Jógagyakorlás: sokkal több, mint gondolnád - ismerd meg az ászanák jelentését!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk jógaiskola jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sosem értetted pontosan, miben különbözik a jógában egy ászana a klasszikus tornagyakorlatoktól? A különbség nagyobb, mint hinnéd!

Online jógaiskolánkban sok szó esett már arról, hogy melyik ászana (fizikai testgyakorlat) mire jó, de tudod-e általánosságban, miben különbözik egy ászana egy mezei tornagyakorlattól?

Forrás: Thinkstock

Az ászana szanszkit szó, jelentése belehelyezkedés, ülés, kitartott vagy stabil, kényelmes póz. Patanjali (ejtsd: patandzsali) évezredekkel ezelőtt rendszerbe szedte a jóga tanait Jógaszútrák című művében. Ő még csak egy ászanáról beszélt, mégpedig a jóga finomabb gyakorlásához, a meditációhoz használt ülésről. A többi testgyakorlat célja is az volt, hogy egészségesen tartsa a testet a meditációs üléshez, mert a beteg test érzetei, fájdalmai megzavarják az elme nyugalmát, megnehezíthetik a megvilágosodást meditációban keresők dolgát.

Miről kapták a nevüket az ászanák?

A természet, az állatok ihlették sok ászana nevét: macska, tigris, kobra, nyúl, de a lótuszülést is a természet inspirálta. Vannak azonban, amelyek másról, pl. testrészekről lettek elnevezve ( pl. shírsa pádászana - fej-lábfej tartás.) Körülbelül 70 alapászana létezik, és annak számtalan variációja, amely mind-mind egyfajta kódként hat ránk. Hatásuk hármas, vagyis van meghatározott fizikai, nem kisebb jelentőségű mentális és energetikai következményük egy időben. Ám nem mindenkire teljesen egyformán hatnak a pózok, ezért tapasztalati tudomány a jóga, a saját megfigyelésnek óriási szerepe van.

Mi befolyásolja az ászanák hatását?

Főképp a csontok, ízületek helyzete, az izomtónus, a figyelem és a légzés. Az sem mellékes, melyik pózt teszed a másik után, illetve az egyes ászanák hatásaikban gyengíthetik vagy erősíthetik egymást, a jógaoktató kreativitásának ez is keretet ad.

Forrás: Thinkstock

Összefoglalva az ászanák – a tornagyakorlatoktól eltérően – a légzéssel szinkronban vannak, hatásuk hármas, anatómiailag és energetikailag tökéletes testhelyzetek, szimbolikus jelentésük is van, céljuk pedig alapvetően az elme lecsendesítése. Irányítják a figyelmet, tudatosan végzett gyakorlatok, amelyeknek a hatása is jóval erőteljesebb és szerteágazóbb, nem fárasztják a testet, hanem felfrissítik, kiegyensúlyozzák.

Life.hu-tipp

E heti ingyen JógaKlikk videónkból az ászanák királyát, a fejenállást tanulhatod meg velünk! Kattints IDE a videóért!
Jógázz a boldog párkapcsolatért!http://www.life.hu/ez-zsir/20150508-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-boldog-parkapcsolatert.htmlEgy jó párkapcsolatért mindennap újra és újra meg kell dolgozni, ám nem mindegy, hogy mindezt hogyan csinálod. A jóga igenis nagyon sokat tehet a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatért - most eláruljuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockEnyhítsd a menstruációs fájdalmakat, és élvezd ezt az időszakot jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20150206-jogaiskola-a-jogaklikkel-gyakorlatok-es-menstruacio.htmlA család lemondóan legyint a kirohanásaidra mondván, „szegény, már megint menstruál"? Túl sok a fény, nagy a hangzavar, mindenki idegesít, görcsöl a hasad és legszívesebben paplant húznál a fejedre? Ha ismerős a szitu, akkor ez a cikk neked szól.Ez Zsír!--Fáradt vagy? Íme, három jógapóz, hogy felfrissítsd magad!http://www.life.hu/ez-zsir/20150410-jogaiskola-a-jogaklikkel-ime-3-jogapoz-vagy-akar-egy-komplett-jogora-hogy-felfrissitsd-magad.htmlFáradt vagy? Kérsz egy gőzölgő csésze kávét? Csábító gondolat, ám ez nem a legjobb megoldás: néhány kurta percre valóban sikerül átverni a testedet, és varázsütésre múlik a fáradtság. Azonban a kávé és még inkább az energiaitalok rövid illúziót keltve tovább merítik a tartalékaidat, nem nyújtanak hosszú távú megoldást, sőt.Ez Zsír!OrigoMiért szeretünk a természetben lenni? Jógázz a szabadban!http://www.life.hu/ez-zsir/20150503-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-a-termeszetben.htmlVégre itt a jó idő, így a beltéri edzések helyett érdemes minél többször a szabadban végezned a testmozgást. A friss levegőn ugyanis sokkal több lesz az energiád, az oxigéndús levegőn pedig a gyakorlás is könnyebb. Mutatjuk is, hogyan csináld!Ez Zsír!--A jóga kortalan - így tart fiatalon 50 felett is! http://www.life.hu/ez-zsir/20150310-a-joga-kortalan-igy-tart-fiatalon-50-felett-is.html„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!" - csendült fel az ismerős dallam, a TV torna főcímdala a '70-es, '80-as években minden este, amelynek igazsága még ma sem évült el. Azóta levették a műsorról, pedig az már mindenki számára evidens, hogy az öregedés folyamatai lelassíthatók és a test egészségesen tartható, ha az életünkbe beépítjük a mindennapi mozgást.Ez Zsír!ThinkstockNapi 5 perc jóga csodát tesz a hideg, elgémberedett végtagoknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150109-jogaiskola-a-jogaklikkel-napi-5-perc-joga-nagyon-jo-a-vegtagoknak.htmlNem mindig van idő egy alapos jógaórára, de 5-7 perced biztosan minden nap van egy felfrissítő átmozgatásra. Télen legtöbbször hidegek, fáznak a végtagok, így különösen jólesik beindítani a vérkeringést és felmelegíteni az elgémberedett tagjainkat.Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.