Egyél cseresznyét, minél többet!

2014.06.19. 14:00

A cseresznyeszezon közepén tartunk, így ha eddig lemaradtál erről a csodálatos gyümölcsről, itt az ideje pótolni - soroljuk is az okokat!

Vitamin- és lédús gyümölcs

A cseresznyét az ókorban az istenek eledelének is hívták, egyáltalán nem véletlenül. Számos jótékony hatása mellett ugyanis még nagyon finom is - ha elkezdjük a falatozást, nem könnyű abbahagyni. A cseresznye körülbelül 80%-a víz, zsír alig, ellenben szénhidrát jócskán található benne - 100 grammban 13 gramm szénhidrát és 70 kalória van. A C-vitamin mellett tartalmaz még A- és B-vitamint, illetve foszfort, káliumot és kalciumot is.

Forrás: Thinkstock
Tudtad?

Ha hajlamos vagy rá, a cseresznye könnyen puffadást, felfúvódást okozhat. Ennek az az oka, hogy a gyümölcs a szénhidrátot fruktóz formájában tartalmazza, ez azonban nehezen szívódik fel a vékonybélben. Emiatt a vastagbélbe kerül, ahol baktériumokkal keveredve gázok képződnek. A cseresznye fogyasztása után fontos, hogy ne igyál vizet, mert a gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a gyomorsav pusztítja el. 

 Miért jó?

A cseresznye kiváló vértisztító hatással bír, és rendszeres fogyasztása csökkenti a vér húgysavszintjét is. Kiegyensúlyozza a szervezet hormontermelését, ezért a változó korban lévő nőknek különösen ajánlott szezonban a cseresznye fogyasztása. Lúgosító hatása miatt bátran iktasd be lúgosítú kúrába és fogyókúrába is - reggelinek kifejezetten hatékony. Vízhajtóként is kiválóan működik, ezért is érdemes belőle nyáron minél többet enni. A még kevésbé érett cseresznye természetes melatonintartalma igen magas, ez a hormon pedig segít a nyugodtabb alvásban és a szívroham megelőzésében is. Káliumtartalma miatt a csontok fejlődésére is jótékonyan hat, épp ezért a gyerekeknek is ajánlott a cseresznye rendszeres fogyasztása. 

Tudtad?

Ha fogyókúrába kezdesz, napi 30 dkg cseresznyét bátran iktass be az étrendedbe, a benne található nyomelemeknek és ásványi anyagoknak köszönhetően ugyanis egész nap aktívan tart, ráadásul jól is laksz tőle.

 Imádjuk, mert szépít

Amellett, hogy a cseresznye jótékonyan hat az emésztésre, a bőr szépségében is komoly szerept játszik. A benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően szépíti és fiatalítja a bőrt, ha rendszeresen fogyasztod, akkor az arcod kevésbé lesz zavaróan fénylő, emelett a pattanások ellen is kiváló. Arcpakolást is készíthetsz a gyümölcsből: magozz ki egy maréknyi cseresznyét, alaposan törd át villával, vagy turmixold át, és adj hozzá egy evőkanál mézet. Keverd őket össze, kend fel az arcodra, és hagyd rajta 20-30 percig. Frissíti a bőrt, és csökkenti a gyulladásokat is!

Tudtad?

A gyümölcs szárát sem érdemes kidobni: méregtelenítő, vízhajtó teát készíthetsz belőle, amit fogyaszthatsz gyomor- és tüdőprobléma esetén is. 

Forrás: Thinkstock
Ihász Katalin dietetikus véleménye:
"A cseresznyében a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül vízben oldódó rostok vannak, így bátran javaslom nassolnivalónak édességek vagy csoki helyett. Lehetőleg frissen fogyasszuk akkor, amikor szezonja van. Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy a gyümölcsnek magas a gyümölcscukortartalma, így hatalmas mennyiségeket semmiképp se együnk meg belőle, mert hizlal. Azt javaslom, nyáron váltsuk ki a kisebb étkezéseket - tízórait, uzsonnát - egy maréknyi (10-15 deka) cseresznyével, körülbelül ennyi az optimális napi adag."
A szerző kedvence:

Amióta érik, mindig a hűtőben pihen otthon több kiló gyümölcs. Maximum 3-4 napig érdemes otthon tartani, de sosem okoz gondot az elfogyasztása. Napok óta minden délelőtt fél kiló cseresznyét nassolok, és idén már kétszer próbáltam ki a cseresznyés-görög joghurtos nyugtató arcpakolást. Le is fagyasztottam több kiló kimagozott cseresznyét: ez jó lesz majd télre gyümölcssalátába vagy süteménybe is!

 

 

 

 

gyümölcsegészséges életmódcseresznye