshoz, vagy szervezetünk nem igényel hozzá külső segítséget?

Valóban szükség van rá?

Léböjtkúra, májméregtelenítő kapszulák, béltisztítás – csak néhányat emeltünk ki azokból az eljárásokból, melyek minden tavasszal terítékre kerülnek. Miközben sokaknak valóban segítenek a fogyásban, és jó pár sztár is akad, aki szintecsak ilyen kúrákon él karcsúsága érdekében, addig sok szakember úgy véli, hogy egészséges működésünkhöz semmi szükség anyagcserénk mesterséges felgyorsítására. Az erős, hosszan tartó kúrák vagy a nem megfelelően bevizsgált étrendkiegészítők akár több kárt is okozhatnak, mint amennyi hasznot, nem beszélve arról, milyen sok pénzt emészthetnek fel – akár feleslegesen.

Forrás: Thinkstock

Pont az ellenkezőjét érjük el vele?

Tavasszal nem véletlenül kívánjuk annyira a friss zöldségeket, vagy az épp ekkor beszerezhető medvehagymát, retket és társait. Szervezetünk pontosan tudja, hogy a télben megfáradt testnek mire van szüksége, és gondoskodik is friss alapanyagokról. Ezzel szemben az erőszakos tisztítókúrák, pláne ha több hétig is eltartanak, nemhogy ezt a folyamatot segítenék, de még a visszájára is fordíthatják, hiszen gyakran alapvető táplálékokat vonunk meg egyik napról a másikra szervezetünktől. Emiatt az anyagcsere nemhogy javulna, de épp lelassul, ami megakadályozza a mérgek kitisztulását - és a fogyást is.

Mit mond a szakértő?

Antal Emese dietetikus arról mesélt, valóban szükségünk van-e a méregtelenítésre: „A szervezetünk természetes védekező rendszere a gyomor- és bélrendszer, a tüdő és a bőr, amelyek egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet méregtelenítését. A különböző tisztítókúrák általában valamilyen étel, így bizonyos tápanyagok kiiktatásával járhatnak, amely károsíthatja különböző szerveinket, így főleg a májunkat."

Emellett a méregtelenítő kúra akár életveszélyes is lehet, ha hirtelen vágunk bele. „Ha szeretnénk ilyen kúrát tartani, pár napig együnk kevesebbet, szoktassuk a szervezetünket a kisebb mennyiséghez. Ha befejeztük, akkor is ezt a módszert válasszuk, folyamatosan térjünk vissza. Ha hosszú ideig tart a kúra, akkor tápanyaghiányos állapot léphet fel, ami különböző egészségi problémákhoz vezethet."

Forrás: Thinkstock

Fontos hangsúlyozni, hogy gyerekek, várandósok, szoptató édesanyák, krónikus betegek, illetve különböző gyógyszereket szedők bele se vágjanak a méregtelenítő kúrákba. Egészséges szervezettel is jobb csak rövidebb időszakokban, óvatosan méregteleníteni, ha szükség van rá. ,,Nagy ünnepi étkezések után, ami túlzott energia- és zsírbevitellel járt, tehermentesíthetjük a szervezetünket, ha kevesebbet eszünk, gyümölcs- és/vagy zöldségnapot tartunk. A gyomor-bélrendszerünket pihentethetjük, sőt a kalória-megszorítással gyulladásos folyamatokat is visszaszoríthatunk. Ilyenkor az 1-3 napos, szakszerűen összeállított kúrák megengedettek."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.