Tényleg beválik a gluténmentes diéta?

Forrás: Thinkstock -
diéta lisztérzékenység gluténmentes fogyókúra Ihász Katalin lisztérzékeny gluténmentes diéta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évek óta népszerű a gluténmentes diéta - ez az életmód eredetileg a lisztérzékenységgel küzdőknek lett kitalálva, ám jó ideje már az egészséges emberek is követik. Tényleg beválhat az, ha száműzzük a gabonaféléket az étrendünkből? Ennek jártunk most utána. 

A sztárok rajonganak érte

Az évek óta tartó gluténmentes őrület Hollywoodban is népszerű. Miley Cyrus lisztérzékeny, ezért kezdte el a gluténmentes diétát, majd jött a rengeteg pilates, a tinisztár alakja pedig dögösebb, mint valaha. Míg Miley az egészsége miatt voksolt erre a diétára, addig a többség csak azért követi, mert divatos, és mert ezt a módját választják a fogyókúrának. Victoria Beckham és Rachel Weis lisztérzékenységgel küzdenek, ám például Gwyneth Paltrow és Lady Gaga saját elhatározásukból száműzték a glutént az étrendjükből.

Miley Cyrus és Gwyneth Paltrow Forrás: AFP

Mik a tünetek?

Amy Allen Clark az Egyesült Államok egyik igen közkedvelt bloggere, naponta több ezren olvassák különféle tanácsait és praktikáit. Nemrég arról számolt be, miként változott meg az élete azután, hogy kiderült, szervezete nem tudja feldolgozni a glutént. Miután állandó hasfájással küzdött, orvoshoz fordult, ahol hamarosan azt tanácsolták számára, hogy kezdjen gluténmentes diétába. A gluténmentes étrend kizár minden olyan ételt, amely glutént tartalmaz, vagyis azt a fehérjét, amely a búzában, az árpában, a rozsban, valamint a tritikáléban (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott gabonafélében) megtalálható. Ebből következően aki ezt a diétát követi, annak onnantól kezdve minden termék címkéjét alaposan el kell olvasnia, a glutén ugyanis a legváratlanabb termékekben – például a szójaszószban, a zabkásában vagy sörben – is felbukkanhat.

Forrás: Thinkstock

Gluténmentes diéta = biztos fogyás?

Szerencsére ma már a legtöbb termék kapható kifejezetten gluténmentes változatban is, így aki ezeket vásárolja, az teljes biztonságban tudhatja magát, de azért érdemes az egyes termékek gyártóinak a honlapjaira is felmenni és ott ellenőrizni, mik azok a termékek, amelyek gluténmentes formában is elérhetők és hol lehet ezeket a legkönnyebben beszerezni. Amy arra is felhívja olvasói figyelmét, hogy a gluténmentes étrend nem jelenti automatikusan azt, hogy fogyni is fogyunk. Ő maga például azért kezdett diétába, mert előtte egy éven át gyakran volt rosszul evés után, így elég sokat fogyott is. Amikor azonban kiderült, mi a baja, és megkezdte a gluténmentes diétát, azonnal hízni is kezdett, amire akkoriban szüksége is volt. Ha azonban csupán annyit teszünk, hogy a hagyományos ételeket azok gluténmentes változatával helyettesítjük, könnyen lehet, hogy a végén több kalóriához jutunk, ezért aztán aki fogyni akar, a termékek kalóriatartalmára is figyeljen oda.

Life.hu tipp

A liszterzekeny.hu oldalon részletesen megtalálod, melyek azok az élelmiszerek, amik glutént tartalmaznak. Ha ilyen diétára szánod magad, akkor is főzhetsz finoman: itt korábban már elárultuk, hogyan illesztheted be a diétádba a szuperegészséges quinoát. Itt gluténmentes pizzát készített Stőhr Gréta vegán szakácsnő, ebben a cikkünkben pedig a vegán glutén- és cukormentes kölesfánk elkészítését mutattuk be.

A gluténérzékenyeknek természetesen számos dolog nehezebbé válik az életükben, és erre fel kell készülni. Otthon ugyanis még viszonylag könnyű tartani a diétát, ám baráti társaságban, vendégségben vagy étteremben már jóval nehezebb, és az ember az elején – amíg bele nem jön a diétába – bizony könnyen elszigeteltnek érezheti magát. Nem szabad azonban feladni, mert idővel minden könnyebb lesz. Érdemes kitapasztalni, melyek a legfinomabb gluténmentes termékek, melyek azok az éttermek, ahol lehet gluténmentes ételt is rendelni, illetve jó ötlet hasonló cipőben járó emberek társaságát keresni, akiktől sok támogatást kaphatunk.

Forrás: Thinkstock

Mit mond a dietetikus?

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa azt vallja, ezt az étrendet csak annak kellene követni, akinek valóban szüksége van rá. ,,A glutén a gabonákban lévő fehérje. Gluténmentes étrendet csak azoknak kell tartani, akiknek orvos által diagnosztizált coeliakiájuk, azaz lisztérzékenységük van. Ez egy autoimmun betegség, amely felszívódási zavarral jár, abnormális bélboholy-szerkezettel és a gabonafélékben található glutén ellen termelődő antitestekkel jellemezhető. Akinek nincs ilyen betegsége, feleslegesen zárja ki a glutént és ezáltal a gabonák nagy részét az étrendjéből."

Marci, 28

"Jó pár éve küzdök az ekcémával. Nagyon sok orvosnál, bőrgyógyásznál és természetgyógyásznál jártam, de semmilyen készítmény nem hatott. Június óta glutén- és laktózmentes diétán élek - bár az allergiavizsgálatokból nem derült ki, hogy ilyen érzékenységem van, úgy döntöttem, kipróbálom ezt a módszert. Nagyon nehéz tartani, mert imádom az ízeket és az evés élményét, de azt veszem észre, hogy a bőröm sokkal szebb lett. Lényegesen kevesebbet lángol a bőröm, mint korábban, a foltjaim is csökkentek. Jó, hogy manapság nagyon sok helyen lehet kapni gluténmentes ételeket, ám ez azért nem olcsó mulatság..."

Édesség fogyókúra alatt? 3 desszert, ami belefér a diétábahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140811-cukormentes-finomsagok-nem-csak-dietazoknak-pite-gyumolcstorta.htmlA diétázás során két megoldás közül választhatsz: vagy nem eszel édességeket egyáltalán, vagy elkészíted őket olyan cukorpótlóval, ami egészséges, de mégis elég finom. Itt a büntetlen majszolás ideje!Ez Zsír!ThinkstockSzánj időt a reggelire! Könnyű és finom fogások, hogy jól induljon a naphttp://www.life.hu/ez-zsir/20140811-taplalo-es-finom-reggelik-joghurtos-finomsagok-omlett-tokeletes-reggelire.htmlA napot mindenképpen érdemes egy adag tápláló, de könnyű reggelivel indítani. Az alábbi receptekkel adunk ötleteket hozzá!Ez Zsír!OrigoIsteni duó a nyárra: natúr joghurt friss gyümölccselhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140731-isteni-es-egeszseges-finomsagok-natur-joghurtbol-es-friss-gyumolcsbol.htmlÜdítő és egészséges találkozás: a nyári gyümölcsöket párosítsd finom joghurttal, hogy könnyű és kalóriaszegény finomságokat kapj!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.