A feszes, izmos comb nem álom - formáld magad a leghatásosabb gyakorlatokkal!

Crosstréning testmozgás Balogh Zsolt edzés alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok nő nem szeret lábra edzeni, mert félnek a vastagabb combizmoktól. Ez azonban csak hiedelem: saját testsúllyal végzett, okosan összeállított edzéssel formásak és tónusosak lesznek a combjaid. 

1. Melegíts be!

Ez az a 10-15 perces része az edzésnek, ami sosem maradhat ki. Ha combizmokra edzel, ez a rész különösen fontos, ezért mozgasd át alaposan a főbb izomcsoportokat. Sétával, laza futással kezdd, ha van kedved, ragadj ugrálókötelet és melegíts azzal is pár percet. Majd mozgasd át a derekat, a törzset, a gerincet és a nyakcsigolyákat is.

2. Egyszerű guggolás

Könnyű végrehajtani, ráadásul nagyon hatásos az egyszerű guggolás. Ez egy igazi alapgyakorlat, amit ha megtanulsz helyesen végrehajtani, bátran nehezítheted is.

Így csináld:

Keresztezd a mellkas előtt a karokat, majd hajlítsd a térded addig, amíg nem zár be derékszöget a talajjal. Ügyelj arra, hogy a lábfejek vállszélességnél kisebb terpeszben vannak, és egymással párhuzamosak, a felsőtested pedig ne dőljön előre. Végezd a guggolásokat négyszer fél percig, félperces pihenőkkel.

3. Guggolásból felugrás, lelépéssel

Az egyszerű guggolás után következzen egy olyan gyakorlat, ami azon kívül, hogy edzi a combizmokat, kardióedzésnek is kiváló, mert emeli a pulzust. Eszköz gyanánt szükség lesz hozzá egy stabil zsámolyra, steppadra, vagy ha otthon van széles és stabil lépcső, az is kitűnő. (Ha kis lakásban laksz, és nincs a közelben lépcső, zsámolyt már 3700 forinttól, steppadot pedig 6000 forinttól rendelhetsz webshopokban, nagy sportáruházakban. Mi itt, itt és itt találtunk jó áron.)

Így csináld:

Ismét vállszélességnél kisebb terpesz a kiinduló helyzet: enyhe guggolásból rugaszkodj el a talajtól, és ugorj fel a zsámolyra, majd lépj vissza a talajra. Lelépéskor figyelj arra, hogy mindig másik lábbal végezd. Ne sarokkal ugorj fel a zsámolyra, hanem lábujjhegyről, és onnan gördülj telitalpra. A térdeket hajlítsd be, lehetőleg maradjon meg a derékszög. Ebből a gyakorlatból is végezz négyszer fél perces sorozatokat félperces pihenőkkel.

4. Guggolásból guggolásba ugrás

Ez már az előzőeknél jóval haladóbb gyakorlat, aminél ha lehet, még fontosabb a helyes kivitelezés.

Így csináld:

A karok segítenek abban, hogy lendületet tudj venni a gyakorlathoz. A kiinduló helyzet és az ugrás ugyanaz, mint az előző gyakorlatoknál. Figyelj arra, hogy ne legyen nagy az ütődés: ha a zsámolyra vagy a talajra ugrasz, próbálj puhán, a talp elejével leérkezni. Végezz belőle 8-10 ismétlést, majd pihenj fél percet. Hajtsd végre négy sorozatban.

5. Váltott lábas ugrás

A sorozat legnehezebb eleme nemcsak a combokat, de a farizmokat is kiválóan edzi, ráadásul ez is kardiómozgás, és a pulzust igen magasan tartja.

Így csináld:

Az egyik talp legyen a zsámolyon, a másik a talajon, és lendületből ugrással cserélj folyamatosan lábat. Az ellentétes karmozgás segíthet, hogy lendületben maradj, de ez nem feltétlenül szükséges: összekulcsolt karokkal is végezheted a gyakorlatot. Figyelj arra, hogy erőből és combizomból dolgozz, ne a talajon lévő láb segítsen elrugaszkodni a talajtól. Próbáld derékszögben tartani a combokat. Végezz belőle 8-10 váltott lábas ugrást, majd pihenj fél percet. Ismételd meg 4 sorozatban.

6. Nyújtás

A combizmok nyújtása semmiképp se maradjon ki az edzésből - ez a szakasz is nagyon fontos ahhoz, hogy izmaid tónusosak, rugalmasak és terhelhetők legyenek.

Így csináld:

A combhajlító izmokat lenyújthatod talajon fekve illetve állásban úgy is, ha óvatosan ráhajolsz a nyújtott lábakra. A farizmokat lazítsd le úgy, hogy ülő helyzetben felhúzod a térdeket, és a jobb lábat ráteszed az ellentétes bal térdre, majd próbálod egyre közelebb húzni magadhoz a lábat. Végül lábcserével ugyanezt ismételd. A combfeszítő izmokat is nyújtsd le: álló helyzetben hátulról fogd meg az egyik behajlított láb bokáját és próbáld egymás mellé zárni a térdeket. Minden pózt tarts ki legalább fél percig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.