A hosszú élet elixírje: spirulina, a „zöld arany"

Forrás: Thinkstock -
spirulina omega 3 lúgosítás alga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Képzelj el egy olyan csodaeledelt, ami erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet, csökkenti az étvágyat és még a bőrödnek is jót tesz. Vajon létezik ilyen szuperétel? Igen. Úgy hívják, spirulina alga, ami a Föld egyik legősibb élőlénye. A Life.hu most elárulja, miért érdemes beiktatnod a „jövő táplálékát" a mindennapi étrendedbe!

Az ókortól az űrkorszakig

Évszázadokon át az értékes fehérjékben gazdag spirulina a közép-amerikai maják és aztékok fontos tápláléka volt, amelynek erejüket és kitartásukat köszönhették. A kék-zöld mikroalgát a modern világ 1964-ben fedezte fel újra egy belga botanikus révén, aki rájött arra, hogy a Csád-tó környékén élő idős bennszülöttek a zöld pornak köszönhetik jól megőrzött fogazatukat és dús, fekete hajukat. A fonálszerű alga napjainkra első osztályú étrend-kiegészítővé vált, mivel összehasonlítva más tengeri élőlényekkel könnyebben emészthető, és nagyobb a biológiai elérhetősége is. A több milliárd éves, oxigéntermelő fotoszintézisre képes cianobaktériumok törzsébe tartozó spirulina az egyik legkoncentráltabb táplálékforrás a Földön, nagy mennyiségben találhatók benne vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, létfontosságú zsírsavak, ezen kívül teljes értékű fehérje, amely mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. A „szuperétel" figyelemre méltó tulajdonságaira a WHO is felfigyelt, és fogyasztását gyermekek számára is ajánlja, a NASA pedig megkezdte hosszú távú vizsgálatait arra vonatkozóan, hogy az apró mikroorganizmus vajon megfelelő táplálék lenne-e az asztronauták számára.

Forrás: Thinkstock

Élj úgy, mint a sztárok

A világon több millió ember, köztük Kate Winslet, Gwyneth Paltrow és Susan Sarandon is jól ismeri az anyatermészet által adott intelligens élőlény, a spirulina előnyeit. Az amerikai talkshow-királynő, Oprah Winfrey diétájának fontos része a jótékony alga, s míg korábban nehezen tudott ellenállni kedvenc süteményeinek, többek között a spirulinának köszönhetően nem sóvárog állandóan az édességek után, és egész nap kirobbanó formában van. A mikroszkopikus élőlény sokoldalúságára esküszik a 42 éves gyönyörű színésznő, Jennie Garth is, aki egy magazinnak nemrég elárulta az egészséges bőr holtbiztos receptjét: hetente egy-két alkalommal fiatalító spirulina maszkot használ, ami revitalizálja a bőrét, és annak életteli, üde kisugárzást kölcsönöz.

Jó, ha tudod

A spirulina alga három ismert kategóriában válthat ki tüneteket: allergia, gyomorpanaszok és nehézfém-mérgezés, így ha bármilyen rendellenességet észlelsz magadon, azonnal hagyd abba a por vagy kapszula szedését, és fordulj orvoshoz!

Mondj nemet a fáradtságra!

A „superfood"-nak is nevezett spirulina élénkít és energiával tölt fel. Ha diétázol, tökéletes kiegészítője lehet súlycsökkentő programodnak, mivel fokozza a zsírégetést, és segít elnyomni az étvágyat. Sokszor, amikor kiiktatod az étrendből a cukrokat és a szénhidrátokat, szervezeted „detox" állapotba kerül, ezáltal enerváltnak érezheted magad. A fáradtság elleni küzdelemben hasznodra válhat a jellegzetes színű alga, amely B12-vitamin-tartalmának köszönhetően növeli az energiaszintet, a benne lévő klorofill pedig fokozza az emésztőrendszer működését.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Míg a spirulina alga tele van értékes tápanyagokkal, zsír-, cukor-, valamint nátriumtartalma nagyon alacsony, és 500 mg tabletta átlagosan csak 2 kalóriát tartalmaz!

Harmóniában a világgal és önmagaddal

A tartósan fennálló stressz hatással lehet ránk az élet számos területén, kiemelkedő szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, gyengítheti az immunrendszert, a negatív érzelmi állapot pedig idővel a párkapcsolatot is tönkreteheti. A spirulina jól ismert adaptogén tulajdonságairól, amelyek segíthetnek fenntartani a szervezet homeosztázisát, valamint a hormonális rendszer egyensúlyát. Ha feszültnek, nyugtalannak érzed magad, rendszeres testmozgással, megfelelő mennyiségű pihenéssel és a kék-zöld alga rendszeres fogyasztásával kiegyensúlyozottabbá válhatsz, és elősegítheted a relaxált állapotot.

A Life.hu tippje:

Ha szeretnéd megelőzni vagy csökkenteni a kialakult ráncokat, saját kezűleg is kreálhatsz anti-aging maszkot. Keverj össze 1 evőkanál spirulina alga port, ugyanennyi zabpelyhet és 1 evőkanál tejfölt, az összetevőkből kapott pasztát kend egyenletesen az arcodra, 20 percig hagyd rajta, majd mosd le hideg vízzel.

Forrás: Thinkstock

A „mindentudó" multivitamin

Talán nem gondoltad volna, de a spirulina fehérjetartalma a tojáshoz képest hatszor, a tejhez képest pedig hússzor több. A szuperhatékony mikroalga gazdag, teljes értékű és könnyen emészthető fehérjeforrás (100 grammban 60-70 gramm fehérje van), ezek alapvető építőkövei az aminosavak, amelyek elősegítik az izomszövetek növekedését és megtartását, miközben hatékonyan égetik a zsírt. A külső környezeti hatások, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében a szabadgyökök felszaporodhatnak a szervezetben, amelyek hatástalanításához antioxidáns vegyületek szükségesek. A spirulina alga a legjobb természetes forrása az antioxidánsoknak, mint pl. a béta-karotin, a szuperoxid-dizmutáz és a zeaxantin. Ezek hatékony védelmet jelenthetnek a káros szabadgyökök elleni harcban, így serkentik az immunrendszer működését, és hozzájárulnak a szervezet kiegyensúlyozottabb működéséhez.

Tudtad?

A spirulina alga étrend-kiegészítők a karotinok igen széles spektrumát szolgáltatják, és rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.