Nassolás lefekvés előtt - ezt edd, és jobban alszol majd!

Forrás: Thinkstock -
banán alvás étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egész nap figyeltél arra, mit eszel, de lefekvés előtt kényszert érzel a nassolásra? A sütik és a fagyi nemcsak a diétádat rontják el, hanem elérik azt is, hogy órákig forgolódj az ágyban. Ám ha okosan választasz lefekvés előtti nassolnivalót, nemcsak hogy vigyázol a vonalaidra, de még jobban is alszol.

Banán és mandulavaj

Egy kisebb banán egy evőkanál mandulavajjal egészséges, laktató finomság. Ezen kívül a banánban sok a kálium, ami természetes izomlazítóként működik. A mandulavaj - aminek az íze nagyon hasonlít a mogyoróvajéhoz - magas magnézium- és kalciumtartalmú, a benne lévő tápanyagok pedig állítólag pihentető hatással vannak a testre.

Ősi csodafegyver a banánhéj

A banánhéj felhasználásának számtalan érdekes területe van a fogfehérítéstől kezdve a csípések kezelésén át a takarításig. Ebben a cikkünkben részletesen is foglalkozunk ezekkel.
Forrás: Thinkstock

Pulykahús és teljes kiőrlésű keksz

A pulykahúsban kevés a kalória, de annál több a fehérje, ez pedig nagyon fontos az izmok építése során. Erre ne úgy gondolj, hogy a fehérjétől nagydarab leszel, hanem hogy a zsírodból fogysz, nem az izmaidból. A pulykahús tartalmazza a triptofán nevű esszenciális aminosavat, ami nyugtató hatással van a szervezetünkre, és ami megtalálható még a tejtermékekben. Grillezz meg néhány szelet pulykahúst, lehetőleg mellet, mert az a legkevésbé zsíros, vegyél mellé egy kis zöldséget, néhány szem teljes kiőrlésű kekszet - ez a magas rosttartalma miatt kellemesen eltelít, és nem tartalmaz sok kalóriát.

Görög joghurt bogyós gyümölcsökkel

Ha valami hidegre és krémesre vágysz, fagyi helyett válassz inkább egy bögre natúr görög joghurtot, és keverj bele fél bögre bogyós gyümölcsöt. A joghurtban lévő kalcium ugyanazt az aminosavat tartalmazza, amelyet a test használ melatonin termelésre - ez egy természetes hormon, amely beindítja a pihentető alvást. A B6-vitaminnal teli málna és eper is tökéletes lefekvés előtt, mert szintén a melatonin termelődését segítik.

Forrás: Thinkstock

Alma és alacsony zsírtartalmú sajt

Az alma természetesen édes, tele van rosttal, tápláló és laktató. Fogyaszthatod alacsony zsírtartalmú sajttal - ilyen például a mozzarella -, mert a sajt triptofánban és fehérjében gazdag kalciumforrás.

Sózatlan mogyoró, pisztácia

Egy marék ezekből a magvakból nagyon jó fehérje- és magnéziumforrás, valamint biztosítják az egészséges zsírokat is, amelyekre szüksége van a szervezetnek. Az éhes diétázók nagy kedvence a pisztácia - a pucolás miatt ugyanis jó ideig eltart az előkészítése. Arra azonban figyelj, hogy 100 grammban nagyjából 650 kalória található.

A szakértő véleménye

A Life.hu szakértője, Ihász Katalin dietetikus a banán és a mandulavaj fogyasztását nem javasolja lefekvés előtt, főképp azért, mert mindkét élelmiszer hizlal. "Ha vigyázni szeretnénk a vonalainkra, este 6-7 után már csak vizet vagy cukormentes teát fogyasszunk. Ahogy az elmének, úgy az emésztőrendszernek is kell pihennie. Időnként azonban előfordul, hogy nem érezzük elegendőnek a korai vacsorát - ilyenkor olyan alacsony kalóriatartalmú élelmiszerekből érdemes fogyasztani, mint a zöldsaláta vagy a paradicsom, de a mennyiségre még ilyenkor is figyelni kell!"

Jógázz a pihentető alvásért!http://www.life.hu/ez-zsir/20131025-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazni-nagyon-hatasos-a-pihenteto-alvasert.htmlElőfordult már veled, hogy mikor este fáradtan ágyba zuhansz, az agyad nem akar tudomást venni alvási szándékodról, és rendíthetetlenül tovább pörög? Azután az éberen töltött órák miatt stresszelni kezdesz, és szörnyű, kialvatlan idegroncsként indulsz neki a másnapnak? A jóga ezen is segít. Az Ez zsír!oldalain hétről hétre bemutatjuk, mi mindenre jó a jóga - ezúttal következzen az álmatlanság.Ez Zsír!Meghökkentő! Alvás közben nő a pocak!http://www.life.hu/ez-zsir/20130409-meghokkento-teny-a-hizasrol-alvas-kozben-no-a-pocak.htmlAzt eddig is tudtuk, hogy a legfontosabb étkezés a reggeli, mert az ekkor bevitt szénhidrátokat a napi tevékenységünk során szinte teljesen elégetjük. Más a helyzet azonban a vacsorával!Ez Zsír!Saláta joghurttal? Ez ám a nyerő párosítás!http://www.life.hu/ez-zsir/20140721-egeszseges-eletmod-harom-friss-joghurtos-salata.htmlA nyári melegben nincs is jobb, mint egy adag hideg, könnyű, de tápláló saláta, ami garantáltan feltölt vitaminokkal és energiával – próbáld ki az alábbi három recept valamelyikét!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.