Öt dolog, amit nem tudtál a gluténról

Forrás: Thinkstock -
étrend gluténmentes glutén
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még mindig töretlen népszerűségnek örvend a gluténmentes étrend, pedig sokan nem tudják, miért is jó vagy nem jó az, ha egy étel gluténmentes. 

Egy nemrég készült közvéleménykutatásból az derült ki, hogy az amerikai felnőttek közel 30 százaléka próbál gluténmentes étrendet követni, ha pedig rákeresünk a kifejezésre a Google-ban, több mint 95 millió eredményt kapunk. Ha te is a gluténmentes táborba tartozol, vagy azért, mert lisztérzékenység miatt kerülnöd kell a glutént, vagy mert úgy gondolod, hogy túlérzékeny vagy rá, íme, öt olyan új információ, amelyeket érdemes tudni.

Forrás: Thinkstock

A lisztérzékenységért nem csak a glutén lehet felelős

A Columbia Egyetem nemrég készült kutatása azt mutatta, hogy a glutén mellett más búzafehérjék is kiválthatnak problémás tüneteket a lisztérzékenységben szenvedő betegekben. Bár a glutén az elsődleges proteinfajta a búzában, a kísérletekben öt nem glutén fehérjecsoport is számos alanyban váltott ki immunválaszt.

Nem szabványosak a gluténmentes feliratok

Az USA Élelmiszer -és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) csak nemrégiben szabályozta a „gluténmentes" kitételt. A tavaly augusztusban kiadott FDA szabályozás szerint a gyártók csak olyan termékekre írhatják rá, hogy gluténmentes, amelyek legfeljebb 20 rész a millióban mennyiségű glutént tartalmaznak – ezt a korlátot alkalmazzák Kanadában és Európában is. Tehát annak ellenére, hogy mostanra szabványosították a gluténmentességet, ez nem jelent 100 százalékos gluténmentességet. Ez részben azzal magyarázható, hogy a legérzékenyebb tesztek sem teljesen pontosak, a klinikai vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy nincs szükség a 0 rész a millióban koncentráció elérésére ahhoz, hogy a lisztérzékenyekben meg lehessen előzni a tüneteket.

A gluténmentes gyorsételek nem feltétlenül biztonságosak a lisztérzékenyeknek

Számos gyorsétteremlánc kezdett már gluténmentes ételeket forgalmazni, de mivel a pizzát ugyanabban a konyhában készítik, mint a gluténtartalmú változatot, nem tekinthető biztonságosnak minden lisztérzékeny beteg számára.

Gluténmentes egészségtelen ételek mindenütt

Bár a gluténmentes kifejezés szinte szinonimájává vált az egészségesnek, egyértelműen létezik számos egészségtelen gluténmentes étel. A nagyáruházak rengeteg olyan terméket kínálnak, amelyeken ott virít a gluténmentes felirat: kekszek, sütemények, pizza, sajtos tészta, jégkrém, szendvicsek, chipsek és sörök. Igaz, hogy némelyikük áldás lehet a lisztérzékenyeknek, akik végre ehetnek azokból a finomságokból, amelyeket korábban kerülniük kellett, de egyértelműen nem ezek az ételek alkotják a tápanyagokban gazdag, egészséges étrend alapját.

Forrás: Thinkstock

Hamarosan itt vannak az ételszenzorok

Annak ellenére, hogy a lisztérzékenység és a glutén-túlérzékenység nem ugyanaz, mint az élelmiszerallergiák, az élelmiszerek allergén-tartalmának kimutatására szolgáló új fejlesztésű eszközök a glutén kimutatására is alkalmasak lesznek. Ilyen lesz többek között az a nagyjából 40.000 forintos hordozható érzékelő, ami az élelmiszerekbe helyezhető és eldobható egységekkel mutatja ki a kockázatos összetevőket, illetve a felhasználók egy alkalmazás segítségével oszthatják meg az eredményeket. Amennyiben az eszköz pontos lesz, óriási áttörést jelenthet a területen, bár az egyelőre nem egyértelmű, hogy a készülék minden egyes élelmiszerrel működik-e.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikus szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy egészséges bélrendszerrel nem érdemes gluténmentes étrendet tartani csak azért, mert ez jelenleg divatosnak számít. ,,A gluténszenzitív enteropathia egy autoimmun betegség, ami miatt a szervezet a saját bélbolyhait támadja. Ez nem élelmiszerallergia, ami egyébként az immunrendszer túlzott válasza. Nem érdemes gluténmentes étrendet tartani annak, akinek egészséges a bélrendszere. Csak az tartsa a szigorú diétát, akinél orvosi vizsgálatok segítségével bebizonyították, hogy lisztérzékenysége van."

Lapos has jógával? Lehetséges! Megmutatjuk, hogyanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150220-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-lapos-has-titka.htmlBehúzod a hasad, amikor valaki fényképez, vagy ha tekintetek kereszttüzében állsz? Korunk szépségideálja - akár nő, akár férfi - lapos hasat villant elő, kockás izmokkal. A puha, kerek pocak manapság nem vonzó. A jógában azonban fontosnak tartjuk az egyensúlyt: minden izom legyen erős, de egyben rugalmas is.Ez Zsír!ThinkstockKáosz és narancsbőr helyett tudatos munka - így készülnek a modellek a divathetekrehttp://www.life.hu/ez-zsir/20150220-igy-hoztak-formaba-magukat-a-modellek-a-divathetre.htmlFebruár kétségkívül a divathetekről szól, amire a modellek már hetekkel a kifutós szereplés előtt megkezdik a felkészülést. Mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a testük csúcsformában legyen, ezért számukra javában zajlik a kemény edzések és a diéta korszaka. Utánajártunk, hogyan edznek, mit esznek a kifutók királynői - lesd el a trükkjeiket, ám ne feledd, nekik ez az életük, és nem kell irodában ülniük és a családjukról gondoskodniuk.Ez Zsír!--Izmos, formás combokra vágysz? 3 gyakorlat, amit tanulj meg még ma!http://www.life.hu/ez-zsir/20150126-crosstrening-edzes-combizom-gyakorlatok-a-feszes-formakert.htmlErős combok, feszes, tónusos izmok, egészséges térdízület? Ezek mind teljesülnek, ha nem hanyagolod el a combizmok edzését. Mutatunk is 3 gyakorlatot, amik pofonegyszerűek, és érdemes rendszeresen végezni őket.Ez Zsír!--Katalin, a diétahercegnő - vajon melyiket választja a szülés után?http://www.life.hu/ez-zsir/20150129-katalin-hercegno-vilmos-herceg-felesege-vajon-dietazik-e-a-szulese-utan-is.htmlA mindig karcsú Katalin hercegnőtől köztudottan nem állnak távol a diéták. Bár nádszálkarcsú volt akkor is, 2011-ben az esküvője előtt mégis kőkemény diétába kezdett, hogy tökéletesen mutasson rajta az álomruha. A hercegnő első gyermeke születése után néhány hónappal is csúcsformában volt, és ez egészen biztosan így lesz a második baba világra jövetele után is. Lássuk, melyek Katalin kedvenc diétái.Ez Zsír!--Kerek popsi 2015 nyarára? 3 gyakorlat, amit mindenképp próbálj ki!http://www.life.hu/ez-zsir/20150126-crosstrening-gyakorlatok-farizomra.htmlAhhoz több kell az edzésnél, hogy olyan popsink legyen, mint Kim Kardashiannak. De idén is lesz bikiniszezon, így nem árt, ha elkezded komolyan venni a testmozgást. Kevés nő elégedett igazán a popsijával, és ez az a terület, ami sosem lehet elég kerek, feszes. Mutatunk 3 szuper gyakorlatot, amiket érdemes hetente többször beiktatni a napirendedbe!Ez Zsír!OrigoCsavarás a belső szervek egészségéért - kedvencünk a marícsjászanahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150122-jogaiskola-a-jogaklikkel-maricsjaszana-3-csavaras-a-belso-szervek-egeszsegeert.htmlKedvenc jógapózunk sorozatunkban ezen a héten a marícsjászana 3. változatát mutatjuk be, amely egy nemcsak látványos, de különösen jótékony csavaró póz is. Gyakorold velünk!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.