szexuális élet testmozgás orgazmus mozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már régóta sejtettük, hogy az orgazmus tanulható, és bizonyos pózokban könnyebb elérni a gyönyör csúcsát, de azt tudtad, hogy néhány jógagyakorlat is sokat lendíthet a szexuális életeden? Nem csak a jógások vannak előnyben – most te is elsajátíthatod a trükköket!

Orgazmus a jógateremben

Egyre többet hallani arról, hogy a jógateremben nem csupán fizikailag válhat valaki edzetté, de akár szexuális élményben is részesülhet: egyes pozíciók ugyanis nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy valakinek orgazmusközeli élménye vagy akár tényleges orgazmusa legyen.

Forrás: Thinkstock

Egy, az Indianai Egyetemen készült vizsgálat szerint a nők 40 százalékának volt már ilyen tapasztalata az edzőteremben, és nem az edző személye miatt, hanem a gyakorlatok hatására. Amint azt Raj Barker jógaoktató kifejtette, a jóga amúgy is kedvező hatással van az ember szexuális életére, hiszen olyan izmokat erősít, melyekre szex közben nagy szükség lehet, ezzel egy időben pedig hajlékonyabbá, rugalmasabbá is teszi a testet.

Jagicza Berta, jógaoktató

A JógaKlikk jógaoktatóját kérdeztük arról, tényleg okozhat-e ilyenfajta örömöket a jógázás. ,,A jóga a medence szerveire és izmaira kedvezően hat: felfrissíti ez egész hormonháztartást, segíti az elengedést, oldja a feszültséget, ezek pedig mind fontosak az orgazmus átélése szempontjából. A rendszeres jógagyakorlás gyümölcsét azonban leginkább nem a jógatermekben, hanem otthon, a hálószobában élvezik a jógások..."

Pózok, amik gyönyörhöz juttatnak

De melyek is pontosan azok a pózok, amiket érdemes kipróbálnia annak, aki jógázás közben igazi élményre vágyik? Először is a Navászana, avagy csónakpóz, ahol csak a fenekünk érintkezik a padlóval, lábunkat a levegőbe emeljük, és karunkkal a mellkasunkhoz húzzuk. Ez a pozíció jótékonyan hat a méregtelenítő szerveinkre, az emésztésünkre és a nemi szerveinkre is.

Forrás: Thinkstock

A sas, avagy Garudászana póz során jobb lábunkra helyezzük a súlyunkat, bal lábunkat pedig a jobb láb vádlija köré csavarjuk, kicsit behajlítjuk a térdünket, a hátunk pedig egyenes marad. Kezünket magunk elé emelve összekulcsolhatjuk, és combunkat egymásnak feszítve, előrenézve kitartjuk a pozíciót. Mivel ezen testtartás közben a vérkeringést elszorítjuk a lágyék és a nemi szervek útjából, elengedés után a véráram újra beindul, és stimulálja ezt a területet.

Forrás: Thinkstock

Egy másik póz a kötött szögtartás (Baddha Konászana). Itt egyenes háttal kell ülni, miközben két talpunkat egymásnak fordítjuk, térdünket pedig a talaj felé szorítjuk. Ebből a testtartásból aztán felguggolva megpróbálunk előrehajolni a talaj felé, miközben az alhasi területet erős inger éri, így a petefészek és a prosztata is jótékony hatásban részesül.

Forrás: Thinkstock

Az ülő, széles szögtartás (Upavisztha Konászana) a medence vérellátását javítja. Egyenesen kell ülni széles terpeszben, majd addig hajolni előre, amíg a belső combizmok nyúlni nem kezdenek. A gyakorlat végzésekor azok az izmok erősödnek, amelyekre orgazmus közben is szükség van.

Forrás: Thinkstock

A Malászana, avagy jógiguggolás során szélesre nyitott terpeszben kell felvenni a guggolópózt, a sarkunk lehetőleg legyen a talajon. Kezünk imádkozópózban a mellkasunk előtt, közben pedig erősödik a comb, javul a rugalmasságunk, a libidónk pedig egyből fellendül.

Forrás: Thinkstock

Az embriópóz (Balászana) közben kényelmes térdelő testtartásból kell kiindulni, két nagylábujjunkat összeérintjük, miközben térdeinket szélesre tárjuk. Ezután előre kinyújtjuk a karunkat, és mi is előredőlünk, majd becsukott szemmel lassan, hosszasan lélegzünk. Hatása az előző pózéhoz hasonló.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A szakemberek szerint az igazán jó orgazmushoz a megfelelő légzéstechnika is elengedhetetlen. Üljünk kényelmes pózban csukott szemmel, koncentráljunk a légzésünkre. Belégzés orron át, majd lassan engedjük le a levegőt a hasunkba, a kilégzés szájon át történjen.

Következő a hídpóz, a Szetu Bandhászana. Itt háton fekve magunk mellé fektetjük a két karunkat, majd térdünket behajlítva, talpunkat a talajon hagyva megemeljük a csípőnket. Hasunkat behúzva lélegzünk, miközben erősödik a belső combunk és a medenceizmaink. ITT korábban már megmutattuk, hogyan végezd ezt a pózt.

Forrás: Thinkstock

Az Ananda Balászanavagy boldogbaba-póz közben a medence területének vérellátását javíthatjuk. Hátunkon fekve térdünket magunk felé húzzuk, majd karunkkal megpróbáljuk a lábunkat lassan oldalra, a padló felé nyomni. Csípőnk kinyílik, a lágyékrészek és a comb megnyúlnak, miközben mi ki-be lélegzünk.

Forrás: Thinkstock

Ha nem jóga, akkor mi?

Az Indiana Egyetemen készült tanulmány a jóga mellett a rúdtáncot, a kötélen kerékpározást és a súlyemelést említi még az orgazmust kiváltó testmozgások között. A megkérdezett nők 45 százaléka valamilyen hasizomgyakorlat, 26,5 százalék súlyemelés, 20 százalék jóga, 15,8 százalék kerékpározás, 13,2 százalék futás közben tapasztalt már orgazmust, 9,6 százalék pedig egy intenzív séta során is átélte már ezt az élményt. A kutatásban résztvevő Debby Herbenick mindezt azzal magyarázza, hogy a testmozgás az egész szimpatikus idegrendszerre kihat, megnöveli a szívritmust, tágítja a vérereket, megemeli a vérnyomást, és sok arra érzékeny nő számára ez már elég is ahhoz, hogy szexuális élményben legyen része.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.