Óvd a gerincedet - fontosabb, mint gondolnád!

Forrás: Thinkstock -
gerinc gyógytorna porckorong
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egész napos ülés, a mozgásszegény életmód vagy a rosszul megválasztott sport hamar érezteti a hatását, sokszor komoly gerincproblémák formájában. A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád, bizonyos mozgásokkal ugyanis mindez elkerülhető. Összegyűjtöttünk néhány hatásos edzésformát, amiket érdemes rendszeresen végezni.

Joseph Pilates mondta egyszer: "Annyi éves vagy, ahány éves a gerinced." És milyen igaza volt! A gerincprobléma mára népbetegség lett: nemcsak a számítógép előtt ülők küszködnek vele, de a fiataloknak is gyakran fáj a hátuk, sőt azoknak is, akik rendszeresen mozognak. Pedig a gerinc edzése legalább olyan fontos, mint az erősítő vagy a kardiógyakorlatok. Nagy Amarilla aerobikoktató, a Life.hu szakértője gerinctréner és gyógytornász is, és amikor csak alkalma van rá, ő is felhívja a figyelmet azokra az edzésformákra, amik prevenciónak is tökéletesek, de ha már bekövetkezett a probléma, akkor is megoldást nyújtanak. Amarillát kérdeztük arról, ő milyen mozgásokat javasol gerinc-, derék- vagy porckorongproblémák esetén.

Forrás: Thinkstock

Gyógytorna

Hiba azt hinni, hogy ez a mozgásforma csakis idősebbeknek való. Fiatalok is gyakran szenvednek a gerincferdüléssel, amit ha nem kezelnek, évekkel később komoly problémákat okoz. De tartásjavításra, hát- és derékfájás ellen, rendszeres nyaki fájdalom esetén, lúdtalppal, csontritkulással orvoshoz fordulóknak is jó választás. ,,A gyógytornában zömében talajgyakorlatok szerepelnek, sok benne a nyújtó helyzet megtartása. Abszolút egyszerűen végrehajtható gyakorlatokból áll, ez a mozgás a legkönnyebb módja a hát erősítésének, a prevenciónak és a rehabilitációnak. Közvetlenül a problémás területekre fókuszál, ha például valaki lumbális gerincsérvvel küzd, akkor olyan gyakorlatokat kap, amik a lumbális szakaszt és az ellenoldali hasizmokat erősítik. Azonban csakis akkor javaslom, ha már elmúlt az akut fájdalom" - vallja Amarilla.

Dinamikus gerinctréning

Amarilla szerint ez a gyógytorna után a következő lépés, itt ugyanis a statikus mellett a dinamikus gyakorlatok is nagy szerepet kapnak. Ám egy ilyen órán nem a kalóriaégetés és a pulzusszám emelése van a fókuszban. ,,A hátizmok erősítése miatt érdemes dinamikus gerinctréningre járni: itt dinamikus izommunkát, esetleg statikus nyújtásokat végzünk. A gyakorlatoknál eszközöket is használunk: softballt, botot, gumikötelet, nagyon kis kézi súlyt, fitballt. Ezt a mozgást mindenkinek ajánlom, idősebbeknek, várandós kismamáknak is, ám mindig meg kell beszélni, ha bármiféle probléma felmerül. Gerincsérv esetén például nem éppen ezzel kezdeném a rehabilitációt."

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Háterősítés otthon - ha olyan gyakorlatokat keresel, amikkel otthon is megdolgoztathatod a hátizmokat és a tartásodat is javíthatod, akkor próbáld ki ezeket a mozgásokat!

Jóga

Ahhoz kétség sem fér, hogy a jóga minden fajtája nagy hangsúlyt fektet a gerinc edzésére. Jógaórán a helyes tartásért felelős gerincgörbületek megtartása vagy visszaállítása lenne a cél, amit a gerinchez kapcsolódó izmok erősítésével, nyújtásával, a csigolyák közti ízületek és porckorongok mozgatásával lehet elérni. A dinamikus jóga legalább annyira alaposan átmozgatja ezt a területet, mint például a statikusabb hatha jóga. De van külön a gerinctájékra fókuszáló gerincterápiás jóga, amiről korábban már kérdeztük dr. Hovanecz Anikó belgyógyászt, gasztroenterológust, aki jógaoktató is, és a gerincterápiás jógára esküszik: "A praxisomban és az életemben is azt láttam, hogy rengeteg gerincproblémával küszködő ember van. Ez a mozgásforma abban különbözik a gyógytornától vagy a gerinctornától, hogy itt a jóga minden elemét alkalmazzuk. Hiszen mentálisan a gondolkodást is rendbe kell tenni ahhoz, hogy a test rendbe jöjjön és alkalmassá váljon a gyógyulásra."

Forrás: Thinkstock

Amarilla tippje

A pilates is szépen edzi a hát izmait, a vízi aerobik és a nordic walking is abszolút jó választás azoknak, akik fontosnak tartják a gerinc védelmét, erősítését. Amire azonban érdemes kiemelten figyelni, az az, hogy a többi óratípuson mi is igyekezzünk úgy edzeni, hogy ne sérüljön a gerinc. A spinning példul jó mozgásforma, ha nincs akut fájdalom, ám a mély törzsdöntések nem a legjobbak - emellé külön javaslom kiegészítő mozgásnak a gerinctréninget. Ha valaki gerincproblémával küzd, lehetőleg kerülje az olyan hirtelen mozdulatokkal, egyoldalú terhelésekkel járó mozgásformákat, mint a squash vagy a tenisz.

Óvd a gerincedet a hétköznapokban is!

Nemcsak az edzéseken, de a hétköznapokban is okozhatsz kárt a gerincnek, például helytelenül végzett mozdulatokkal, hibás berögződésekkel. ,,A teljesen alapvető, természetesen jövő mozdulatoknál is érdemes figyelni a gerinc védelmére: például ha valamit fel akarsz venni a földről, ne a derék erejével emeld fel, hanem inkább guggolj le érte, és a combizom erejét használd, a comb ugyanis sokkal több terhelést kibír. Ha sokat vezetsz, a lumbális gerincrészt érdemes kitámasztani egy ékpárnával.

Vasalás közben figyelj arra, hogy egyenes tartással vasalj, ehhez pedig az kell, hogy a deszka megfelelően magas legyen. De ilyenkor az is jó megoldás, ha vasalás közben az egyik lábat felteszed egy alacsony sámlira, akkor ugyanis a medence kicsit hátrabillen, és nem feszül be a lumbális gerincrész.

Nap közben próbálj egyenes háttal, letolt vállakkal ülni, ha pedig irodában dolgozol, a szék mellé szerezz be egy fitballt, és ülj azon pár órát. 1-2 óránként mozgasd át a vállaidat, lapockákat - ez felfrissít, és a koncentrációs képességed is jobb lesz" - vallja Amarilla.

ITT korábban már mutattunk pár gyakorlatot, amikkel könnyedén átmozgathatod magad az irodában!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.