Készíts házi paradicsomszószt!

Forrás: Thinkstock -
paradicsom paradicsomszósz egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokkal ízesebb, finomabb lehet, mint a bolti, ráadásul úgy ízesíted, ahogy kedved tartja.

Ha szereted az olaszos tésztaételeket, akkor mindenképpen legyen a kamrában pár üveg saját készítésű paradicsomszósz, hiszen egy tíz perc alatt kifőzött tésztával és reszelt sajttal is isteni ebéd vagy vacsora. Nem is beszélve a pizzáról, ami sokkal finomabb a házi paradicsommal.

Ha teheted, válassz saját termesztésű vagy biokertészetben vásárolt friss paradicsomot, mert ezek sokkal ízletesebbek. A fajták közül befőzésre az ökörszív, a Marmande vagy a góliát ajánlott. Úgy számolj, hogy 3-4 kiló paradicsomból lesz két liternyi szósz.

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el

A paradicsomok tetejét kereszt alakban vágd be, majd merítsd őket lobogó forró vízbe. Pár pillanat múlva már ki is emelheted őket, és a bevágásnál könnyedén lehúzhatod a héjukat. A szárakat, zöld részeket vágd ki, és a paradicsomdarabokat botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsd. Ha ezzel megvagy, egy nagyobb lábasba önts egy deciliternyi olajat, ebben kezdj el pirítani 7-8 gerezd zúzott fokhagymát, majd tedd bele a paradicsomot. Ha felforrt, pár teáskanál sóval és egy evőkanálnyi cukorral ízesítsd, de mehet bele egy teáskanálnyi őrölt bors, egy fej vöröshagyma, oregánó vagy más fűszer is, ahogy szereted. Addig főzd a keveréket, míg kétharmadára nem sűrűsödik. Ha elkészültél, adj hozzá egy nagy csokornyi friss bazsalikomot apróra vágva, majd keress néhány tiszta befőttes üveget. A forró szószt öntsd az üvegekbe, tegyél a tetejükre egy kis olajat, és dunsztold a szokásos módon. Az így elkészített házi paradicsomszósz akár évekig is eláll a kamrában, de felbontás után érdemes hűtőben tárolni és 3-4 napon belül elfogyasztani.

Tippünk:

Ha nem szereted annyira a fűszeres ízeket, akkor csak sót és cukrot adj a paradicsomhoz, így egy semlegesebb ízű változatot kapsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.