Narancsfarm combon, popsin, hason - még felveheted a harcot a nyár gyűlölt ellenségével!

Forrás: Thinkstock -
narancsbőr testmozgás test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavaszi ruhavásárlás, próbafülke, rémes fények, és hopp, mi az ott a combomon? És a fenekemen? Valahogy így kezdődik, amikor az ember lánya tavasszal elhatározza, hogy most márpedig megszabadul a gyűlölt narancsbőrétől. De ez tényleg lehetséges, vagy úgyis a genetika számít? Szakértőket faggatunk trükkökről, új eljárásokról és a kezelések hatékonyságáról. 

Áprilisban fölfedezem, májusban vadul próbálok küzdeni ellene, júniusra azonban már elegem lesz a harcból, és feladom: narancsbőrrel vagy anélkül, de én igenis ott leszek a strandon, és jól fogom érezni magam a bőrömben. A rengeteg sport, a léböjtök, a "nyulak is megirigyelnék" ebédek és a gyógyteák nem hozzák meg a várva várt hatást, ha befigyel a stressz, és azok a napok, amikor délután veszem észre, hogy alig ittam meg pár deci vizet. Sosem hittem a narancsbőr elleni kozmetikai kezelésekben, ráadásul sokan rémisztgettek olyanokkal, mint ,,úgy fogsz kinézni, mintha összevertek volna!" vagy ,,tönkreteszi az izomrostokat" és "ez csak a sokba kerül, de semmit nem ér" típusú kezelések egyike. Idén azonban tarthatatlanná vált a helyzet, így úgy döntöttem, utánajárok, tényleg ilyen rémesek -e ezek az eljárások, sőt az alacsony fájdalomküszöbömmel ki is próbálom a számomra legbarátságosabbat.

Forrás: Thinkstock

Az életmódunk a hibás?

,,A férfiak átlagos testzsírszövet-százaléka 15-20%, míg nők esetében ez az arány 20-25%. Ez okozza azt a narancshéjhoz hasonlító mintázatú réteget, amely a női combokat, fenekeket és karokat oly gyakran „díszíti". Ez a narancsbőr a bőr alatti zsírrétegek rossz működése miatt van, az oka pedig főként a helytelen táplálkozásban keresendő. Túl sok állati fehérjét, fehér lisztet, cukros ételt, szénsavas üdítőt, alkoholt és kávét fogyasztunk, keveset mozgunk, erre jönnek még a hormontartalmú gyógyszerek és a szoros nadrágok. De a cellulit kialakulásában genetikai tényezők, megváltozott hormonális állapot, életkor és életviteli tényezők egyaránt szerepet játszanak" - vallja Szakonyi Eszter egészségügyi szakkozmetikus.

Tudtad?

A cellulit és a cellulitisz nem ugyanazt jelenti. A cellulitisz egy stresptococcusok által okozott gyulladási folyamatot takar, amelyet gyakran kísér fájdalom, duzzanat és hőemelkedés is.

Mindig vannak figyelmeztető jelek

,,Korai stádiumban például megfigyelhető a bőr feszülése és márványos rajzolat megjelenése az érintett területeken. A szervezet azonban összetett rendszerként nem csak a bőrön keresztül adja le előzetes vészjelzéseit. Cikluszavar, de akár pszichológiai tünetek (fáradtság, alvászavar, kedélyállapotbeli változások) formájában is jelzi, hogy a test biokémiai folyamataiban zavar keletkezett" - meséli Eszter.

Van megoldás?

Sokak szerint nincs, mivel a kezelések csak ideig-óráig hozzák el a kívánt eredményeket, ráadásul nagyon fájdalmasak is. Ez lehet, hogy évekkel ezelőtt így volt, de ma már a kozmetikai ipar komolyabb kérdésként kezeli a nők tömegét érintő narancsbőrproblémát, és számos olyan eljárást fejleszt ki, amelyek alkalmazásával és kevés fájdalommal látványos eredményt lehet elérni. Íme néhány, mostanában nagyon divatos módszer.

CARBOXYTERÁPIA

Az 1990-es években Olaszországban vezették be az esztétikai orvoslásban, sportorvoslásban, sebgyógyításban. Alakformálásra, bőrfiatalításra, cellulitiszkezelésre, sőt a sportsérülések és sebek gyógyítására is kitűnő.

Forrás: Thinkstock

Mi történik?

,,Egy rendkívül vékony injekciós tűvel orvosi szén-dioxidot juttatunk a bőr alá, melynek hatására a kezelés helyén és környékén oxigén képződik (Bohr-effektus). Az eredmény viszonylag gyors, semmilyen káros idegen anyagot nem használ föl, ami történik, az a helyi keringés "visszafiatalítása", ami az egész szervezet számára is előnyös" - meséli dr. Török Mária bőrgyógyász, kozmetológus.

VÁKUUMMASSZÁZS TEKERCSELÉSSEL

László Zsuzsa testkezelő, gyógymasszőr évek óta dolgozik gépi vákuummal, az elért eredmények pedig különösen jók. Magának a köpölyözésnek több ezer éves hagyománya van, célja a salakanyagok eltávolítása a szervezetből. A korábbi módszerek, például az üvegpohár helyett erre már vannak egészen modern eszközök, ilyen a gépi vákuum is.

Mi történik?

,,A köpölyözőgyűrűvel ellentétben itt lehet állítani az erősséget: a zsírtörés 15-25 bar között van. A pár centi átmérőjű üvegcső kicsit beszippantja a bőr 1-1,5 centijét, ezzel tördeli a salakanyagokkal teli zsírsejteket, így távozni kényszerülnek a salakanyagok. Ez az elején picit látszódhat a bőrön, de semmi esetre sem durva, kék-zöld foltok formájában. Ez ugyanis csak olyankor lehet, amikor sokkal erősebben, mondjuk 40 barral dolgozzák át az izmokat. Nagyon ritka az, hogy valakinek annyira gyenge a kötőszövete, hogy bekékülhet. Ez általában azoknál jellemző, akiknél alacsony a bőr kollagénszintje, és a bőr tapintásra kicsit olyan, mint a kelt tészta."

Gisele Bündchen is a vákuumra esküszik Forrás: YouTube

Miután a kritikus területeket - combot, popsit, hasat és esetleg kart - átdolgozza a szakértő nagyjából 20-30 perc alatt, jöhet a tekercselés. ,,Felviszünk egy aromaterápiás krémet, ami lehet fahéjas, csokis, de akár paprikás is, erre pedig két réteg fólia kerül. Ez egy átlátszó, testkezelő fólia, ami légáteresztő, nem izzad bele az ember. A konyhai folpackból a meleg hatására méreganyagok szabadulnak fel, így érdemes speciális fóliát vásárolni helyette. Ez két rétegben kerül fel a kritikus területre: az első egy laza, a második már elég szűk, olyan, mint egy anticellulitharisnya, ami egy-másfél centinként fel van tekerve."

A krém nem elég?

Szinte minden kozmetikai márka piacra dobott már különböző, narancsbőr elleni krémeket, zseléket - vajon ezek érnek annyit, mint a különböző kezelések? Zsuzsa szerint ezek arra jók, hogy ne romoljon a bőr állaga, és otthon is rendben tartsuk a bőr állapotát, ám ahhoz, hogy alaposan át legyen dolgozva, már kezelés szükséges.

ULTRAHANGOS ZSÍRBONTÁS

Az ultrahang az emberi fül számára nem hallható tartományban rezeg, és egy úgynevezett mikromasszázst hoz létre a szöveteken belül. Ez a módszer a hatalmas zsírsejtek fő ellensége - az ultrahang átforrósítja a zsírsejteket, és szétrobbantja őket.

Forrás: Thinkstock

Mi történik?

A megrezegtetett sejtekből kilökődik a lerakódás, így a nyirokrendszer el tudja szállítani. Azoknak kifejezetten ajánlott, akik lovaglóhájjal küzdenek, és a combjuk felső, külső részét érzik kritikus pontnak. A kezelések hatására a centikben karcsúsodás mérhető, és a narancsbőr is csökken. ,,30 perc alatt nagyjából 2 tenyérnyi területet dolgozunk át, így ezt akkor érdemes választani, ha valakinek kisebb felületekkel van problémája - például a hasával" - vallja Zsuzsa.

Ihász Katalin, dietetikus

A Life.hu szakértőjét arról kérdeztem, hogyan érdemes étkezni, ha száműzni szeretnénk a narancsbőrt. ,,Legfőképp a genetikánktól függ a narancsbőrkérdés. Akinek lazák a kötőszövetei, az hajlamosabb erre a problémára. De természetesen lehet tenni ellene, például a táplálkozással. A sok műélelmiszer, a sok édesség nem tesznek túl jót a narancsbőrrel küzdőknek, így aki szeretne szebb bőrt, annak ezeket érdemes kerülni. A mozgás mellett ami még nagyon hasznos, az a sok-sok, napi 3-4 liter folyadék: szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák, facsart levek... Csodát ne várjunk, de javítani mindig lehet az állapotunkon."

Persze a kezelések sem mindenkinek hatásosak, egy korábbi cikkünk alatt a Life.hu egyik olvasója például a következőket fűzte a témához: ,,Ha lenne rá mód eltüntetni, nem hinnétek, hogy a billiárdos hollywoodi sztárcsajokon nem virítana? Megvan rá a pénzük, még sincs módjuk megválni tőle. Ha már ott van, ihatsz 5 liter vizet, ehetsz egész életedben nyúlkaját, az ugyan ott is marad! Orvosi módszerrel kezeltettem magam utolsó mentsvárként, de semmi... Háromszor fecskendeztek belém combonként 200-200 tűszúrással savas koktélt, ami a zsírsejtecskékbe került (ami fura, mert világ életemben vékony voltam, 173 cm magas, 54 kg), hogy azt ott a helyszínen roncsolja szét, de az sem hozott eredményt, csak a pénztárcámat ürítette ki. Úgyhogy marad a savanyú igazság... A NARANCSBŐR ÖRÖK BARÁT:-("

A szerző véleménye

,,Egészségesen élek, sportolok, de a stresszes életmód és a kevés folyadék miatt a narancsbőr engem sem került el. Idén, életemben először úgy döntöttem, kipróbálok egy korábban fájdalmasnak hitt kezelést, a gépi vákuumot. Mint kiderült, 3-as típusú cellulitem van, ami a legerősebb, és ezt sajnos nem lehet csak az étkezéssel helyrehozni. Tavaly ugyan egy ötnapos méregtelenítés után nagyon szép volt a bőröm, de amint visszatértem a hétköznapit ételekhez, visszajött minden... A várakozásokkal ellentétben nem fáj iszonyatosan a kezelés, és nem is kékült be a combom, mivel nagyon sűrű a kötőszövetem. Még csak pár kezelésen vagyok túl, és az igazat megvallva még direkt nem néztem meg, hogy áll a narancsfarmom ott hátul. De emeltem a napi vízfogyasztást, csalánteát kortyolok, kevés húst eszem, és remélem, mire nyaralni megyek, ennek meglesz az eredménye!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.