Intenzív alakformálás jógával - a harcos póz titka

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk testmozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jóga népszerűségének egyik oka, hogy egyaránt hat a testre, az elmére és a lélekre. Ahogy a tested erős, hajlékony és kiegyensúlyozott lesz a gyakorlás által, ugyanúgy az elme és a lélek is tükrözi ezeket a változásokat. Jógaiskolánkban ezen a héten egy olyan jógapózzal ismerkedhetsz meg a JógaKlikk segítségével, ami erőt és lendületet ad az egész lényednek: ez pedig a Hármas Harcos, szanszkritül Virabhadrászana 3. 

A nyugati tornából a mérlegállás juthat eszedbe erről a pózról. Ha próbáltad már ezt a tartást, tudod, hogy erőteljesen megdolgoztatja a lábakat, a farizmokat és a törzs izmait is. A farizmok és a lábizmok munkája miatt intenzív alakformáló hatása van: szálkásít és segít megszabadulni a combon és fenéken lerakódott zsírpárnáktól. A jógában ezt a tartást általában előrenyújtott karokkal végezzük, ez a klasszikus forma, de megjelenik különféle kéztartá- variációkban is – a karokat kinyújthatod oldalra, nyújthatod őket hátra, vagy létrehozhatsz valamilyen speciális kéztartást, mudrát. Ha a karokat előre nyújtod ebben a pózban, erőteljesen megdolgoztatja a karizmokat is.

Forrás: Thinkstock

A különböző testtartásoknak szimbolikus jelentése van, így hatnak a pózok az elmére és a lélekre is. A Virabhadrászana 3. mögött mitológiai történet áll. A hindu szentháromság egyik fő istenét, Shivát, a Pusztítót magára haragította az apósa. Shiva dühében levágta egy hajtincsét, földhöz csapta, és a hajtincsből előugrott egy démon harcos, Virabhadra, aki Shiva dühének megtestesítőjeként mindenkit lekaszabolt, akit csak ért. A róla elnevezett póz első variációjában Virabhadra előtör a földből, ahogy megszületik. A második variációban egy bátor nagy lépéssel készíti a lándzsáját, amit a karok szimbolizálnak. A harmadik variációban pedig lendületesen előre ugrik, szinte repül, ahogy előre nyújtott karokkal, magabiztosan mozdul a vele szemben álló nehézségek felé.

A fentiekből kiderül, hogy ez a póz nemcsak erőt és lendületet, hanem önbizalmat, magabiztosságot és egyensúlyt ad. Az egy lábon állás pedig nagyon sokrétűen fejleszti a láb izmait. Biztos észrevetted már (vagy ha most egy lábra állsz, érezni fogod), hogy az álló lábad egy kicsit billeg, finoman, egészen aprókat mozdul. Ilyenkor az izmok nemcsak erősödnek, hanem azt tanulják, hogyan kell visszaigazítani magad középre, hogyan kell visszatalálni az egyensúlyodra és stabilizálni főképp a térd- és a bokaízületeket. Ha szorgalmasan gyakorolsz, az izmok megerősödnek és megügyesednek, így meg tudod előzni az ízületek ficamos vagy hosszú távú sérüléseit.

Ugyanígy fejlődik az elméd és a lelked is: megtapasztalod, milyen érzés, amikor valami (vagy valaki) kibillent az egyensúlyodból, elhúz valamelyik oldalra, és gyakorolod, hogyan kell mindig visszahúzni magad középre, a középpontodba. Gyakorlás közben érezd magadban az erőt, a magabiztosságot és a lendületet! Érezd, hogy bármire képes vagy! Legyőzhetetlen vagy, mint a démon harcos, Virabhadra. Gyakorld most velünk a Virabhadrászana 3-at hogy erős, stabil, magabiztos és lendületes legyél:

Erre figyelj!

Ha megfájdul a derekad ebben a pózban, gyere ki belőle és kezdd újra! Azért érezhetsz fájdalmat, mert nem dolgozik kellőképpen az erőközpontod: a has és a hát mélyizmai. Ha ez előfordul, először állva, felegyenesedve aktiváld az erőközpontodat úgy, hogy a karokat magastartásba emeled, és miközben nyújtózol a karokkal felfelé, a bordák elejét húzod lefelé, a szeméremcsont felé. Onnan fogod tudni, hogy jól csinálod, hogy érzed az izommunkát a hasizmaidban. Tartsd meg ezt a munkát, és úgy emeld az egyik lábad hátra, majd döntsd a törzsed előre. Nem kell a talajjal teljesen párhuzamosan lenned ahhoz, hogy dolgozzon rajtad ez a póz, ha fáj a derekad, megállhatsz korábban is. Figyelj arra, hogy ne kezdj el homorítani a deréktájékon. Ha így gyakorolsz, ez a póz segíteni fog a derékfájáson is.

Tanuld meg az egylábon állást!

- Kicsit hajlítsd be az álló lábadon a térded (vagy ha feszül a combod hátul ebben a pózban, hajlítsd be jobban a térded, amíg nem érzel feszülést a combban hátul). Ha teljesen kinyújtod és hátrafeszíted a térded egy lábon állva, az túlnyújthatja a térdízületed, és egy reflex következtében kikapcsolja a térd körüli izmokat. Így nehezebb lesz egyensúlyozni és nem fejlődnek annyira a lábizmaid sem.

- Gyakorolj mezítláb! Így sokkal jobban megérzed a talajt magad alatt és egyenletesebben fejlődnek a talp és a lábfej izmai, ami javítja a tartást.

- Nyisd szét a lábujjakat, hogy nagyobb felületen támaszkodjon a tested, és szétnyitott lábujjakkal nagyon finoman „markolj bele" a talajba a lábujjaiddal. Érezni fogod, hogy ettől aktívabbak lesznek az izmok a talpadban, ami segíthet tartásproblémákon.

-Ha nagyon nehéznek találod egy lábon megállni, állj egy szék vagy más bútordarab elé, és ha érzed, hogy billensz, finoman kapaszkodj meg a székben, aztán engedd el megint, ameddig tudod, és így folytasd a gyakorlást.

Tippünk:

Jógázz otthon! E heti ingyenes JógaKlikk videónkban egy 60 perces vinyasa flow jóga órában találkozhatsz a Virabhadrászana 3-mal. A videóért kattints ide!

A relaxálás szépít - megmutatjuk, hogyan csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20140321-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-relaxacio-szepit.htmlA relaxáció szó szerint ellazulást jelent. Egyik lényeges hatóeleme, hogy amit elképzelünk, arra testünk reagál, azt meg is valósíthatja. Érdemes napi néhány percet relaxálnod, mert amellett, hogy csökkenti a stresszt, látványosan szépít is. Relaxálj velünk! Ez Zsír!--Önbizalomnövelés jógával? Eláruljuk, hogyan csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20140314-jogaiskola-a-jogaklikkel-legyel-bator-es-merj-megnyilni-a-joga-segit.htmlElőfordult már, hogy úgy érezted, elszalasztottál valamit? Hogy megbántad a döntésedet és szeretted volna visszaforgatni az idő kerekét? Egy közmondás szerint az ember nem azt bánja meg leginkább, amit megtett, hanem azt, amit nem. A jóga segít abban is, hogy bátor legyél és merj megnyílni – gyakorolj velünk! Ez Zsír!--Edzésprogram a pozitív gondolkodásrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140306-jogaiskola-a-jogaklikkel-ne-csak-a-testeddel-torodj-treningezd-magad-a-pozitiv-gondolkodasra.htmlGyakran azt gondoljuk, a hála érzése olyasmi, ami egyszer csak megszáll minket. Olyan, mintha valahonnan az égből jönne, magától, spontán az ölünkbe pottyanna. Néha valóban így történik, és egy esemény, egy ember, egy látvány, gondolat, hang, illat vagy tárgy hatására elönt minket a hála érzése. Online jógaiskolánk e heti témája abban segít, hogyan gyakorolhatod tudatosan a hálát a jóga segítségével. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.