méregtelenítés a nap cikke diéta léböjt léböjtkúra gyógytea fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu szerkesztősége elhatározta, hogy húsvét után belevág egy rövid léböjtkúrába. A jelentkezők száma végül a felére csökkent, de húsvét után a csapat három legelszántabb tagja belefogott a méregtelenítésbe. Most megosztjuk veletek a tapasztalatainkat.

Mi a léböjt?

A léböjtkúra nagyon baráti dolog a többi böjttel szemben, mert a rengeteg gyümölcs- és zöldséglének köszönhetően a szervezet feltöltődik vitaminokkal, rostokkal, és az ízeket sem kell nélkülözni. Mivel nem volt lehetőségünk szabadságot kivenni a kúra alatt, nem böjtöltünk egy hétig, mindössze csak néhány napig, de ez is elég volt arra, hogy feltöltődjünk minden jóval. 48 óra felkészülés után 2 napig csak zöldség- és gyümölcslevet, gyógyteákat illeve szénsavmentes ásványvizet fogyasztottunk. Az ezt követő két napban pedig fokozatosan tértünk vissza a hétköznapi táplálkozáshoz.

Forrás: Life.hu
Forrás: Life.hu

Eszter:

"Többször olvastam a tavaszi méregtelenítés jótékony hatásairól. Mivel sosem próbáltam, azt gondoltam - a húsvéti sonka-tojás után -, miért is ne? Ráadásul a csoportnyomás is segített az elhatározásban. Hétfőn kezdtük a méregtelenítést, és én már a hétvégén rákészültem a böjtre: sok-sok salátát és gyümölcsöt ettem, a tejet a müzlimhez zabtejre cseréltem, és a víz mellett jó néhány pohár gyógyteát elfogyasztottam. A rákészülés alatt egyedül a kávéról nem tudtam lemondani, de a böjt kezdetével az is elmaradt."

Emese:

"Azért vágtam bele a méregtelenítésbe, mert úgy éreztem, hogy a téli ünnepek és a húsvét után itt az ideje megtisztítani a szervezetemet a felhalmozódott mérgektől. A hétköznapokon is tudatosan étkezem. Nagyon kevés húst (csak csirkét vagy halat), sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok, de sok kávét iszom. A léböjttel nem a fogyás volt a célom. Az azonban nehezítette a helyzetemet, hogy a kúra előtt küzdöttem le egy vírusos betegséget, így csak nagyon körültekintően kezdhettem el a méregtelenítést."

Barbi:

"Korábban már végigcsináltam több víznapot és egy ötnapos méregtelenítést, de ennek már legalább 5 éve. Úgy éreztem, most jött el az alkalom, hogy kicsit megtisztuljak a téli csokievés, borozgatás és a húsvéti sonka után. De próbára is akartam tenni magam, vajon meg tudom-e csinálni a 3 napos léböjtöt."


A felkészülés

Még ha csak néhány napos léböjtről is van szó, a felkészülés elengedhetetlen. Ha úgy döntesz, belevágsz a böjtbe, fontos, hogy olyan néhány napot válassz, amikor nem kell a topon lenned, és lehetőség szerint eleget tudsz pihenni, és korán ágyba bújhatsz. A böjtöt megelőző két napban érdemes áttérni a könnyebb ételekre: mellőzd a húst, a fehérjéket, az alkoholt és a kávét, és minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyassz frissen vagy párolva, lehetőleg fűszerek nélkül. Ha ezt betartod, a szervezetedet nem éri majd sokként a többnapos böjtölés. Mentálisan is fel kell készülnöd az előtted álló napokra: tudatosítsd magadban, hogy éhes leszel, de ezt ki lehet bírni, és a koplalás nem tart örökké.

Forrás: Life.hu
Forrás: Life.hu

Tudtad?

A léböjtkúra alatt lehetőleg hanyagold az edzést. Hagyd, hogy a szervezet a tisztulással foglalkozzon, és ne terheld túlságosan. Egy könnyű séta, nyújtás, egy lazább jógaóra belefér, sőt, kellemes is lehet, de ne most akard lefutni a maratont. A szauna sem ajánlott, mert nagyon megterheli a szívet és az érrendszert, de egy lazító masszázs és a bázikus fürdő csodákat tesznek.

A böjt

Az eredetileg háromnaposra tervezett böjt végül kétnaposra sikerült. A menetrend a következő volt: reggel, éhgyomorra egy pohár salaktalanító teával indítottuk a napot. A nap folyamán 7-8 deci gyümölcs- és zöldséglevet fogasztottunk vízzel hígítva, mellette pedig megittunk 4-5 pohár különféle gyógyteát és legalább másfél-két liter szénsavmentes ásványvizet. Plusz igyekeztünk úgy intézni a napokat, hogy lehetőleg mielőbb ágyba kerüljünk, hogy kipihenhessük magunkat.

Kedvenc leveink

- narancsos grapefruitlé gyömbérrel
- sütőtökös almalé gyömbérrel
- répás almalé
- almás céklalé
- spenótos uborkalé

Teák, amiket fogyasztottunk

- Salaktalanító tea (3x2 deci)
- Borsmentatea (kávé helyett)
- Citromfűtea
- Zöldtea
- Csalántea

Forrás: Life.hu
Forrás: Life.hu

A Life.hu tippje:

A méreganyagok kiürülése miatt a fejfájás teljesen természetes jelenség egy méregtelenítő kúra alatt. Ezért nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, illetve az, hogy legyen rendszeresen székletünk. Ha ez nem sikerül, az enyhe hashajtó tea vagy a drasztikusabb keserűsó a megoldás.

Eszteren a korai alvás és a fürdő segített a böjt során

"A léböjt első napján délután már igencsak éreztem az éhséget, de ez talán nem így lett volna, ha nem kellett volna végigasszisztálnom a pasim vacsoráját... Ő nagyon sajnált, és az elején még folyamatosan azt mondta, hogy 'Ne csináld már, egyél azért valamit!' Amúgy fáradtságot éreztem, és fáztam is az első este, de a fürdő és egy jó nagy alvás sokat segített. A fejem csak kétszer fájt egy kicsit, alig 15 percig, de el is múlt. A legjobban a sós íz és a rágás hiányzott. Második nap egészen jól bírtam estig. Akkor sajnos annyira hangosan korgott a gyomrom és olyan éhes voltam, hogy ettem két kivit és egy banánt, így tudtam este blogolni. A második napon a holtpont délután négy és este kilenc volt. Az első napon ezen túllibbentem, mert a tyúkokkal együtt feküdtem le aludni."

Emesét a fejfájás viselte meg

"Azt hittem, hogy az első napon az éhezés lesz a legnehezebb a számomra, de tévedtem. Mivel egész nap rostokban gazdag, finom gyümölcsleveket ittam, és a 'főétkezések' között teákat fogyasztottam, az éhség nem gyötört annyira, mint az esti fejfájás, és nagyon fáradtnak éreztem magam. Azt hiszem, ezen a napon a gyötrő fájdalmat volt a legnehezebb leküzdeni, épp ezért igyekeztem minél hamarabb lefeküdni és pihenni. A 2. nap viszont szinte gyerekjáték volt az első naphoz képest. A fejfájásom elmúlt, csak délután 4 óra körül kezdett kínozni az éhség, de hála a profin összeállított kúrának, az elfogyasztott bio-paradicsomlével sikerült orvosolni a problémát. Ezen a napon is igyekeztem minél hamarabb ágyba kerülni."

Forrás: Life.hu
Forrás: Life.hu

Barbi keveset pihent, ez nehezítette a kúrát

"Nekem sokat segített, hogy lélekben már március vége óta készültem a léböjtre - meg akartam csinálni. A facsart leveket nagyon élveztem, a gyógyteák felfrissítettek, de keserűsót is alkalmaznom kellett. Ez volt a kúra legrosszabb része, de hatásos volt. Az első és a második napon is délután 3-4 körül éreztem iszonyatos éhséget, de igyekeztem találni valamit, ami eltereli a figyelmemet. Persze az nem segített, hogy csorgott a nyálam, miközben a férjemnek vacsorát készítettem, de úgy éreztem, ehhez csakis akaraterő kell. Nekem csak az okozott nehézséget, hogy nem pihentem eleget, és későn kerültem ágyba mindkét nap. Legközelebb ezt nem tenném, mindenképp úgy szervezném a napomat, hogy este 8-9 között már lefekhessek aludni. A második nap estéjén egyébként egy lazító jógaórán is részt vettem, az nagyon jólesett, és bár akkor már két napja nem ettem, könnyedén végre tudtam hajtani a gyakorlatokat."


A kúra vége

A kétnapos léböjtünk befejeződött, így a harmadik naptól fokozatosan tértünk át a rendes étkezésre. A harmadik napon még mindig ittunk gyógyteákat és 4-5 deci zöldséglevet, de mellette már ettünk almát, paradicsomot, retket és pár szelet teljes kiőrlésű kenyeret. A negyedik napon salátát és bulgurt fogasztottunk, a húst pedig csak a következő napokban mertük bevállalni. A fokozatosság elve nagyon fontos ezeknél a kúráknál: ha a léböjt végeztével rögtön a hétköznapi étrendedet követnéd, az sokként érné a szervezetedet.

Eszter:

"Szerintem havonta egyszer beleférne egy pár napos böjt, csak jól meg kell választani a napot - én maratoni megbeszélések mellé nem ajánlanám a kúrát. Érdemes előtte pihentetni a gyomrot, mert kétlem, hogy egy klasszikus vasárnapi rántott hús, krumplipüré, húsleves menü után bevállaltam volna a dolgot. Munka mellett pedig nagyon nehéz léböjtölni. Estére nagyon fáradt voltam, reggel alig tudtam felkelni. A mozgást úgy oldottam meg, hogy sétáltam, de ennél többre nem voltam képes."

Forrás: Life.hu
Forrás: Life.hu

Emese:

"Összességében mindenkinek javaslom ezt a kúrát, aki úgy érzi, hogy szeretné egy kicsit 'kipucolni' a szervezetét és sokat stresszel. A léböjt arra is jó, hogy próbára tedd az akaraterődet: amikor elcsábulnál, és úgy érzed, nem bírod tovább, akkor is össze kell szedni magad, és tovább kell csinálni, mert hidd el: megéri. Sokkal jobb lesz a közérzeted, szebb lesz a bőröd (a bevitt vitamin- és ásványi anyagoknak köszönhetően) és 1-2 kilótól is könnyen megszabadulhatsz."

Barbi:

"Tényleg nagyszerű érzés tudni, hogy volt akaraterőm a kúrához, nem beszélve arról, hogy a szervezetem is hálás volt érte. Felfrissültem, kicsit kitisztultam, és feltöltődtem vitaminokkal. Persze jó lett volna a munkától távol, egy hegyi szállóban öt napig böjtölni, pihenni, de mivel erre sajnos nem volt lehetőség, nekem ez a módszer is tökéletesen megfelelt. Ráadásul ez volt az első alkalom, hogy 'csapatosan' vágtunk bele egy böjtbe, és nagyon jó érzés volt, hogy támogatnak benne, és én is lelkesíthetek másokat. Karácsony után indulhat is a következő LifeBöjt!"

5 szuper zöldség áprilisrahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130411-turbozd-fel-az-immunrendszered-ime-5-szuper-zoldseg-aprilisra.htmlAz öt legrosszabb diétahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130409-egeszseg-es-fogyokura-ime-az-ot-legrosszabb-dieta.htmlIgazi csodaszer tavasszal: a medvehagymahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20110412-tavaszi-csodaszer-meregteleniteshez-is-a-medvehagyma-jotekony-hatasai.htmlÍgy reggelizz egészségesen!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130327-osszeszedtuk-a-leggyakoribb-hibakat-amelyeket-a-reggelinel-el-lehet-kovetni.htmlDaginak csúfolták a diákok a 160 kilós tanárthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130314-testsulya-felet-lefogyta-a-tanar-akit-diakjai-gunyoltak-164-kilobol.htmlA világ leggusztustalanabb ételeihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130313-gusztustalan-etelek-a-nagyvilagbol-es-magyaorszagrol.htmlTurmixdiéta: itt az új csodafogyókúra?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130312-turmix-dieta-a-dietetikus-lerantja-a-leplet-az-uj-csodafogyokurarol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.